ΥΓΕΙΑ

5 συμπτώματα εμμηνόπαυσης που σπάνια αναφέρονται

Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσιολογική βιολογική διαδικασία που συμβαίνει στις γυναίκες και ξεκινά μετά την ηλικία των 40 ή των 50 ετών. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, κολπική ξηρότητα, μειωμένη λίμπιντο, μείωση του όγκου του μαστού, νυχτερινή εφίδρωση και επιβράδυνση του μεταβολισμού. Υπάρχουν όμως άλλα πέντε σημαντικά συμπτώματα που σπάνια αναφέρονται. Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

1. Ομίχλη εγκεφάλου
Η ομίχλη εγκεφάλου είναι μία κατάσταση κατά την οποία επικρατεί σύγχυση στο μυαλό και μειωμένος βαθμός σαφήνειας. Αν και επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα εμμηνόπαυσης. Από την μία μέρα στην άλλη μπορεί να περιοριστεί η ικανότητά μου να επεξεργάζεστε πληροφορίες και να επιλύετε ή να θυμάστε κοινές λέξεις. Η κατάσταση αυτή είναι προσωρινή και για να την αντιμετωπίσετε μπορείτε να παίζετε παιχνίδια λέξεων, να ξεκινήσετε την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας ή οτιδήποτε άλλο σας ενδιαφέρει.

2. Άγχος
Αν δεν είστε γενικά ένας ανήσυχος χαρακτήρας και διαπιστώνετε ότι το τελευταίο διάστημα βλέπετε συχνούς εφιάλτες και αγχώνεστε υπερβολικά στην καθημερινότητα σας για πράγματα που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία όπως το αν προλάβατε να κάνετε τα ψώνια της εβδομάδας ή ακόμα και αν κάνετε συχνά αρνητικές σκέψεις, τότε πιθανότατα να είναι και αυτό ένα σύμπτωμα εμμηνόπαυσης. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και να σας προκαλέσει αμφιβολία και ανησυχία. Ωστόσο, αν είστε σε θέση να το αναγνωρίσετε ως ένα σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης και τίποτα περισσότερο, ίσως είστε σε θέση να ανακτήσετε περισσότερο έλεγχο των σκέψεων σας. Φροντίστε να παίρνετε βαθιές αναπνοές και δοκιμάστε τον διαλογισμό. Η βαλεριάνα και το έλαιο CBD, μπορούν να σας χαλαρώσουν από το σοβαρό άγχος. Βεβαιωθείτε να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν τα επιλέξετε

3. Τριχόπτωση
Κατά την εμμηνόπαυση υπάρχει πιθανότητα να παρατηρήσετε ότι πέφτουν τα μαλλιά σας και ότι έχουν λεπτύνει. Επομένως μην ανησυχήσετε αν δείτε πολλές τρίχες στο μαξιλάρι σας το πρωί που θα ξυπνήσετε και μην πανικοβληθείτε αν δείτε ότι πέφτουν κατά το χτένισμα τους. Ο λόγος είναι ορμονικός και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε βιταμίνες και τα κατάλληλα προϊόντα από το κομμωτήριο για να τα ενισχύσετε.

4. Κόπωση
Η κόπωση είναι ένα ακόμη σύμπτωμα εμμηνόπαυσης που μπορεί να σας καταβάλλει αφού μερικές φορές μπορεί να αισθανθείτε κουρασμένες ακόμα και όταν έχετε κοιμηθεί αρκετές ώρες το προηγούμενο βράδυ. Ο τρόπος για να νιώθετε καλύτερα είναι να φροντίζετε παραπάνω τον εαυτό σας. Αυτό σημαίνει να βρίσκετε περισσότερο χρόνο για ξεκούραση ή ακόμα να κάνετε συχνά χαλαρωτικά μασάζ.

5. Δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού
Η εμμηνόπαυση επηρεάζει επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Κατά τη διάρκεια που οργανισμός σας περνά στο στάδιο της εμμηνόπαυσης μπορεί να εμφανίσετε για πρώτη φορά έρπητα ζωστήρα και αυτό γιατί βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εξαιτίας της ανοσολογικής δυσλειτουργίας. Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η μείωση του στρες μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αποτρέποντας ή ελαττώνοντας τα δυσάρεστα αποτελέσματα.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αυτά είναι συμπτώματα εμμηνόπαυσης και ότι συμβαίνουν φυσιολογικά σε πολλές γυναίκες. Το μυστικό είναι να αγαπάτε και να φροντίζετε και να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας.