ΥΓΕΙΑ

5 τρόποι για να ενισχύσετε την υγεία των ματιών σας

Photo by Erik Mclean on Unsplash

Η υγεία των ματιών, αν και έρχεται συχνά σε δεύτερη μοίρα, είναι πολύ σημαντική, από τη στιγμή που αφορά την όραση. Οι φωτεινές οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή και μάλιστα για αρκετές ώρες, είναι μία από τις βασικότερες αιτίες που ταλαιπωρούν τα μάτια και μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία τους.

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν μπορούν να βλέπουν καλά, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε γυαλιά. Η θολή όραση, τα δάκρυα στα μάτια, η ξηρότητα και ο πονοκέφαλος είναι όλα σημάδια αδύναμης όρασης. Σε περίπτωση που τα παρατηρείτε ήρθε η στιγμή να επισκεφτείτε τον γιατρό σας και να ακολουθήσετε βοηθητικά τα παρακάτω βήματα.

Photo by Angelos Michalopoulos on Unsplash

Περιορίστε το χρόνο που περνάτε μπροστά από τις οθόνες

Αυτό είναι αυτονόητο – η μείωση του χρόνου μπροστά από μία φωτεινή οθόνη, ειδικά στην εποχή της τηλεργασίας, είναι σημαντική. Κοιτάζοντας μία οθόνη για πολλές ώρες, δεν συνειδητοποιείτε πόσος χρόνος έχει αφιερωθεί σε αυτή όλη την ημέρα. Ο καλύτερος τρόπος για να ελαττώσετε αυτή τη συνήθεια, είναι να ορίσετε ένα συγκεκριμένο timeline.

Καταναλώστε φρούτα πλούσια σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C

Η ισορροπημένη διατροφή και η επιλογή των σωστών θρεπτικών ουσιών, είναι πολύ σημαντική για την όρασή σας. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Επίσης καλό θα ήταν να τρώτε περισσότερο σολομό που περιέχει απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Χρησιμοποιήστε μια μάσκα ύπνου για να ξεκουράσετε τα μάτια σας

Αφού ταπαιπωρήσετε τα μάτια σας όλη την ημέρα μπροστά από την οθόνη, είναι καλύτερο να τα ξεκουράσετε και να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα gel που θα τα καταπρΰνει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε παγοκύστη ή αγγούρια για να απαλλαγείτε από τα δάκρυα και τα κόκκινα μάτια.

Φορέστε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους

Προστατέψτε τα μάτια σας από τις επιβλαβείς ακτίνες UV και επιλέξτε να φοράτε γυαλιά ηλίου, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Μπορείτε να φορέσετε γυαλιά ηλίου με προστασία UVA και UVB.

Απολαύστε έναν καλό ύπνο

Τέλος, ένα από τα σημαντικά βήματα για τη διατήρηση της καλής όρασης, είναι να «αποσυνδεθείτε» νωρίς και να κοιμηθείτε καλά. Η ανάπαυση των ματιών σας είναι εξίσου σημαντική με την ανάπαυση του σώματός σας. Τα μάτια σας πρέπει να αποκαταστήσουν τη δική τους δύναμη για να ξυπνήσετε νιώθοντας πιο ανάλαφροι και χαλαροί.

 

Διαβάστε επίσης:

8 σημάδια επικίνδυνα για την υγεία της γυναίκας

9 προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από την τηλεργασία

Covid-19: Τι να προσέξετε όσοι φοράτε φακούς επαφής

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση