ΥΓΕΙΑ

5 τρόποι για να παράγει ο οργανισμός σας περισσότερο κολλαγόνο

Photo by Anastasiya Pavlova on Unsplash

Το κολλαγόνο είναι η πιο κοινή ομάδα ινωδών πρωτεϊνών που βρίσκονται στον οργανισμό και παράγεται στους ιστούς του δέρματος, των τενόντων και σε άλλους συνδετικούς ιστούς που λέγονται ινοβλάστες, ενώ στα οστά ονομάζονται οστεοβλάστες.

Η αξία του είναι πολύτιμη αφού βοηθά όλα τα μέρη του σώματός και είναι ζωτικής σημασίας για τη δύναμη της δομής των οστών. Όταν τα επίπεδα κολλαγόνου είναι υγιή, τα κύτταρα που περιέχουν κολλαγόνο έχουν μια ισχυρή και νεανική όψη.

Η ελαστίνη είναι ένα άλλο είδος πρωτεΐνης στο σώμα και βρίσκεται σε μέρη που συστέλλονται όπως οι αρτηρίες και οι πνεύμονες. Το εξαιρετικό της χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι να επανέρχεται στην κανονική της κατάσταση μετά από κάθε σύσπαση ή τέντωμα και να διατηρεί το αρχικό της σχήμα. Η ελαστίνη και το κολλαγόνο είναι και οι δύο πρωτεΐνες που βρίσκονται στο δέρμα. Συνεργάζονται για να του δώσουν την υφή και το σχήμα του. Το δέρμα με υγιή επίπεδα κολλαγόνου και ελαστίνης δεν είναι μόνο πιο νεανικό είναι και πιο δυνατό.
Το ενδιαφέρον για το κολλαγόνο είναι ότι η ανάπτυξη του ενισχύεται όσο περισσότερο παράγεται στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή του κολλαγόνου είναι ανάλογη με την ποσότητα που βρίσκεται στο σώμα σας. Δείτε παρακάτω 5 τρόπους για να βελτιώσετε την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό σας:

Αλόη
Το gel της αλόης χρησιμοποιείται εδώ και καιρό με σκοπό την ίαση των πληγών χάρη στις καταπραϋντικές τις ιδιότητες. Ο λόγος που μπορεί και γιατρεύει κοψίματα και εγκαύματα είναι επειδή το φυτό της αλόης αυξάνει την παραγωγή του κολλαγόνου. Η αλόη μπορεί να απλωθεί απευθείας στο δέρμα αυτούσια ή με τη μορφή πολλών φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά. Μελέτες φανερώνουν ότι η λήψη ενός συμπληρώματος αλόης από το στόμα βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι συμβάλει στη σύνθεση του υαλουρονικού οξέος. Χωρίς επαρκή επίπεδα βιταμίνης C, το σώμα σας δεν θα ωφεληθεί πλήρως από τα τρόφιμα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ. Σύμφωνα με μελέτες, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου στον οργανισμό όμως μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία του ανθρώπου. Τρώγοντας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C και αμινοξέα υπάρχει πιθανότητα να αυξήσετε τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέος και του κολλαγόνου στο σώμα καθώς και τα δύο είναι σημαντικά για το δέρμα. Τρόφιμα όπως πορτοκάλια, κόκκινες πιπεριές, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο και φράουλες είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ συμπυκνωμένο υαλουρονικό οξύ μπορείτε να προμηθευτείτε από φαρμακείο.

Ginseng
Τα αποτελέσματα αντι-γήρανσης του φυτού ginseng είναι αποδεδειγμένα. Το Ginseng απορροφάται στο δέρμα χωρίς να προκαλεί τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις που προκαλούν πολλά χημικά φαρμακευτικά προϊόντα και βοηθά το δέρμα να κρατήσει το αρχικό του σχήμα. Έχει επίσης έχει βρεθεί ότι προάγει την ανάπτυξη του κολλαγόνου. Μελέτες έχουν δείξει την ικανότητα που έχει το ginseng να προστατεύει το δέρμα από την ακτινοβολία UVB του ήλιου. Τα αντιοξειδωτικά που κινούνται στην κυκλοφορία του αίματός όταν παίρνετε ένα συμπλήρωμα ginseng ή πίνετε τσάι που περιέχει ginseng μπορούν να προστατεύσουν τα υγιή κύτταρα και να συνεισφέρουν στο να έχετε ένα λαμπερό δέρμα.

Κόλιανδρος
Τα φύλλα του κόλιανδρου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα αφού χρησιμοποιούνται συχνά και στη μαγειρική. Το φυτό του κόλιανδρου περιέχει βιταμίνη C, η οποία έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου όπως και λινολεϊκό οξύ, το οποίο θεωρείται ως ένας ισχυρός αντιγηραντικός παράγοντας για το δέρμα σας. Το λινολενικό οξύ περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στην κυκλοφορία του αίματός οι οποίες διασπούν τα υγιή κύτταρα του δέρματος. Το εκχύλισμα από κόλιανδρο μπορεί εύκολα να εντοπιστεί στην αγορά.

Φύκια
Τα συστατικά των φυκιών είναι αρκετά δημοφιλή και αποτελούν μέρος μία ρουτίνας ομορφιάς. Η περισσότερη βλάβη του δέρματος προκαλείται από την “οξείδωση”, δηλαδή την έκθεση του δέρματός σας σε στοιχεία όπως η ρύπανση, η οποία μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη των κυττάρων. Τα φύκια αποτρέπουν την οξείδωση και είναι διαθέσιμα στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής με τη μορφή συμπληρωμάτων που χορηγούνται από το στόμα.