ΥΓΕΙΑ

6 συμπτώματα που μαρτυρούν αλλεργία στα τσιμπήματα κουνουπιών

Photo by Joshua Rawson-Harris on Unsplash

Το τσίμπημα από ένα κουνούπι, στους περισσότερους από εμάς, προκαλεί απλά μια ενόχληση, που εκφράζεται με φαγούρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν πιο ακραία συμπτώματα, όπως μεγαλύτερα εξογκώματα, που είναι γνωστά ως σύνδρομο Skeeter.

Λόγω της έντονης τοπικής αντίδρασης, δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για αλλεργία. Οι γιατροί επισημαίνουν σχετικά, ότι η άποψη αυτή δεν ευσταθεί απόλυτα, διότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τεστ που να αφορά τα κουνούπια. Επομένως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν όντως το σύμπτωμα αυτό, σημαίνει αλλεργική αντίδραση στο τσίμπημα.

Προκειμένου να γίνει διάγνωση, ο γιατρός θα λάβει υπόψη του όλα τα τυχόν συμπτώματα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό το συμπέρασμα.

Η θεραπεία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πόσο έντονα εμφανίζονται στο σώμα και την ενόχληση που προκαλούν. Για παράδειγμα αν προκαλέσουν πρήξιμο, στο βλέφαρο, ή εάν είστε επιρρεπείς σε πιο σοβαρές αντιδράσεις, το πιο πιθανό είναι να σας χορηγήσουν με αντισταμινικά φάρμακα. Αυτά με τη σειρά τους, μειώνουν το πρήξιμο και τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας άλλης αντίδρασης.

Όταν τα συμπτώματα είναι ακόμη πιο έντονα, (παρατηρούνται συχνά και στο τσίμπημα μίας σφήκας ή μέλισσας), τότε ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει μια ένεση επινεφρίνης.

Πρόκειται για ένα αλλεργικό σοκ, που εμφανίζεται σε όλο το σώμα. Αυτός ο τύπος μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο, γι αυτό και αν ποτέ σας συμβεί, θα πρέπει να καλέσετε άμεσα για βοήθεια.

Photo by Joshua Rawson-Harris on Unsplash

Τα συμπτώματα που ακολουθούν είναι σημάδια που υπονοούν ότι έχετε αλλεργία:

Κνίδωση

Θα νιώσετε μία έντονη φαγούρα, που θα συνοδεύεται από  πρήξιμο και κοκκινίλα, στην περιοχή του τσιμπήματος. Αν εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, τότε είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για αλλεργία..

Οίδημα στο στόμα, στα χείλη ή στο λαιμό

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οποιαδήποτε ξαφνική διόγκωση στο κάτω μέρος του προσώπου σας μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρής αντίδρασης. Αν το παρατηρήσετε καλέστε άμεσα τον γιατρό σας.

Ναυτία

Εάν μετά το τσίμπημα νιώσετε ξαφνικά έντονη ναυτία, αυτό μπορεί να είναι ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι μίας σοβαρής αντίδρασης.

Ζάλη

Σε περίπτωση που νιώσετε μία δυνατή ζάλη και αστάθεια στα πόδια σας, αυτό μπορεί να είναι η ένδειξη μίας συστηματικής αλλεργικής αντίδρασης.

Πυρετός

Αν σηκώσετε πυρετό, η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι ο οργανισμός σας προσπαθεί να καταπολεμήσει την αλλεργία.

Πονοκέφαλος

Ένας σοβαρός πονοκέφαλος που εμφανίζεται γρήγορα μπορεί να σημαίνει ότι έχετε αλλεργική αντίδραση.