ΥΓΕΙΑ

Covid-19: H Ινδία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβολίου

Φωτογραφία από τον χρήστη Anna Shvets στο Pexels

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Michael Pompeo, δήλωσε το περασμένο δεκαπενθήμερο ότι η Ινδία και οι ΗΠΑ, συνεργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού. Το γεγονός αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού οι δύο χώρες, έχουν εφαρμόσει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίων, για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.Έχουν εργαστεί για τη διακοπή του δάγκειου πυρετού, των εντερικών παθήσεων, της γρίπης και της φυματίωσης.

Η Ινδία είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων και εμβολίων στον κόσμο. Φιλοξενεί δεκάδες σημαντικούς κατασκευαστές εμβολίων και μια σειρά από μικρότερους, που κάνουν δόσεις κατά της πολιομυελίτιδας, της μηνιγγίτιδας, της πνευμονίας, του ρετροϊού, της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς, όπως και για άλλες ασθένειες.

Σήμερα, η πλειοψηφία των ινδικών εταιρειών, αναπτύσσουν εμβόλια κατά του ιού.

Ένα από αυτά, είναι το “Ινστιτούτο Ορού” της Ινδίας, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, με αριθμό δόσεων που παράγονται και πωλούνται παγκοσμίως. Η εταιρεία δραστηριοποιείται εδώ και 53 χρόνια. Παράγει 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις κάθε χρόνο, κυρίως από τις δύο εγκαταστάσεις της, στη δυτική πόλη του Πούνε και απασχολεί 7.000 άτομα.

Η εταιρεία προμηθεύει περίπου 20 εμβόλια σε 165 χώρες. Περίπου το 80% των εμβολίων του εξάγονται στο ποσό που φτάνει κατά μέσο όρο τα 50 cents ανά δόση, καθιστώντας τα ως μερικά από τα φθηνότερα στον κόσμο.

Τώρα η εταιρεία έχει συνάψει συνεργασία με την “Codagenix”, μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, για να αναπτύξουν ένα “ζωντανό εξασθενημένο” εμβόλιο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες “κολοσσοί”, ρίχνονται στην αρένα εύρεσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, γίνονται περισσότερες από 80 δοκιμές ανάπτυξης.

Το “Ινστιτούτο Ορού της Ινδίας” με έδρα το Πούνε, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο.
Αυτό το εμβόλιο δημιουργείται μειώνοντας τη μολυσματικότητα ή αφαιρώντας τις επιβλαβείς ιδιότητες ενός παθογόνου, διατηρώντας το παρόλα αυτά ζωντανό. Δεν προκαλεί καθόλου ή πολύ ήπια ασθένεια, επειδή εξασθενεί υπό εργαστηριακές συνθήκες.

Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

Ο Adar Poonawalla, διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου, είπε ότι αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε ζώα και ότι από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους.

Το ινστιτούτο, συνεργάστηκε επίσης για τη μαζική παραγωγή ενός εμβολίου που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένας γενετικά τροποποιημένος ιός χιμπατζή θα αποτελούσε τη βάση για το νέο εμβόλιο. Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ξεκίνησαν στην Οξφόρδη την Πέμπτη. Αν όλα πάνε καλά, οι επιστήμονες ελπίζουν να κάνουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δόσεις έως τον Σεπτέμβριο.

Αυτό είναι και το προβάδισμα που έχουν οι Ινδοί κατασκευαστές εμβολίων έναντι των υπολοίπων. Μόνο η εταιρεία του Poonawalla έχει επιπλέον χωρητικότητα 400 έως 500 εκατομμυρίων δόσεων.

Η “Bharat Biotech”, με έδρα το Χαϊντεραμπάντ ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το πανεπιστήμιο του “Wisconsin–Madison” και την εταιρεία “FluGen”, που εδρεύει στις ΗΠΑ, για να κάνει σχεδόν 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για παγκόσμια διανομή. Άλλα τέσσερα ή πέντε εγχώρια εμβόλια βρίσκονται σε αρχικά στάδια ανάπτυξης .

Η Soumya Swaminathan, επικεφαλής επιστήμονας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι:”Η πίστωση πρέπει να δοθεί σε επιχειρηματίες και φαρμακευτικές εταιρείες που επένδυσαν στην ποιοτική κατασκευή και σε διαδικασίες που κατέστησαν δυνατή τη μαζική παραγωγή. Οι ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών, είχαν επίσης  στόχο να κάνουν καλό για τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα διευθύνουν μια επιτυχημένη επιχείρηση και αυτό το μοντέλο είναι μια νίκη για όλους”.