ΥΓΕΙΑ

7 σημάδια που δείχνουν ότι ο θυροειδής δεν λειτουργεί σωστά

Photo by Zulmaury Saavedra on Unsplash

Ο θυρεοειδής, ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται μπροστά από το λαιμό κάτω από το μήλο του Αδάμ. Είναι ένας μικρός αλλά πολύ σημαντικός αδένας, που απελευθερώνει ορμόνες οι οποίες έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο μεταβολισμό, μεταξύ άλλων διαδικασιών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς, περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί, υποφέρουν από κάποια μορφή δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς, αλλά το 60% δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν ακόμη πρόβλημα.

Δείτε τα 7 σημάδια που υποδηλώνουν ότι μάλλον υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του:

1. Ξηρό και παχύ δέρμα

Ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί σε ξηροδερμία, με αποτέλεσμα να φαίνεται παχύ, πολύ ξηρό και τραχύ στην υφή.

2. Απώλεια ή αραίωση μαλλιών

Η ανάπτυξη των μαλλιών εξαρτάται από τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Αλλαγές στο επίπεδο της ορμόνης που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα, ίσως να οδηγήσουν σε αλλαγές στην ανάπτυξη των μαλλιών. Η υπερβολική παραγωγή της ορμόνης, μπορεί να κάνει τα μαλλιά να γίνουν πιο λεπτά σε όλο το τριχωτό της κεφαλής, ενώ η υποπαραγωγή της ορμόνης, μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια μαλλιών .

3. Ασυνήθιστη δραστηριότητα του εντέρου

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της κίνησης του εντέρου. Ένας ανενεργός θυρεοειδής, μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα , ενώ ένας υπερδραστικός θυρεοειδής, μπορεί να οδηγήσει σε συχνές κινήσεις του εντέρου .

4. Κατάθλιψη / ξαφνικό άγχος

Εάν αισθανθήκατε άγχος ή αναστάτωση τελευταία, υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται στον θυρεοειδή σας αδένα. Η υπερπαραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη διέγερση του εγκεφάλου, προκαλώντας στους ασθενείς να αισθάνονται νευρικότητα ή άγχος . Η υποπαραγωγή της ορμόνης έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, κάνει τον ασθενή να αισθάνεται κατάθλιψη και κουρασμένος.

Photo by Adam Nieścioruk on Unsplash

5. Ρίγη, ή ασυνήθιστη εφίδρωση

Ο θυρεοειδής αδένας είναι σαν θερμοστάτης για το σώμα μας, με την έννοια ότι ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Εάν αυξηθεί η παραγωγή ορμονών, αυξάνεται ασυνήθιστα ο μεταβολισμός του σώματος, προκαλώντας την αίσθηση της υπερβολικής ζέστης και εφίδρωση. Εάν υπάρχει ανεπάρκεια της θυρεοειδικής ορμόνης στο σώμα, ο ασθενής μπορεί να είναι επιρρεπής σε χαμηλές θερμοκρασίες σώματος και να νιώθει ότι κρυώνει.

6. Ασυνήθιστη αύξηση βάρους ή απώλεια

Οι ορμόνες του θυροειδούς, είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος . Η χαμηλότερη από την κανονική παραγωγή της ορμόνης, μπορεί να μειώσει σημαντικά το μεταβολισμό και τις ικανότητες καύσης θερμίδων, με συνέπεια την αύξηση του βάρους. Αντίθετα, η υπερβολική έκκριση, θα σας κάνει να χάσετε βάρος απότομα.

7. Ακανόνιστες περίοδοι

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα περιόδου, ίσως να χρειαστεί να ελέγξετε τον θυροειδή σας. Η έλλειψη αρκετών ορμονών θα κάνει τις περιόδους δύσκολες, μακρύτερες ή θα τις αναγκάσει να εμφανιστούν πιο κοντά. Από την άλλη πλευρά, μια άφθονη παραγωγή της ορμόνης, μπορεί να κάνει τις περιόδους σας ελαφρύτερες ή να τις προκαλέσει να απομακρυνθούν περισσότερο.

8. Δυσκολία συγκέντρωσης

Εάν ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά, επηρεάζει και τον εγκέφαλο.Αν είναι ανενεργός, μπορεί να προκαλέσει λεπτή απώλεια μνήμης, ενώ σε περίπτωση που είναι υπερδραστήριος, δυσκολεύει στη συγκέντρωση.

9. Δυσφορία στο λαιμό ή πρήξιμο

Τόσο η υπερπαραγωγή όσο και η υποπαραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης, έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του θυρεοειδούς αδένα προκαλώντας πρήξιμο στο λαιμό.

10. Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό

Η έκκριση της θυρεοειδικής ορμόνης, μπορεί να προκαλέσει αργό καρδιακό ρυθμό , ενώ ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί γρήγορο καρδιακό παλμό.

Ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο;

– Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες

– Γυναίκες άνω των 60 ετών

– Άτομα με οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων που σχετίζονται με τον θυρεοειδή