ΥΓΕΙΑ

Covid-19: 3D video δείχνει τι κάνει ο ιός στους πνεύμονες ενός ασθενούς

Photo by CDC on Unsplash

Ένα 3D video δείχνει πώς ξεκινά να βλάπτει και πώς εξελίσσεται ο κορονοϊός στους πνεύμονες ενός άνδρα που ήταν μάλιστα ασυμπτωματικός λίγες μέρες νωρίτερα.

Ο ασθενής αν και ένιωθε απόλυτα καλά στην αρχή, τελικά νόσησε και οι πνεύμονες του δεν λειτουργούν πλέον σωστά, σύμφωνα με τον dr. Keith Mortman, τον επικεφαλής της θωρακικής χειρουργικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο George Washington, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα 3D video με τους πνεύμονες του ασθενούς.

Ο γιατρός εξηγεί ότι η εικόνα δείχνει εκτεταμένη βλάβη στους πνεύμονες ενός γενικά υγιούς 59χρονου άντρα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο ασθενής αν και δεν είχε βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, από τη στιγμή που νόσησε βαριά χρειάστηκε τη χορήγηση αναπνευστήρα, αλλά ακόμα και στις πιο υψηλές ρυθμίσεις του  δεν ήταν αρκετός. Γι’ αυτό και χρησιμοποίησαν ένα άλλο μηχάνημα για να οξυγονώνει το αίμα του, είπε ο Mortman.

Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν πρόκειται για έναν διαβητικό ασθενή ηλικίας 70 ή 80 ετών αφού εκτός από την υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν είχε άλλα ιατρικά ζητήματα. Επίσης είπε ότι αν η λήψη 360VR video δεν γινόταν στην αρχή της μόλυνσης, αλλά τώρα που έχει ήδη περάσει μία εβδομάδα, πιθανότατα θα βλέπαμε χειρότερη λοίμωξη και φλεγμονή.

Οι περιοχές που σημειώνονται με κίτρινο χρώμα στο video αντιπροσωπεύουν τα μέρη του πνεύμονα που έχουν μολυνθεί και έχουν φλεγμονές. Όταν οι πνεύμονες προσβληθούν από τον ιό θα προσπαθήσουν να τον κρατήσουν εκτός του οργανισμού.

Από τη σάρωση, είναι σαφές ότι η βλάβη δεν εντοπίζεται σε μία μόνο περιοχή, αλλά καλύπτει, μαζικά τους δύο πνεύμονες, δείχνοντας πόσο γρήγορα και επιθετικά εξελίσσεται η λοίμωξη, ακόμα και σε νεότερους ασθενείς. Ο γιατρός σχολίασε ότι ένας ασθενής με υγιείς πνεύμονες δεν θα είχε κίτρινο στη σάρωση.

Ο ασθενής μέχρι και σήμερα παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τον γιατρό, οι ασθενείς που παρουσιάζουν προοδευτική αναπνευστική ανεπάρκεια, η βλάβη στους πνεύμονες γίνεται γρήγορα και διαδίδεται μαζικά. Δυστυχώς σε αυτές τις καταστάσεις χρειάζεται πολύς χρόνος μέχρι να θεραπευτούν. Μάλιστα η βλάβη αυτή είναι μη αναστρέψιμη για το περίπου 2-4% των ασθενών με Covid-19.

Ο κορoνοϊός είναι κυρίως αναπνευστικός. Εισέρχεται στο φλέγμα και έπειτα στον πνεύμονα. Το σώμα προσπαθεί να το ελέγξει αυτό δημιουργώντας φλεγμονή.

Το κίτρινο αντιπροσωπεύει τόσο μόλυνση όσο και τη φλεγμονή.

Η φλεγμονή εμποδίζει τους πνεύμονες να είναι σε θέση να οξυγονώσουν το αίμα και να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την αναρρόφηση ενός ασθενούς ή την εισπνοή πολλών αέριων για την εξισορρόπηση των επιπέδων οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα.

Οι εικόνες υποδεικνύουν ότι οι λέξεις που περιγράφουν τα κοινά συμπτώματα – βήχα και δύσπνοια – δεν μπορούν πραγματικά να συλλάβουν τον αντίκτυπο του ιού στο σώμα.

Ο Mortman ανησυχεί για τη μη αναστρέψιμη βλάβη που αφήνει σε μερικούς και δηλώνει ότι «οι άνθρωποι πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη».

Το νοσοκομείο χρησιμοποιεί συνήθως την τεχνολογία CT απεικόνισης που παρήγαγε το video για προβολές καρκίνου και για να σχεδιάσει χειρουργικές επεμβάσεις. Τώρα για πρώτη φορά, η τεχνολογία εφαρμόζεται και για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού.