ΥΓΕΙΑ

Γιατί ο υδράργυρος στα καλλυντικά απειλεί την υγεία

Φωτογραφία από τον χρήστη Shiny Diamond στο Pexels

Όποια και αν είναι η επιδερμίδα σας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε προϊόντα που βοηθούν το δέρμα και δεν το καταστρέφουν. Ένα από τα πιο βλαβερά συστατικά που μπορεί να βρίσκονται στις καλλυντικές κρέμες, είναι ο υδράργυρος. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), προειδοποιεί ότι πρέπει να αποφεύγετε τις κρέμες προσώπου και σώματος, τα σαπούνια ομορφιάς, τα καθαριστικά και τις λοσιόν που τον περιέχουν.

Ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε αν αυτός περιέχεται σε ένα καλλυντικό, ειδικά εκείνος που διατίθεται στην αγορά ως «αντιγήρανση» ή «λεύκανση του δέρματος», είναι να ελέγξτε την ετικέτα. Εάν σε αυτή αναγράφονται οι λέξεις «χλωριούχος υδράργυρος», «Calomel» ή «υδράργυρος», τότε καλό θα ήταν να μην αγοράσετε το προϊόν, παρά τα αποτελέσματα που μπορεί να υπόσχεται.

Οι κρέμες και τα σκευάσματα αυτά, διατίθενται συνήθως στην αγορά ως αντιγηραντικές θεραπείες που απομακρύνουν τα σημάδια γήρανσης, τις φακίδες, τις κηλίδες και τις ρυτίδες. Επίσης συχνά περιέχεται σε προϊόντα για την καταπολέμηση της ακμής στους εφήβους..

Η FDA αναφέρει ότι αυτά τα προϊόντα κατασκευάζονται συνήθως στο εξωτερικό και πωλούνται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προωθούνται διαδικτυακά σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων και πωλούνται μέσω εφαρμογών για κινητά.

Εάν τα συστατικά δεν αναφέρονται και δεν υπάρχει ετικέτα προϊόντος, μην υποθέσετε ότι είναι εντάξει. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, τα συστατικά πρέπει να αναφέρονται στην ετικέτα οποιουδήποτε καλλυντικού ή μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου.

Επιπλέον, μην χρησιμοποιείτε φάρμακα ή καλλυντικά που φέρουν ετικέτες σε άλλες γλώσσες εκτός από τα αγγλικά, εκτός εάν παρέχεται επίσης αγγλική σήμανση. Αυτό είναι επίσης ένα σημάδι ότι το προϊόν μπορεί να έχει διατεθεί παράνομα στην αγορά.

Φωτογραφία από τον χρήστη Shiny Diamond στο Pexels

Παρενέργειες από τον υδράργυρο

Η έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο τα άτομα που εφαρμόζουν προϊόντα που τον περιέχουν, αλλά και τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τον ανώτερο ιατρικό σύμβουλο της FDA, Arthur Simone, MD

Τα σταγονίδια του υδράργυρου, μπορεί να βρίσκονται πάνω στις πετσέτες που έχετε σκουπιστεί μετά τη χρήση μιας καλλυντικής κρέμας. Αν κάποιο μέλος του σπιτιού χρησιμοποιήσει τις ίδιες με εσάς, υπάρχει κίνδυνος να εισπνεύσουν τους ατμούς που απελευθερώνονται από αυτά τα προϊόντα.

Ορισμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, των μωρών που θηλάζουν και των μικρών παιδιών, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην τοξικότητα του υδραργύρου. Τα μωρά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει ο υδράργυρος στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το νευρικό τους σύστημα. Τα νεογνά που θηλάζουν διατρέχουν εξίσου κίνδυνο, καθώς ο υδράργυρος μεταφέρεται στο μητρικό γάλα.

Σημεία και συμπτώματα δηλητηρίασης από υδράργυρο

Ευερέθιστο δέρμα

Αλλαγές στην όραση ή στην ακοή

Προβλήματα μνήμης

Κατάθλιψη

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια, τα πόδια ή γύρω από το στόμα

Παρακολούθηση προϊόντων δέρματος που περιέχουν υδράργυρο

Τα τελευταία χρόνια, η FDA και οι κρατικοί υπάλληλοι της υγείας, ανακάλυψαν πολλά προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο και υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες άτομα που εκτέθηκαν σε αυτά, έπαθαν δηλητηρίαση.

Πώς να προστατευτείτε

Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας και άλλα μέρη του σώματός σας που έχουν έρθει σε επαφή με προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο.

Επικοινωνήστε με τον επαγγελματία υγείας σας ή μια κλινική ιατρικής περίθαλψης για συμβουλές.

Πριν πετάξετε ένα προϊόν που μπορεί να περιέχει υδράργυρο, σφραγίστε το σε μια πλαστική σακούλα ή σε στεγανό δοχείο. Επικοινωνήστε με τον τοπικό οργανισμό περιβάλλοντος, υγείας ή στερεών αποβλήτων για οδηγίες απόρριψης.