ΥΓΕΙΑ

Covid-19: Νέες ελπίδες για το εμβόλιο φέρνει η συνεργασία δύο φαρμακευτικών εταιρειών κολοσσών

Photo by Anna Shvets from Pexels

Σε μια σπάνια κίνηση συνεργασίας προχώρησαν, δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμβολίων στον κόσμο, για να αναπτύξουν αυτό για το covid-19 και να το παράγουν σε μαζική κλίμακα.

Πρόκειται για τη «GlaxoSmithKline» της Βρετανίας και τη «Sanofi» της Γαλλίας, που αναμένουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο από τον Ιούνιο και μετά, ελπίζοντας να έχουν καταλήξει σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα έως το 2021.

Σε όλο τον κόσμο, δεκάδες ομάδες, από πανεπιστήμια μέχρι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των «Johnson & Johnson», «Moderna» και «Inovio»,  αγωνίζονται για την ανάπτυξη εμβολίου covid-19, και τουλάχιστον 78 δοκιμές μελετούνται ενεργά.

Ωστόσο, η «GSK» και η «Sanofi» ελπίζουν ότι το μέγεθος τους θα τους δώσει πλεονέκτημα, καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων πλησιάζει τα 2 εκατομμύρια παγκοσμίως .

«Τελικά, δεν πρόκειται μόνο για την ανακάλυψη υποψηφίου εμβολίου, αλλά και για την παραγωγή του σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Και εδώ μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις », δήλωσε ο David Loew, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του κλάδου εμβολίων της «Sanofi Pasteur».

Και οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι έχουν δεσμευτεί να κάνουν κάθε εμβόλιο που αναπτύσσουν «προσιτό στο κοινό» και προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Loew,«H υπόθεσή μας είναι ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο, τρίτο κύμα και υπάρχουν επιδημιολόγοι, που λένε ότι μπορεί να γίνει εποχική ασθένεια. Ακόμα, σαφώς και δεν γνωρίζουμε αρκετά για αυτή. Πρέπει να επικεντρωθούμε στη χορήγηση του εμβολίου, αυτή είναι πραγματικά η προσπάθειά μας εδώ».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η «Sanofi Pasteur» θα δοκιμάσει το πειραματικό εμβόλιο, το οποίο βασίζεται σε τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA, που θα φέρει τον αντίγονο της πρωτεΐνης S του  covid-19. Το GSK, εν τω μεταξύ, θα παρέχει ανοσοενισχυτικά. Αυτό θα επέτρεπε την παραγωγή περισσότερων δόσεων, άρα και εμβολιασμών.

Η διαδικασία διάθεσης ενός εμβολίου στην αγορά διαρκεί συνήθως χρόνια. Μετά τις αρχικές δοκιμές ασφάλειας, πρέπει να διεξαχθούν μεγαλύτερες κλινικές μελέτες για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να εντοπιστούν τυχόν παρενέργειες, ενώ πρέπει να αυξηθεί και η παραγωγική ικανότητα.

Δεδομένου του κόστους έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων και του επείγοντος του χαρακτήρα της πανδημίας covid-19, οι εταιρείες δοκιμάζουν τώρα νέους τύπους συνεργασιών.