ΥΓΕΙΑ

7 συνέπειες που έχει ο θυμός στην υγεία

7 συνέπειες που έχει ο θυμός στην υγεία

Μερικές φορές ο θυμός μπορεί να σας κάνει, εάν πρόκειται για μία σύντομη κατάσταση που εκφράζεται με υγιή τρόπο αφού μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να σκέφτονται πιο ορθολογικά. Ωστόσο, τα ανθυγιεινά επεισόδια θυμού, όταν δηλαδή νιώθετε έτσι για μεγάλες χρονικές περιόδους και δεν το εξωτερικεύετε ή ξεσπάτε έντονα, μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο στην υγεία σας. Εάν είστε επιρρεπείς στο να χάνετε συχνά την ψυχραιμία σας, δείτε παρακάτω επτά σημαντικούς λόγους για να παραμείνετε ήρεμοι.

 

1. Μια έκρηξη θυμού θέτει την καρδιά σας σε μεγάλο κίνδυνο. Οι περισσότερες σωματικές επιπτώσεις του θυμού για την υγεία αφορούν την καρδιά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πιθανότητα να πάθει κάποιος καρδιακή προσβολή, διπλασιάζεται δύο ώρες μετά από μια έκρηξη θυμού. Οι γιατροί συνδέουν τον θυμό με τις καρδιακές παθήσεις και μάλιστα μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από τον οξύθυμο χαρακτήρα τους διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο σε σχέση με αυτούς που είναι πιο ήρεμοι στη ζωή τους.
Ο τρόπος για να αντιμετωπίσετε μία έκρηξη θυμού είναι να ανοίξετε ένα διάλογο με τον εαυτό σας ώστε να εκλογικεύσετε την κατάσταση και να αντιμετωπίσετε την απογοήτευση με έναν τρόπο επίλυσης προβλημάτων προτού χάσετε κάθε έλεγχο. Αυτός είναι ο εποικοδομητικός θυμός και δεν σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις.

2. Ο θυμός μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν είστε επιρρεπείς στο να εκρήγνυστε από τον θυμό τότε δώστε ιδιαίτερη προσοχή. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι για ένα άτομο που παθαίνει συχνά εκρήξεις θυμού κινδυνεύει τριπλά σε σχέση με κάποιο άλλο να πάθει εγκεφαλικό από θρόμβο του αίματος στον εγκέφαλο ή εγκεφαλική αιμορραγία σε μόλις δύο ώρες. Ο κίνδυνος γίνεται εξαπλάσιος για τα άτομα με ανεύρυσμα σε μια από τις αρτηρίες του εγκεφάλου.
Οι γιατροί συνιστούν να προσπαθείτε να μην χάνετε την ψυχραιμία σας για να καταφέρετε να προχωρήσετε σε μία θετική αντιμετώπιση. Για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα να εντοπίσετε τα αίτια του θυμού σας και μετά να πάρετε βαθιές ανάσες για να τον αποβάλλετε από μέσα σας.

3. Οι εκρήξεις θυμού «προσβάλουν» το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Εάν ζείτε όλη την ώρα μέσα στα νεύρα και την ένταση ίσως να αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστοι πιο συχνά. Σε μια μελέτη, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Harvard διαπίστωσαν σε υγιείς ανθρώπους, ότι όταν θυμήθηκαν μία ανάμνηση που τους προκάλεσε μεγάλο θυμό προκάλεσε μείωση για έξι ώρες στα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α του αντισώματος, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας των κυττάρων εναντίον των λοιμώξεων.
Εάν έχετε οξύθυμο χαρακτήρα, προστατεύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιστρατεύοντας το χιούμορ σας ή με μία αναδιάρθρωση των σκέψεων σας. Δεν υπάρχει μόνο μαύρο ή άσπρο. Υπάρχει και το γκρι. Ξεκινήστε να να βλέπετε από μία άλλη σκοπιά όλα όσα σας φουντώνουν από θυμό και πρωτίστως χαλαρώστε. Η γυμναστική θα σας τονώσει και θα σας βοηθήσει να εκτονωθείτε.

4. Τα προβλήματα θυμού μπορούν να επιδεινώσουν το άγχος σας. Εάν μονίμως ανήσυχοι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το άγχος και ο θυμός πάνε χέρι-χέρι. Σε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cognitive Behavior Therapy», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο θυμός μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (GAD), μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια υπερβολική και ανεξέλεγκτη ανησυχία που παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου. Βρέθηκαν υψηλότερα επίπεδα θυμού σε ανθρώπους με GAD, αλλά και εχθρικότητα.

5. Ο θυμός συνδέεται επίσης με την κατάθλιψη. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με επιθετικότητα και εκρήξεις θυμού ειδικά στους άνδρες. Η συμβουλή που δίνουν οι επιστήμονες για κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη που αναμιγνύεται με θυμό είναι να ασχοληθεί και να σταματήσει να σκέφτεται τόσο πολύ.

6. Η εχθρικότητα μπορεί να βλάψει τους πνεύμονές σας ακόμα και αν δεν είστε καπνιστής. Πάντα μπορείτε να βλάψετε τους πνεύμονές σας εάν είστε ένα θυμωμένος, εχθρικός άνθρωπος. Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Harvard μελέτησε 670 άντρες επί οκτώ χρόνια χρησιμοποιώντας τη μέθοδο «κλίμακας εχθρικότητας» για τη μέτρηση των επιπέδων θυμού και αξιολόγησε τυχόν αλλαγές στη λειτουργία των πνευμόνων των ανδρών. Οι άνδρες με τα υψηλότερα σκορ θυμού είχαν σημαντικά χειρότερη λειτουργία πνευμόνων, γεγονός που αύξησε τον κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η αύξηση των ορμονών του στρες, οι οποίες συνδέονται με τα συναισθήματα θυμού, δημιουργεί φλεγμονή στους αεραγωγούς.

7. Ο θυμός μπορεί να συντομεύσει τη ζωή σας. Είναι αλήθεια ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Το άγχος είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τη γενικότερη υγεία. Εάν είστε κακόκεφοι και θυμωμένοι, θα μειώσετε τη διάρκεια ζωής σας σύμφωνα με μία ακόμα 17ετή μελέτη η οποία διαπίστωσε ότι τα άτομα που εσωτερικεύουν τον θυμό τους έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από εκείνους που τον εκφράζουν εύκολα.

Εάν νιώθετε συχνά αρνητικά συναισθήματα, τότε απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για βοήθεια.