ΥΓΕΙΑ

7 πράγματα που πρέπει να καθαρίζετε συχνά κατά την περίοδο της γρίπης

Ο κορονοϊός «λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις» σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο οποίος επιμένει και συμβουλεύει τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να τηρεί τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής.

Ωστόσο τα μέτρα που πολλοί λαμβάνετε προκειμένου να μην «κολλήσετε» μερικές φορές είναι υπερβολικά ή ακόμα και ανούσια. Όσα αντισηπτικά και αν χρησιμοποιείτε και όσες μάσκες και αν φοράτε δεν θα βοηθήσουν πραγματικά αν δεν πλένετε συχνά τα χέρια σας ή αν δεν καθαρίζετε συχνά τις βασικότερες εστίες μόλυνσης μέσα στο ίδιο το σπίτι. Δείτε όλα τα σημεία που θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή.

Λαβή της βρύσης
Τα βρώμικα χέρια αγγίζουν πάντοτε τις λαβές από την βρύση της κουζίνας και του μπάνιου αφήνοντας πάνω τους μικρόβια. Επιπλέον, τα σημεία αυτά διευκολύνουν την εμφάνιση της μούχλας και βοηθούν στην ανάπτυξη βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και το E. coli. Φροντίστε σε καθημερινή βάση να καθαρίζετε τις βρύσες του σπιτιού με απολυμαντικό σπρέι ή μαντηλάκια.

Το δοχείο της οδοντόβουρτσας
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το δοχείο που τοποθετείτε τις οδοντόβουρτσες μπορεί να είναι εστία μικροβίων. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να το απολυμάνετε είναι να το βάζετε στο πλυντήριο πιάτων ή να το πλένετε με ζεστό σαπουνόνερο σίγουρα δύο φορές την εβδομάδα. Αν έχετε άρρωστο άτομο στο σπίτι, κρατήστε την οδοντόβουρτσα του ξεχωριστά από όλους τους άλλους.

Πλαστικά παιδικά παιχνίδια
Τα παιδιά μπορούν να «αρπάξουν» μέχρι οκτώ κρυολογήματα το χρόνο, επομένως όλα αυτά τα μικρόβια πιθανότατα να εξαπλωθούν και στα πράγματα τους. Καθαρίστε συχνά τα παιχνίδια τους, ειδικά αν το παιδί είναι άρρωστο. Ένας τρόπος για να απομακρύνετε βακτήρια και ιούς από σκληρά πλαστικά παιχνίδια είναι με το να τα πλύνετε με σαπούνι και ζεστό νερό. Επίσης μπορείτε να διαλύσετε σε ένα λίτρο νερό μία κουταλιά της σούπας χλωρίνη και να τα σκουπίσετε με ένα πανί.

Καθαρίστε τις οθόνες των tablet και των κινητών σας
Οι ιοί και τα μικρόβια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στις touch οθόνες των tablet και των κινητών σας από τα δάχτυλά σας. Αν δεν τις καθαρίζετε τακτικά υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης ακόμα και όταν τα πιάνετε με καθαρά χέρια. Μπορείτε να αναζητήσετε τα ειδικά μαντηλάκια που πωλούνται για τον καθαρισμό οθόνης ή να ελέγξετε τις οδηγίες για τον αποτελεσματικότερο καθαρισμό τους.

Τα τηλεχειριστήρια είναι πηγή μικροβίων
Όπως συμβαίνει με τις touch οθόνες το ίδιο ισχύει και για να τηλεχειριστήρια. Φροντίστε να τα καθαρίζετε συχνά και ειδικά γύρω από τις σχισμές των πλήκτρων όπου μπορεί να έχουν συσσωρευτεί τα περισσότερα μικρόβια. Μπορείτε επίσης να τα ψεξάζετε με απολυμαντικό σπρέι.

Επιφάνειες
Επιφάνειες όπως ο πάγκος της κουζίνας, τραπέζια και το γραφείο πρέπει να καθαρίζονται συχνά και ειδικότερα κατά την περίοδο που κυκλοφορούν ιοί και γρίπες. Τα πράγματα που φέρνετε απ’ έξω και τα ακουμπάτε πάνω σε αυτά όπως τις τσάντες σας, τα ψώνια και ή το πορτοφόλι έχουν ήδη επάνω τους μικρόβια που μεταφέρονται στις επιφάνειες με κίνδυνο να εξαπλωθούν σε όλο το σπίτι. Προτιμήστε καθαριστικά με ήπια αντισηπτική δράση.

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας
Πλένοντας τακτικά τα χέρια σας μειώνετε κατά πολύ το κίνδυνο να μολυνθείτε. Τα περισσότερα μικρόβια βρίσκονται στα χέρια οπότε το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο είναι ένα από τα πιο ισχυρά μέτρα προφύλαξης.