ΥΓΕΙΑ

Covid-19: Κέντρα αιμοδοσίας αναζητούν τη θεραπεία στο πλάσμα ασθενών που επιβίωσαν

Photo by Anna Shvets from Pexels

Τα κέντρα αιμοδοσίας στις ΗΠΑ αυξάνουν τις προσπάθειες συλλογής πλάσματος από άτομα που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό, με την ελπίδα ότι μπορεί να προκύψει κάποια θεραπεία.

Η μετάγγιση πλάσματος σε ασθενείς που εξακολουθούν να υποφέρουν έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Το 1918 κατά τη διάρκεια της καταστροφικής γρίπης και τη δεκαετία του 1930 για τη θεραπεία της ιλαράς. Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία των θυμάτων της γρίπης Ebola, SARS και H1N1.

 

Η θεραπεία ωστόσο δεν είναι επιβεβαιωμένη

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η χρήση του πλάσματος είχε κάποια επιτυχία στη μείωση των συμπτωμάτων και θανάτων σε προηγούμενες εστίες. Η πραγματική αποτελεσματικότητά του όμως δεν έχει αποδειχθεί σε αυστηρές κλινικές δοκιμές. Στοιχεία από την Κίνα δείχνουν ότι η παθητική θεραπεία με αντισώματα φαίνεται να βοηθά τους άρρωστους ασθενείς να καταπολεμήσουν τον COVID-19 μέχρι να αναπτύξουν μόνοι τους αντισώματα.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον COVID-19, οι ειδικοί λένε ότι είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή να δοκιμάσουν.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δόθηκαν από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων που εξουσιοδότησε τη μετάγγιση του πλάσματος για μεμονωμένους ασθενείς. Το νοσοκομείο Methodist του Huston ήταν το πρώτο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο που χρησιμοποίησε τη θεραπεία. O εκπρόσωπος του δήλωσε ότι από το Σάββατο, το νοσοκομείο έχει θεραπεύσει δύο ασθενείς COVID-19 με πλάσμα δότη. Τα πλήρη αποτελέσματα όμως ακόμα εκκρεμούν.

Μερικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του «New York Blood Center» , άρχισαν να συλλέγουν πλάσμα την περασμένη εβδομάδα. Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με πιθανούς δότες πλάσματος.

Στα κέντρα αιμοδοσίας, οι αιμοδότες κάνουν πρώτα εργαστηριακά τεστ για να αποδεικνυεται ότι είχαν covid-19. Έπειτα αφού περάσουν 28 μέρες από τότε που έχουν να εμφανίσουν συμπτώματα  ή έχουν βγει αρνητικοί, προχωράνε στην διαδικασία.

Για τη μετάγγιση του πλάσματος σε ασθενείς δεν απαιτείται άδεια κυκλοφορίας νέου φαρμάκου, αλλά η συλλογή του από τους δότες ή η διανομή του. Το FDA έχει χορηγήσει «πολυάριθμα”» αιτήματα για τους ανθρώπους με έκτακτη ανάγκη και συνεχίζει μοιράζει όσο αυτοί αυξάνονται.

Ένα κέντρο αιμοδοσίας στο Seattle «Bloodworks Northwest», συνεργάζεται με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Πανεπιστήμιο της Washington, για να ξεκινήσει τη συλλογή πλάσματος από ασθενείς που έχουν ανακάμψει από το COVID-19.