ΥΓΕΙΑ

Γιατί η Ιαπωνία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από τον κορονοϊό

Ιαπωνία
Photo by Evgeny Tchebotarev from Pexels

Η Ιαπωνία σημειώνει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από κορονοϊο, καθώς της αναλογούν 18 ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού. Το γεγονός αυτό είναι αξιοσημείωτο, αφού είναι πυκνοκατοικημένη (το Τόκυο έχει 2.4 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από τη Νέα Υόρκη) και έχει τους περισσότερους ηλικιωμένους και υπερήλικες στον κόσμο. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το ότι η χώρα δεν είχε λάβει ποτέ πολύ αυστηρά μέτρα, ούτε πολλά τεστ και ιχνηλάτηση των επαφών. Το ποσοστό θανάτου είναι σήμερα μόλις το 1/10 του παγκόσμιου μέσου όρου.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, δεν είναι μόνο η γεωγραφική της τοποθεσία αλλά αρκετοί παραπάνω.

Η Ιαπωνική ομάδα Cluster Response του Υπουργείου Υγείας, δίνει τις ακόλουθες εξηγήσεις:

• έγκαιρη ανίχνευση και έγκαιρη ανταπόκριση στα σημεία λοίμωξης

• έγκαιρη διάγνωση του ασθενούς, ενίσχυση της εντατικής θεραπείας και εξασφάλιση ενός συστήματος ιατρικής περίθαλψης για τους ασθενείς που νοσούν σοβαρά

• τροποποίηση της συμπεριφοράς των πολιτών (συμπεριλαμβανομένης της συμβουλής για αποφυγή συνωστισμού και κλείσιμο σχολείων)

Κανένα από αυτά όμως, δεν περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης που έχουν ληφθεί από άλλες χώρες.  Τι μπορούμε να μάθουμε λοιπόν από την Ιαπωνία;

1 Η ιαπωνική κουλτούρα είναι εγγενώς κατάλληλη για κοινωνικές αποστάσεις και η χρήση μάσκας προσώπου αποτρέπει την εξάπλωση του ιού

Τα ιαπωνικά έθιμα δεν περιλαμβάνουν χειραψία, αγκάλιασμα ή φιλί όταν χαιρετά ο ένας τον άλλον. Επιπλέον, πολλοί Ιάπωνες φορούν πανί ή μάσκες προσώπου από χαρτί το χειμώνα, για να αποφευχθεί η μετάδοση αναπνευστικών μολύνσεων. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη μάσκα για να αποφύγουν την εξάπλωση της λοίμωξης.

2 Ιάπωνες εκτέθηκαν σε μια ηπιότερη έκδοση του SARS-CoV-2 που προσέφερε ανοσία της αγέλης, πριν από την εξάπλωση του πιο μολυσματικού στελέχους 

Η ανάλυση του SARS-CoV-2 για περισσότερα από 3.500 γονιδιώματα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 29 από την Ιαπωνία, υποδηλώνει ότι το ξέσπασμα στην Ιαπωνία προκλήθηκε από διάφορες ανεξάρτητες εισαγωγές ιών κυρίως από την Κίνα. Επιπλέον, όλα τα γονιδιώματα SARS-CoV-2 είναι παρόμοια.  Έτσι, είναι πολύ απίθανο ο ιός να έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ διαφορετικό τύπο.

Ενώ τα δεδομένα είναι ακόμη περιορισμένα, υποδηλώνεται ότι η Ιαπωνία μπόρεσε να ελέγξει τις πρώιμες επιδημίες, διατηρώντας τα κρούσματα, αλλά τώρα βιώνει ένα δεύτερο κύμα που εισήχθη πιο πρόσφατα από την Ευρώπη.

3 Ιάπωνες έχουν μειωμένη ευαισθησία λόγω της έκφρασης του ειδικού ενζύμου ACE2

Το στέλεχος SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί το ACE2 ως υποδοχέα για να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού. Οι πληθυσμοί της Ανατολικής Ασίας είχαν υψηλότερη συχνότητα αλληλόμορφων στις παραλλαγές του ACE2 που σχετίζονται με υψηλότερη αντίσταση στον κορονοϊό.

4 Οι Ιάπωνες έχουν ξεχωριστό HLA (Αντιγόνο Ιστοσυμβατότητας) που προσδίδει ανοσολογική αντίσταση στον κορονοϊό

Μελέτες συσχέτισης σε ολόκληρο το γονιδίωμα (GWAS) που διεξήχθησαν σχετικά με την ευαισθησία σε ασθένειες δείχνουν ότι το HLA είναι συνήθως ο κορυφαίος τόπος που σχετίζεται με την ασθένεια. Αυτό ισχύει για μολυσματικές ασθένειες, όπως αυτοάνοσα ή νευρολογικές διαταραχές. Το HLA σημαίνει ανθρώπινο αντιγόνο λευκοκυττάρων και είναι επίσης γνωστό ως MHC, ή μείζον σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας.

Τα γονίδια του HLA είναι τα πιο πολυμορφικά στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Επομένως η ποικιλομορφία αυτή, επιτρέπει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα να ανιχνεύσει τον αριθμό αντιγόνων πεπτιδίων που υπάρχουν σε παθογόνα, ώστε να προκαλέσει ισχυρές κυτταρικές ανοσοαποκρίσεις.

5  Το εμβόλιο BCG κατά της φυματίωσης που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία παρέχει κάποια προστασία έναντι του κορονοϊού

Στη χώρα, είναι υποχρεωτικά τα παιδικά εμβόλια BCG κατά της φυματίωσης. Αν και χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες όπως Βραζιλία και Ρωσία, το ξεχωριστό με την Ιαπωνία είναι ότι το στέλεχος εμβολίου που χρησιμοποιείται, είναι ένα από τα αρχικά στελέχη που αργότερα τροποποιήθηκαν για τα εμβόλια της Ευρώπης.

Επομένως δεν αποκλείεται το γεγονός αυτό να σχετίζεται με το χαμηλό ποσοστό θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης:

Moderna: Ανοσία για τουλάχιστον ένα χρόνο παρέχει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Όλα όσα ξέρουμε για το νέο εμβόλιο και γιατί να εμβολιαστούμε

Κορονοϊός: Τι λένε τέσσερις κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες για τα εμβόλια

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση