ΥΓΕΙΑ

Αν υιοθετήσετε έναν σκύλο θα έχετε καλύτερη υγεία στην καρδιά σας

Photo by Chewy on Unsplash

Η συντροφιά ενός κατοικίδιου ζώου, έχει αποδειχθεί ότι διώχνει το αίσθημα της μοναξιάς, συμβάλει κατά της κατάθλιψης και βοηθά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της κοινωνικότητας του ανθρώπου.

Πλέον όπως όλα δείχνουν, οι σκύλοι συγκεκριμένα, κάνουν καλό και στην υγεία της καρδιάς.

Μια μελέτη του 2019, που δημοσιεύθηκε στο «Mayo Clinic Proceedings», διαπίστωσε ότι η κατοχή ενός σκύλου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.769 άτομα χωρίς ιστορικό καρδιακών παθήσεων και τα βαθμολόγησαν με βάση διάφορους παράγοντες καρδιακής υγείας, όπως το επίπεδο σωματικής άσκησης, την αρτηριακή πίεση, τη διατροφή και το κατά πόσον καπνίζουν ή όχι.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα της καρδιάς των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων συνολικά με άτομα που δεν είχαν κατοικίδια ζώα.

Τέλος, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα των ιδιοκτητών σκύλων, ειδικά με άτομα που είχαν άλλους τύπους κατοικίδιων ζώων και με αυτούς που δεν είχαν καθόλου κατοικίδια ζώα.

«Σε γενικές γραμμές, τα άτομα που είχαν οποιοδήποτε κατοικίδιο ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα, καλύτερη διατροφή και σάκχαρο στο ιδανικό επίπεδο», δήλωσε η ερευνήτρια Andrea Maugeri, PhD, σε δελτίο τύπου. «Τα μεγαλύτερα οφέλη από την κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου, ήταν για εκείνους που είχαν σκύλο, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο εκπαίδευσης».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο προτεινόμενος σύνδεσμος μεταξύ ιδιοκτησίας σκύλου και καλύτερης υγείας της καρδιάς, θα μπορούσε να είναι επειδή η κατοχή αυτού του ζώου εμπνέει πολλούς ανθρώπους να βγαίνουν έξω και να μετακινούνται πιο συχνά. Επομένως, παίζοντας με ένα κουτάβι σίγουρα έχει τα πλεονεκτήματά του!

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν ακόμη και την ιδέα ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εξετάσουν την υιοθέτηση ενός σκύλου ως πιθανή στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς τους. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει ότι αυτοί οι ιδιοκτήτες σκύλων θα υιοθετήσουν επίσης έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής ενώ φροντίζουν το κατοικίδιο.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς μπορούν να ενισχύσουν οι γυναίκες την υγεία της καρδιάς τους

3 συμπτώματα που προμηνύουν καρδιακή προσβολή για τις γυναίκες

3 πρωινές συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση