ΥΓΕΙΑ

7 ασυνήθιστα σημάδια που μαρτυρούν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή

Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων , οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για γυναίκες άνω των 35 ετών, αντιπροσωπεύοντας έναν στους τέσσερις θανάτους στις ΗΠΑ. Επίσης συνηθίζεται, τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων, να μη γίνονται αντιληπτά, στις νεότερες γυναίκες.

Photo by Catherine on Unsplash

Σύμφωνα με τους καρδιολόγους, αν νιώσετε ορισμένα από τα παρακάτω σημάδια, κανονίστε άμεσα ένα check up στον γιατρό σας, διότι πιθανότατα να έχετε πρόβλημα με την καρδιά σας:

1. Πρησμένα πόδια ή αστράγαλοι

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που προκαλούν πρήξιμο στα πόδια. Ένας από αυτούς μπορεί να προκληθεί, από πρόβλημα στη βαλβίδα της καρδιάς. Η συσσώρευση υγρών (γνωστή και ως οίδημα), είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, όταν η καρδιά σας δεν μπορεί να επεξεργαστεί το αίμα μέσα και έξω με τον κατάλληλο ρυθμό.
Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε αν το διαπιστώσετε. Αν παρατηρήσετε ότι είναι αρκετά έντονο, καλέστε τον γιατρό σας.

2. Πονοκέφαλοι

Πριν πάρετε ένα παυσίπονο για να ηρεμήσετε, θυμηθείτε ότι ένας έντονος πονοκέφαλος, μπορεί να είναι σύμπτωμα εγκεφαλικού ή ενός προβλήματος στην καρδιά. Για να γίνει πιο ξεκάθαρο, αν το αντιμετωπίζετε σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα όπως, δυσκαμψία στο λαιμό, κόπωση ή ζάλη ή εμφανίζεται ξαφνικά, ενδέχεται να κινδυνεύετε από ένα ανεύρυσμα και θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

3. Εξάντληση

Αυτό μπορεί να είναι το πιο δύσκολο σημάδι για να το αντιληφθείτε και αυτό επειδή υπάρχουν εκατομμύρια λόγοι που μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι (έλλειψη ύπνου, άγχος κ.λπ). Στην περίπτωση ενός καρδιακού προβλήματος, η κόπωση έρχεται αρκετά παράδοξα, με σκαμπανεβάσματα. Από εκεί που μπορεί να αισθάνεστε δυνατοί, μόλις ξεκινήσετε να κάνετε κάτι, όπως να ανεβείτε σκάλες, τότε ξαφνικά διαπιστώνετε ότι δεν έχετε άλλη ενέργεια. Σε αυτήν την περίπτωση, η καρδιά μπορεί να αγωνίζεται να οξυγονώσει το σώμα.
Το σύμπτωμα αυτό θα πρέπει να είναι μια κόκκινη σημαία, εάν το αντιμετωπίζετε μαζί με άλλα περίεργα συμπτώματα.

4. Κράμπες στο στομάχι

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι ο καρδιακός πόνος γίνεται αισθητός απευθείας στο στήθος ή στον αριστερό βραχίονα. Όμως αυτό που μερικοί δεν συνειδητοποιούν, είναι ότι ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλο σημείο του σώματος. Πολλοί γιατροί παρατηρούν τους ασθενείς να διαμαρτύρονται για πόνο στο στομάχι, ενώ στην πραγματικότητα, το πρόβλημα είναι η καρδιά τους».

5. Λιποθυμία

Η λιποθυμία είναι το επακόλουθο, από την έντονη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν διάφορες αιτίες που την προκαλούν, από αλλαγές στη στάση του σώματος, μέχρι και η λήψη φαρμάκων. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένδειξη, ενός πιο σοβαρού ζητήματος. Μια διαταραχή της βαλβίδας που δεν επιτρέπει τη σωστή ροή του αίματος, ένας πολύ αργός ή πολύ γρήγορος καρδιακός παλμός, είναι μερικοί ακόμα λόγοι, που κρύβονται πίσω από αυτή. Αν λιποθυμήσετε, μία φορά, τότε όντως πρόκειται για ένα τυχαίο περιστατικό. Σε περίπτωση όμως που είναι πιο συχνές , τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

6. Ζάλη

Όπως πολλά από αυτά τα συμπτώματα, η περιστασιακή ζάλη δεν προκαλεί ανησυχία. Εάν όμως το πρόβλημα είναι με την καρδιά σας, πιθανότατα να οφείλεται σε μία φραγμένη αρτηρία.

7. Βάρος στο στήθος και την πλάτη

Σε μία καρδιακή προσβολή, δεν πονάνε όλοι οι ασθενείς στο στήθος. Πολλοί έχουν εκφράσει, ότι ένιωσαν υπερβολική πίεση πάνω στην πλάτη.