ΥΓΕΙΑ

Covid-19: Τα άτομα με άσθμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

πηγή: instasgram @americaspharmacy

Τα άτομα με μέτριο έως σοβαρό άσθμα, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά από τον covid-19. Μία πιθανή λοίμωξη, μπορεί να επηρεάσει την αναπνευστική οδό (μύτη, λαιμό, πνεύμονες), να προκαλέσει προσβολή άσθματος και πιθανώς να οδηγήσει σε πνευμονία και οξεία αναπνευστική νόσο.

Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος μόλυνσης που συνεπάγεται σε ένα πιθανό βαρύ περιστατικό, υπήρξε σημαντικό θέμα συζήτησης μεταξύ των ασθενών με άσθμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο του κορονοϊού, οδηγεί σε πνευμονία και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Αυτό προβλέπει, ότι όσοι πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, γίνονται πιο ευάλωτοι τόσο στη λοίμωξη όσο και σε μία επακόλουθη σοβαρή ασθένεια.

H “New York Times”, σημείωσε ότι το άσθμα δεν εμφανίστηκε στις δέκα κορυφαίες συννοσηρότητες, στα δεδομένα θνησιμότητας ασθενών από το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ. Η ΧΑΠ κατατάσσεται ως όγδοη, πιθανώς λόγω της ηλικίας και της αδυναμίας αυτού του πληθυσμού, αλλά και πάλι εμφανίζεται πιο κάτω στη λίστα.

Ωστόσο, τα στοιχεία για την επίδραση των ΧΑΠ ή της θεραπείας τους  από τον ιό, είναι επί του παρόντος αδύναμα, κυρίως σε ιδιαίτερα επιλεγμένους πληθυσμούς, όπως σε νοσοκομειακούς ασθενείς που νοσούν βαριά.

Ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε στο “The Lancet”, πρότεινε ότι τα στεροειδή μπορεί να είναι επιβλαβή σε ασθενείς με covid-19. Τόνισε όμως ότι τα δεδομένα που διατίθενται μέχρι στιγμής, είναι περιορισμένα. Ο λόγος είναι ότι δεν σχετίζονται με ασθενείς που έχουν άσθμα. Aρκετές οργανώσεις πνευμονοπάθειας, επανέλαβαν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα τρέχοντα φάρμακά τους, επειδή βιώνουν ένα περιστατικό επιδείνωσης.

Τα δεδομένα είναι λιγοστά για ασθενείς με σοβαρό άσθμα. Άρα οποιαδήποτε πρόσθετη καθοδήγηση είναι ευπρόσδεκτη, ειδικά πριν από την επικείμενη σεζόν αλλεργίας. Η “NICE”, (κατευθυντήρια γραμμή για το άσθμα), παρείχε γρήγορη καθοδήγηση ειδικά  για τις δύσκολες περιπτώσεις, με πέντε τομείς που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

– επικοινωνία με ασθενείς και ελαχιστοποίηση του κινδύνου

– έρευνες

– θεραπεία

– εξοπλισμός

– τροποποιήσεις στη συνήθη φροντίδα

Επιπλέον, το NHS έχει δώσει έναν οδηγό για τη διαχείριση των αναπνευστικών ασθενειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εξατομικευμένη ιατρική

Παίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα του άσθματος. Παρόλο που η τρέχουσα εστίαση γίνεται στην πανδημία, οι χρηματοδότες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν σταματήσει η επένδυση για μελλοντικές έρευνες και τυχόν θεραπείες.

Τα δεδομένα που σχετίζονται με το κάπνισμα και τον κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2 ήταν κάπως αντιφατικά, αλλά η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του αυξημένου κινδύνου αναπνευστικής νόσου είναι σαφής. Οι προσπάθειες σε επίπεδο έρευνας, για τον έλεγχο του καπνίσματος και η παρακολούθηση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, θα πρέπει να προστατευθούν, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν πάλι μόλις περάσει η πανδημία.

Η απόσυρση της χρηματοδότησης από τον Trump προς τον ΠΟΥ, αυξάνει την πιθανότητα να επηρεαστεί αυτή η ζωτικής σημασίας έρευνα, για την καταπολέμηση του καπνίσματος και των ΧΑΠ.

Ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός σε ένα χρόνο, αλλά δεν μπορούν να μην αναφερθούν τα θετικά στοιχεία. Έχει ήδη παρατηρηθεί ένα πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας και η κατάρρευση των γεωγραφικών εμποδίων. Επίσης,  η ευρεία ανταλλαγή δεδομένων όπως και η παγκόσμια αναγνώριση των αφοσιωμένων εργαζομένων στον τομέα της υγείας αλλά και του προσωπικού της πρώτης γραμμής, πρόκειται να φέρουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.