ΥΓΕΙΑ

Covid-19: Τα συμπτώματα της αλλεργίας διαφέρουν από τα τυπικά του ιού

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Oι αλλεργίες την άνοιξη είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες και πολλοί τυχαίνει να μπερδεύουν τα συμπτώματα τους με αυτά του κορονοϊού. Η αλήθεια είναι ότι, όσο περνά ο καιρός, οι γιατροί αναφέρουν νέα συμπτώματα που συνδέονται με αυτόν. Όμως σε περίπτωση που έχετε καταρροή ή φαγούρα στα μάτια, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε μολυνθεί. Ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να σας βάλει σε ανησυχία, θα ήταν μόνο αν παράλληλα εμφανίζατε ξηρό βήχα, κόπωση και πυρετό.

Υπενθυμίζεται ότι, η δύσπνοια εμφανίζεται συχνά από 5 έως 10 ημέρες, μετά τον πρώτο πυρετό, όπως αναφέρουν οι γιατροί.

Σχετικά με τις αλλεργίες, δεν τίθεται θέμα ανησυχίας. Το φτέρνισμα δεν είναι σύμπτωμα

Το φτέρνισμα, η ρινική καταρροή, ο πόνος στο πρόσωπο και ο κνησμός μάτια, είναι κοινά συμπτώματα αλλεργιών ή κοινού κρυολογήματος. Δεν αποτελούν τα τυπικά του κορονοϊού.

Τα συμπτώματα covid-19 εμφανίζονται συνήθως 2 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση

Οι αλλεργίες έχουν χρόνια συμπτώματα

O κορονοϊός, όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα, είναι μια οξεία ασθένεια, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται καλά μέχρι να νοσήσουν.

Αντίθετα, οι γιατροί ενημερώνουν ότι οι αλλεργίες, είναι συνήθως χρόνιες, παρουσιάζουν μακρά συμπτώματα που μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να προκαλούν πυρετό ή πόνο στο σώμα. Γενικά, δεν υπάρχει βήχας, εκτός εάν έχετε χρόνια ιγμορίτιδα. Ένα σύμπτωμα, που συνδέεται με αυτές και αφορά κυρίως τα άτομα με άσθμα, είναι ο συριγμός.

Photo by Coley Christine on Unsplash

Οι αλλεργίες, δεν είναι τόσο εύκολο να γίνουν αμέσως αντιληπτές, γιατί εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το περιβάλλον. Τα κύρια συμπτώματα τείνουν να ποικίλλουν ανάλογα με το περιβάλλον: επιδείνωση με έκθεση σε σκόνη, γύρη ή κάποιο ζώο, ενώ τα υπόλοιπα, τείνουν να παραμένουν ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας, τον καιρό, την τοποθεσία ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Κάτι που διευκρινίζουν οι γιατροί, είναι ότι ο κορονοϊός και τα κρυολογήματα είναι πιο πιθανό να έχουν γενικευμένα συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο και πόνο στο σώμα. Οι αλλεργίες συνήθως επηρεάζουν μόνο την αναπνευστική οδό. Τα συμπτώματα αλλεργίας τείνουν να βελτιώνονται με αντισταμινικά και άλλα ειδικά φάρμακα. Τα κρυολογήματα είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν σε αποσυμφορητικά, παρακεταμόλη, υγρά και ανάπαυση.

Τα CDC συνιστούν να φοράμε μάσκες προσώπου σε δημόσιους χώρους και οπουδήποτε είναι δύσκολο να διατηρηθεί μια απόσταση 6 μέτρων από τους άλλους. Αυτό θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού από άτομα χωρίς συμπτώματα ή άτομα που δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό.