ΥΓΕΙΑ

Covid-19: Το ενδεχόμενο θεραπείας με χλωροκίνη αρχίζει να καταρρέει

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

H χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη, είναι δύο φάρμακα που μελετούν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, διότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως και να χρησιμεύουν για τη θεραπεία από τον κορονοϊό. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι προκύπτουν νέα δεδομένα για την δραστικότητα του, δεν παύουν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων, ειδικά για την υγεία της καρδιάς.

Προς το παρόν, η δοκιμή χλωροκίνης στη Βραζιλία έχει αρχίσει να μειώνεται, τα νοσοκομεία στη Σουηδία έχουν προειδοποιηθεί να μην χρησιμοποιήσουν τα φάρμακα για το Covid-19 και οι αμερικανικές ομάδες καρδιολογίας προέτρεψαν τους γιατρούς να γνωρίζουν ” πιθανές σοβαρές επιπτώσεις “, όταν χρησιμοποιούνται για άτομα με υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο.

Το φάρμακο χλωροκίνη είναι παρόμοιο με την υδροξυχλωροκίνη, αλλά η υδροξυχλωροκίνη ονομάστηκε « λιγότερο τοξικό παράγωγο » της χλωροκίνης.

Ο Donald Trump, έχει αναφερθεί στα φάρμακα – ειδικότερα στην υδροξυχλωροκίνη – ως πιθανούς εναλλάκτες παιχνιδιών στη θεραπεία του Covid-19.

Ωστόσο, μια μικρή έκθεση του Πενταγώνου, που γράφτηκε από στρατιωτικούς γιατρούς και κυκλοφόρησε εν μέσω της αισιοδοξίας του Trump τον Μάρτιο, δήλωσε: “Δεν υπάρχουν στοιχεία υψηλής ποιότητας για να υποστηρίξει τη χρήση προς το παρόν.”

Η έκθεση των βέλτιστων πρακτικών 51 σελίδων, η οποία κυκλοφόρησε μεταξύ Αμερικανών ιατρών, προειδοποίησε ότι τα φάρμακα έχουν τοξικές παρενέργειες και μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές επιπλοκές.

Ο επίτροπος της FDA, Stephen Hahn, δήλωσε ότι “υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι η υδροξυχλωροκίνη έχει κάποια αποτελεσματικότητα σε αυτήν την ασθένεια. Δεν είναι ακόμη οριστικές και γι ‘αυτό αυτές οι κλινικές δοκιμές είναι τόσο σημαντικές”.

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι “περιμένουν με ανυπομονησία” τα αποτελέσματα των μελετών, που αξιολογούν τη χρήση της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης ως πιθανές επιλογές θεραπείας Covid-19.

Επί του παρόντος, “δεν υπάρχουν στοιχεία από τυχαίες δοκιμές ελέγχου, ότι το φάρμακο λειτουργεί και οι κλινικοί γιατροί έχουν επίσης προειδοποιηθεί να αναζητήσουν τις παρενέργειες του φαρμάκου, για να διασφαλίσουν ότι πρώτα δεν κάνουμε κακό”.

Μια προκαταρκτική μελέτη από τη Βραζιλία σχετικά με τη χρήση διφωσφορικής χλωροκίνης, για τη θεραπεία ασθενών με συμπτώματα Covid-19, τελείωσε νωρίς μετά τον θάνατο αρκετών ασθενών, αφού οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλή δόση του φαρμάκου, συσχετίστηκε με έναν σοβαρό τύπο αρρυθμίας ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Η μεγάλη διαφορά, μεταξύ της υψηλής δόσης και της ομάδας χαμηλών δόσεων, εμφανίστηκε τις πρώτες τρεις ημέρες σε δύο ασθενείς στο σκέλος υψηλής δόσης χλωροκίνης, οι οποίοι ανέπτυξαν κοιλιακή ταχυκαρδία πριν από το θάνατο.

Οι ερευνητές έγραψαν στη δοκιμή τους ότι ενώ το φάρμακο χλωροκίνης έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για περισσότερα από 70 χρόνια για την ελονοσία , η χρήση του σε υψηλές δόσεις για τη θεραπεία του Covid-19 «μπορεί να είναι τοξικό» και ζήτησαν περισσότερη έρευνα για το φάρμακο.

Τα σουηδικά νοσοκομεία ζήτησαν να μην χρησιμοποιήσουν χλωροκίνη για το Covid-19

Νοσοκομεία στη Σουηδία, έχουν λάβει οδηγίες που καθοδηγούν τους κλινικούς ιατρούς, να μην χρησιμοποιούν χλωροκίνη για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 εκτός των κλινικών δοκιμών.

Η καθοδήγηση αναφέρει ότι “λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ χαμηλές ενδείξεις οποιασδήποτε σημαντικής επίδρασης στο Covid-19 και επειδή δεν μπορούν να αποκλειστούν σοβαρές παρενέργειες, δεν συνιστάται η χρήση χλωροκίνης εκτός των κλινικών δοκιμών.”

Οι ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι εκείνοι με προϋπάρχουσες καταστάσεις στην καρδιά. Αυτοί είναι συχνά οι ηλικιωμένοι ασθενείς. Αν όμως λάβουν μια πολύ υψηλή δόση, μπορεί να επηρεάσει και άτομα που δεν έχουν καθόλου υποκείμενες καταστάσεις.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί συνήθως σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη.

Οι ομάδες καρδιακών γιατρών ζυγίζουν

Την περασμένη εβδομάδα, η “American Heart Association”, το “American College of Cardiology” και η “Heart Rhythm Society”, εξέδωσαν οδηγίες σχετικά με κρίσιμα καρδιαγγειακά ζητήματα για τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης και της αζιθρομυκίνης. Σύμφωνα με αυτές, οι γιατροί πρέπει να εξετάσουν “πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για άτομα με καρδιακές νόσους.

Ο Robert Harrington, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιακών Νόσων, δήλωσε ότι “ο επείγων χαρακτήρας του COVID-19 δεν πρέπει να μειώσει την επιστημονική αυστηρότητα με την οποία προσεγγίζουμε τη θεραπεία COVID-19”.