ΥΓΕΙΑ

Για πόσο καιρό υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσει τον κορονοϊό ένας ασυμπτωματικός φορέας

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Μία από τις μεγαλύτερες «παγίδες» του κορονοϊού, είναι ότι δεν γίνονται αμέσως αντιληπτά τα συμπτώματα του. Σύμφωνα με τους γιατρούς χρειάζονται περίπου 14 μέρες, ενώ κάποιοι μπορούν να παραμείνουν ασυμπτωματικοί.

Αυτή είναι και μία παράμετρος της ραγδαίας εξάπλωσης του. Το ερώτημα που μένει αναπάντητο όμως, είναι για πόσο καιρό, ένας ασυμπτωματικός φορέας, μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλους στην κοινότητα.

O Stephen Gluckman, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στην Penn Medicine και ιατρικός διευθυντής της Penn Global Medicine στη  Philadelphia, ανέφερε ότι γενικά «όταν έχουμε μολύνσεις, υπάρχει συχνά ένα φάσμα με έντονα συμπτώματα, ήπια και καθόλου».

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες υγείας, δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι είναι ασυμπτωματικοί φορείς της ασθένειας. Επίσης, παραμένει ακόμα άγνωστο το πόσο συμβάλλουν στην εξάπλωση της επιδημίας, αν και η προκαταρκτική έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Άρα δεν γνωρίζουν επακριβώς για  πόσο καιρό αυτοί οι φορείς μπορεί να είναι μεταδοτικοί.

Photo by Fezbot2000 on Unsplash

Το καλύτερο που μπορούμε όλοι, είναι να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε ήδη φορείς του ιού και να ακολουθούμε πιστά τις τρέχουσες συστάσεις για την πρόληψη της μετάδοσης.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πιστεύουν ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με το COVID-19 είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά στην των συμπτωμάτων τους. Αυτό σημαίνει ότι οι ημέρες που οι αισθάνονται χειρότερα είναι οι πιο πιθανές για να διαδώσουν τον ιό.

Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι γενικότερα μεταδοτικοί. Οι άνθρωποι μπορούν να “αποβάλλουν” ή να εκπέμπουν τον ιό στην περίοδο επώασης πριν παρουσιάσουν συμπτώματα, τα οποία είναι γενικά από δύο έως 14 ημέρες μετά την αρχική τους έκθεση σε αυτόν. Ένα πρόσφατο μοντέλο, διαπίστωσε ότι η μέση περίοδος επώασης για το COVID-19, ήταν πέντε ημέρες και ότι το 98% των ανθρώπων που αναπτύσσουν συμπτώματα μετά από έκθεση το κάνουν εντός 11½ ημερών.

Η έρευνα επίσης υποδεικνύει ότι οι ασθενείς με COVID-19, συνεχίζουν να αποβάλλουν τον ιό για λίγες ημέρες αφού τελειώσουν τα συμπτώματα. Οι πιο συχνοί ασυμπτωματικοί φορείς είναι τα παιδιά, τα οποία θεωρούνται σημαντικοί φορείς μετάδοσης.

Οι ερευνητές θα έχουν καλύτερη κατανόηση της ασυμπτωματικής μετάδοσης του COVID-19 τον επόμενο μήνα περίπου, καθώς οι περισσότερες μελέτες προέρχονται από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Περισσότερα όμως για τον ιό θα μάθουμε μάλλον τον επόμενο χρόνο διότι οι τωρινές μελέτες γίνονται με αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης, προκειμένου να καταλήξουν σε αξιόπιστα συμπεράσματα.

Προς το παρόν, επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με τον αριθμό των ασυμπτωματικών φορέων και με το πόσο καιρό μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο άλλους που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί επιμένουν να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης.

Όσοι είναι θετικοί στον κορονοϊό και έρχονται σε επαφή με άλλους, τους το μεταδίδουν χωρίς να το αντιληφθούν. Δεδομένου ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί σε όλες τις κοινότητες, μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι έχετε εκτεθεί.