ΥΓΕΙΑ

3 υποσχόμενες θεραπείες για τον κορονοϊό βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές

Photo by CDC on Unsplash

Ο χρόνος είναι πολύτιμος όσον αφορά τη θεραπεία από τον κορονοϊό. Οι επιστήμονες προκειμένου να έχουν πιο σύντομα αποτελέσματα ξεκίνησαν παράλληλα με την ανάπτυξη του εμβολίου περισσότερες από 20 κλινικές δοκιμές για 69 φάρμακα που έχουν εντοπίσει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικεντρώνεται σε τρεις από αυτές για τις οποίες αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει συνέχεια.

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται ήδη για άλλες ασθένειες είναι ίσως για τους επιστήμονες η λύση που θα τους επιτρέψει να κερδίσουν χρόνο απέναντι στην επιθετικότητα της νόσου.

Συνολικά υπάρχουν 24 φάρμακα που έχουν κερδίσει την προσοχή των ερευνητών, οι οποίοι έχουν υποψίες ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά απέναντι στον κορονοϊό. Με επικεφαλής τον βιολόγο Nevan J. Krogan του Πανεπιστημίου της California- San Fransisco, έχουν ξεκινήσει τις κλινικές μελέτες καθώς τα φάρμακα αυτά είναι ήδη εγκεκριμένα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και ενδείκνυνται για τη θεραπεία του καρκίνου, της υπέρτασης, του διαβήτη τύπου 2, της νόσου Πάρκινσον και της σχιζοφρένειας.

Παράλληλα γίνονται ορισμένες κλινικές δοκιμές σε φάρμακα που δεν έχουν εγκριθεί αλλά περιέχουν ουσίες κατά των παρασίτων.

Ο ΠΟΥ θέτει σε εφαρμογή τη «Solidarity», δηλαδή «αλληλεγγύη», μία παγκόσμια κλινική δοκιμή για τέσσερις υποσχόμενες θεραπείες για την καταπολέμησης του κορονοϊού. Στη μελέτη θα συμμετέχουν χιλιάδες ασθενείς από διάφορες χώρες. Ο σχεδιασμός της έγινε με τρόπο ώστε να είναι απλός και να μπορούν να συμπεριλαμβάνονται νοσοκομεία τα οποία αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα όπως αυτά της Ιταλίας.

Η διαδικασία είναι απλή. Ο γιατρός θα καταχωρεί τα στοιχεία του ασθενούς στη σελίδα του ΠΟΥ και ο ασθενής με τη σειρά του θα συναινεί ηλεκτρονικά. Στη συνέχεια ο γιατρός πρέπει να αναφέρει ποια φάρμακα από αυτά που προτείνονται στις τέσσερις θεραπείες είναι διαθέσιμα στα νοσοκομείο όπου βρίσκονται και ο ΠΟΥ θα τοποθετεί τυχαία τον ασθενή σε μία ομάδα από αυτές. Από εκεί και έπειτα ο γιατρός οφείλει να ενημερώνει τον ΠΟΥ σχετικά με την εξέλιξη της υγείας του ασθενούς.

Μία ανάλογη κλινική δοκιμή πρόκειται να γίνει και στην Ευρώποη από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας (INSERM) με την ονομασία «Discovery» και θα συμπεριλάβει 3.200 ασθενείς σε εφτά χώρες.

Η λίστα των φαρμάκων προ-δημοσιεύθηκε από επιστήμονες στον ιστότοπο bioRxiv, σύμφωνα με τους New York Times

-Remdesivir

Το φάρμακο είναι της εταιρείας Gilead και αναπτύχθηκε για την καταπολέμιση του ιού Έμπολα. Αν και τα αποτελέσματα στην περσινή έξαρση του ιού στο Κονγκό ήταν απογοητευτικά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να δράσει ενάντια στους κορονοϊούς.

Ήδη στις ΗΠΑ το φάρμακο έχει χορηγηθεί σε δύο ασθενείς οι οποίοι αντέδρασαν θετικά εμφανίζοντας βελτίωση. Παρόλα αυτά πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για όλους.

Οι Κινέζοι επιστήμονες πάντως το στηρίζουν περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες υποψήφιες θεραπείες του «Solidarity» διότι δεν φαίνεται να είναι τοξικό. Παρόλα αυτά έχει υψηλό κόστος, χορηγείται ενδοφλέβια και δρα καλύτερα όταν ακόμα ο ασθενής βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο της λοίμωξης.

-Χλωροκίνη και Υδροξυχλωροκίνη

Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής αυτού του φαρμάκου είναι ο  πρόεδρος Trump. Η θεωρία του ότι η χλωροκίνη η οποία είναι φάρμακο κατά της ελονοσίας “θα αλλάξει τους όρους του παιγνιδιού, εκτόξευσε τη ζήτηση σου σε πολλές χώρες.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα ότι για να είναι αποτελεσματικό απαιτούνται μεγάλες ποσότητες οι οποίες προκαλούν σοβαρές παρενέργειες.

Οι Κινέζοι επιστήμονες δοκίμασαν τη χλωροκίνη σε πάνω από 100 ασθενείς με Covid-19, τόνισαν τα οφέλη της σε δημοσίευση τους στο «BioScience», αλλά δεν έδωσαν καμία άλλη λεπτομέρεια. Το ίδιο συνέβη και με 20 ακόμα μελέτες για το συγκεκριμένο φάρμακο που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα και δεν έχουν δοθεί τα αποτελέσματα τους στον ΠΟΥ.

Στη Γαλλία ερευνητές δοκίμασαν τη συγγενική υδροξυχλωροκίνη σε 20 ασθενείς και διαπίστωσαν ότι το φάρμακο μειώνει το φορτίο του ιού. Η έρευνα όμως δεν ήταν τυχαιοποιημένη ούτε ελεγχόμενη ενώ οι παρενέργειες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την καρδιά. Πλέον τις δοκιμές ανέλαβε ο ΠΟΥ ώστε να υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα.

-Ritonavir/Lopinavir

Τα δύο αυτά φάρμακα δρουν κατά του HIV και στην περίπτωση του κορονοίού πρόκειται να δράσουν συνδυαστικά με την ονομασία «Κaletra». Η πρώτη μικρή κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 199 ασθενείς στην πόλη Γουχάν στην Κίνα ήταν απογοητευτική αφού δεν έδειξε κανένα αποτέλεσμα στους ασθενείς με κορονοϊό.

Παρόλα αυτά ο ΠΟΥ θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν δοκιμές σε ένα μεγαλύτερο εύρος ασθενών καθώς η θεραπεία είναι ασφαλής. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στο ήπαρ είναι αν συνδυαστεί με άλλα φάρμακα.

Προσοχή, αυτά τα φάρμακα δεν τα παίρνουμε προληπτικά ούτε έχει αποδειχθεί ακόμα ότι καταπολεμούν τον κορονοϊό