ΥΓΕΙΑ

5 τρόποι για να καταπολεμήσετε τη διάρροια

Η διάρροια είναι συχνά ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας αντιμετωπίζει διαταραχές στο γαστρεντερικό σας σύστημα. Η οξεία διάρροια διαρκεί λιγότερο από 2 εβδομάδες και μπορεί να προέρχεται από πολλές πηγές, όπως:
μια ιογενή λοίμωξη
μια βακτηριακή λοίμωξη
τροφική δηλητηρίαση
πρόσφατη χρήση αντιβιοτικών
νερό μολυσμένο

Η λοιμώδης διάρροια είναι συχνή σε μικρά παιδιά και προκαλείται κυρίως από ιό. Η διάρροια του ταξιδιώτη μπορεί να συμβεί αν ταξιδεύετε σε υποανάπτυκτες περιοχές με μολυσμένο νερό. Τα βακτήρια που προέρχονται από ακατάλληλα αποθηκευμένα ή ψημένα τρόφιμα είναι τυπικές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης.
Διαβάστε παρακάτω για μερικούς από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης οξείας διάρροιας.

1. Ενυδάτωση
Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική όταν έχετε διάρροια. Μελέτες έδειξαν ότι για τους ενήλικες με ήπια συμπτώματα διάρροιας, το νερό και τα αθλητικά ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες μπορεί να ανακουφίσουν άμεσα. Αντίθετα ποτά όπως το αλκοόλ, το γάλα, η σόδα και άλλα ανθρακούχα ή καφεϊνούχα καλό είναι να αποφεύγονται καθώς υπάρχει κίνδυνος να επιδεινώσουν την κατάσταση.

2. Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι πηγές “καλών” βακτηρίων που λειτουργούν στην εντερική οδό σας για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον υγιούς εντέρου. Είναι ουσιαστικά ζωντανοί μικροοργανισμοί που υπάρχουν σε ορισμένα τρόφιμα, όπως: μαλακά τυριά, τυρί cottage, μαύρη σοκολάτα, πράσινες ελιές, κεφίρ, ξυνολάχανο, σταφίδες, ψωμί μαγιάς, miso και γιαούρτι
Τα προβιοτικά μπορείτε επίσης να τα λάβετε σε μορφή σκόνης ή χαπιού που θα βρείτε στα φαρμακεία. Τα καλά βακτήρια που ζουν στο έντερο είναι απαραίτητα για την κανονική λειτουργία του γαστρεντερικού σας συστήματος. Συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην προστασία των εντέρων από τη μόλυνση. Όταν όμως το γαστρεντερικό σύστημά αλλάζει με αντιβιοτικά ή είναι συγκλονισμένο από ανθυγιεινά βακτήρια ή ιούς, τότε προκαλείται διάρροια. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηριδίων στο έντερο.
Σε περιπτώσεις οξείας διάρροιας μην παραλείψετε να ζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό σας. Συζητήστε μαζί του και ρωτήστε τον αν έχει να σας προτείνει κάποια αγωγή πριν πάρετε προβιοτικά συμπληρώματα για τη θεραπεία της διάρροιας.

3. Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή
Με την επίβλεψη του γιατρού σας, πολλά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν στην οξεία διάρροια εάν τα συμπτώματά σας δεν είναι σοβαρά, όπως για παράδειγμα το «Imodium». Αν και αυτά τα φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της διάρροιας, δεν αντιμετωπίζουν την υποκείμενη αιτία. Σε περίπτωση που έχετε χρόνια διάρροια, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα χωρίς τη συγκατάθεση του γιατρού σας. Η χρόνια διάρροια είναι διάρροια που διαρκεί περισσότερο από 14 ημέρες και έχει συχνά διαφορετικές αιτίες.
Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν το παιδί σας έχει διάρροια. Η αφυδάτωση που προκύπτει από τη διάρροια μπορεί να είναι επικίνδυνη και μπορεί να συμβεί γρήγορα σε μικρά παιδιά. Τα φάρμακα που δεν έχουν συνταγογραφηθεί δεν συνιστώνται για θεραπεία σε παιδιά, επομένως είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν τους τα χορηγήσετε. Βρέφη ηλικίας κάτω των 3 μηνών που έχουν διάρροια πρέπει να μεταφέρονται επειγόντως στον γιατρό.
Εάν έχετε διάρροια με αίμα και πυρετό για περισσότερες από επτά ημέρες και συμπτώματα όπως έντονο κοιλιακό άλγος ή διάρροια που χειροτερεύει, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

4. Καταναλώστε τρόφιμα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της
Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει τα συμπτώματα διάρροιας. Πρόκειται για εύπεπτες τροφές που δεν επιβαρύνουν το έντερο και ιδανικά καταναλώνονται σε μικρές μερίδες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι μπανάνες, το ρύζι, ο πουρές μήλων και τα τοστ, προτείνονται ως συνήθως και από τους γιατρούς. Επιπλέον ανεκτά στα συμπτώματα της διάρροιας είναι το πλιγούρι βρώμης, οι βραστές ή ψητές πατάτες χωρίς τη φλούδα, το ψημένο κοτόπουλο χωρίς την πέτσα και η κοτόσουπα που βοηθά στο να ανακτήσετε τα χαμένα υγρά.

5. Αποφύγετε να καταναλώσετε τρόφιμα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της
Τα τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα συνήθως δεν βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της διάρροιας. Επίσης καλό είναι να περιορίσετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά γιατί θα αυξήσουν το φούσκωμα. Μερικά από τα τρόφιμα και ποτά που πρέπει να αποφύγετε είναι τα εξής: αλκοόλ, γλυκαντικές ουσίες, όσπρια, γάλα, παγωτό, καφές και τσάι.