ΥΓΕΙΑ

Covid-19: Bιοφαρμακευτική εταιρεία στην California ισχυρίζεται ότι έκανε μια σημαντική ανακάλυψη αντισωμάτων

Photo by Louis Reed on Unsplash

Μια βιοφαρμακευτική εταιρεία που εδρεύει στην California, ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα αντίσωμα που θα μπορούσε να προστατεύσει το ανθρώπινο σώμα από τον κορονοϊό, αλλά και να το αποβάλει από τον οργανισμό, εντός τεσσάρων ημερών.

Πρόκειται για τη Sorrento Therapeutics, η οποία ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε το αντίσωμα STI-1499, το οποίο η εταιρεία λέει ότι μπορεί να παρέχει «100% αναστολή» του κορονοϊού, προσθέτοντας ότι μια θεραπεία θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη μήνες πριν ένα εμβόλιο εισέλθει στην αγορά.

“Θέλουμε να τονίσουμε ότι υπάρχει μια θεραπεία. Υπάρχει μια λύση που λειτουργεί 100 τοις εκατό”, δήλωσε ο Δρ Henry Ji, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Sorrento Therapeutics.

Οι βιομηχανίες υγειονομικής περίθαλψης και φαρμακευτικών προϊόντων, προσπαθούν να αναπτύξουν βιώσιμα εμβόλια και θεραπείες αντισωμάτων, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων.

Πολλοί ιατρικοί ερευνητές προσπαθούν να βρουν αντισώματα, με την αισιοδοξία ότι θα μπορούσαν να παρέχουν θεραπεία ή προληπτική φροντίδα σε λιγότερο χρόνο απ’ όσο θα χρειαζόταν για την ανάπτυξη εμβολίου. Οι θεραπείες με αντισώματα έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία 100 χρόνια ως μέσο για την αποτροπή λοιμώξεων, αλλά η αποτελεσματικότητά τους είχε μικτά αποτελέσματα. Η εύρεση μιας επιτυχούς θεραπείας με αντισώματα ή ανάρρωση πλάσματος για το COVID-19 θα μπορούσε να προκαλέσει προκλήσεις.

«Οι γιατροί παίρνουν πλάσμα αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον ιό και το εγχέουν σε αυτούς που είναι σοβαρά άρρωστοι. Το πλάσμα είναι γεμάτο με αντισώματα και η προσέγγιση δείχνει κάποια υπόσχεση», αναφέρει ο πρώην επίτροπος Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων, Scott Gottlieb.

Ορισμένοι γιατροί, πιστεύουν ότι ενώ η έρευνα για τα αντισώματα είναι αρκετά υποσχόμενη, υπάρχουν ανησυχίες για το πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσουν τα αποτελέσματα στην καταπολέμηση του ιού σε έναν μολυσμένο ασθενή.

Μέσα από τις μελέτες της, η Sorrento εξέτασε και δοκίμασε δισεκατομμύρια αντισώματα που έχουν συλλέξει την τελευταία δεκαετία. Λένε ότι αυτό επέτρεψε τον εντοπισμό εκατοντάδων πιθανών υποψηφίων αντισωμάτων, που θα μπορούσαν να συνδεθούν επιτυχώς με τις ακίδες πρωτεΐνης του κορονοϊού.

Μέσω περαιτέρω δοκιμών, οι ερευνητές στο Sorrento διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένα συγκεκριμένο αντίσωμα, που έδειξε ότι είναι 100% αποτελεσματικό ενάντια στη μόλυνση των κυττάρων υγείας – STI-1499. Όταν το αντίσωμα εμποδίζει τον ιό να εισέλθει σε ανθρώπινο κύτταρο, ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν εισέλθει στο κύτταρο, τελικά θα εξαφανιστεί.

Στελέχη της Sorrento ισχυρίζονται ότι η θεραπεία με αντισώματα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από ένα εμβόλιο. Ο δρ.Ji, ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας, επεσήμανε ότι το αντίσωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική θεραπεία, καθώς δεν υπάρχουν παρενέργειες και ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε εμβόλιο που μπορεί να αναπτυχθεί.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η Sorrento συνεργάστηκε με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με έδρα τη Νέα Υόρκη, Mount Sinai, για να αναπτύξει ένα κοκτέιλ αντισωμάτων. Με την ονομασία Covi-Shield, το κοκτέιλ θα αποτελείται από τρία διαφορετικά αντισώματα και, εν αναμονή της έγκρισης του FDA, θα χρησιμοποιηθεί ως προληπτική θεραπεία για άτομα που επιστρέφουν στην εργασία και όσους έχουν εκτεθεί στο COVID-19.

Αξιωματούχοι του Sorrento δήλωσαν ότι το STI-1499, πιθανότατα θα είναι το πρώτο αντίσωμα στο κοκτέιλ. Αναζητούν επίσης να αναπτύξουν το αντίσωμα ως αυτόνομη θεραπεία λόγω της υψηλής ισχύος του, σύμφωνα με δηλώσεις τους. Είπαν επίσης, ότι μπορούν να παρέχουν έως και 200.000 δόσεις τον μήνα και επιδιώκουν να παράγουν δεκάδες εκατομμύρια ακόμη για να καλύψουν τις προβλεπόμενες απαιτήσεις.

Ο δρ Mark Brunswick, ανώτερος αντιπρόεδρος της Sorrento, δήλωσε ότι η ανάπτυξη θεραπειών με αντισώματα, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην ταχεία καταπολέμηση του κορονοϊού. Μια θεραπεία με εμβόλιο, μπορεί να διαρκέσει έως και 18 μήνες, ενώ η αποτελεσματική αυτή θεραπεία μπορεί να είναι διαθέσιμη σε πολύ λιγότερο χρόνο και με πολύ υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί μια γρήγορη έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει τις διαδικασίες.