ΥΓΕΙΑ

Οι 4 πιο συχνές ερωτήσεις για τον κορονοϊό

Photo by Pille-Riin Priske on Unsplash

Όσο οι μέρες περνούν οι μύθοι γύρω από τον κορονοϊό συνεχίζουν να παραπληροφορούν και να γεμίζουν με ανασφάλεια τον κόσμο, ο οποίος αν και ακολουθεί τις γενικές οδηγίες της εκάστοτε κυβέρνησης δεν γνωρίζει επακριβώς τι ισχύει σε κάποια βασικά ερωτήματα πρακτικού χαρακτήρα, όπως με το πόσο αποτελεσματικές είναι μάσκες, αν είναι ασφαλές το φαγητό, αν ένα κατοικίδιο μπορεί να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό ή αν έχει όντως βρεθεί θεραπεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει απαντήσεις σε τέσσερα βασικά ερωτήματα:

Είναι χρήσιμες οι μάσκες προσώπου;

Ενδεχομένως να τις φοράτε ακόμα και τώρα, όμως στην πραγματικότητα είναι περιορισμένες οι ενδείξεις ότι όντως προστατεύουν. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι αρκετά χαλαρές και δεν καλύπτουν τα μάτια. Επομένως δεν μπορούν να φορεθούν για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Σε περίπτωση που τις χρησιμοποιείτε θα πρέπει να τις ανανεώνετε συχνά διότι γεμίζουν από ιδρώτα και σάλιο χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική προστασία.

Για να προστατευτείτε καλύτερα μπορείτε να:

-καλύψετε το στόμα και τη μύτη όταν φταρνίζεστε με ένα χαρτομάντιλο ή τον αγκώνα σας.
-να πετάξετε το χαρτομάντιλο σε έναν κλειστό κάδο απορριμάτων
-να πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό αν δεν έχετε πρόσβαση σε νερό
-να κρατάτε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άτομα που βήχουν ή φταρνίζονται

Μπορεί να προσβληθεί κάποιος από ένα κατοικίδιο;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό. Οι εμπειρογνώμονες στη Βρετανία λένε ότι οι αναφορές ενός σκύλου στο Hong Kong που βγήκε θετικός δεν πρέπει να οδηγήσουν τους ανθρώπους στον πανικό.

Αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να πλένετε τα χέρια σας τακτικά με σαπούνι και νερό αφού αγγίξετε τα κατοικίδια ζώα.

Ο κύριος λόγος είναι ότι μπορούν να μεταφέρουν βακτηρίδια όπως E.coli και σαλμονέλα, σφάλματα που μπορούν να περάσουν ανάμεσα σε κατοικίδια ζώα και ανθρώπους.

Ο νέος κορονoϊός που ονομάζεται SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, πιστεύεται ότι προέρχεται από άγρια ζώα και μεταβιβάστηκε στους ανθρώπους μέσω μιας αγοράς ζωντανών ζώων στο Wuhan της Κίνας.

Ο ιός θα μπορούσε να είχε περάσει απαρατήρητος στα ζώα πριν από το άλμα του στον άνθρωπο. Οι επιστήμονες ωστόσο αναφέρουν ότι η πιθανότητα ο ιός να κάνει ακόμα ένα άλμα σε ένα άλλο είδος όπως τα σκυλιά και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι πάρα πολύ μικρός.

Υπάρχει θεραπεία;

Μια νέα κλινική δοκιμή φάσης 1, για ένα πιθανό εμβόλιο για τον κοραρονόσχημα SARS-CoV2 ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Seattle, με το πρώτο άτομο που συμμετείχε εθελοντικά στη δοκιμή που έλαβε το εμβόλιο.

Το εμβόλιο, mRNA-1273, αναπτύχθηκε από τη βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna σε συνδυασμό με ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH). Η δοκιμή διεξάγεται στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας της Washington Kaiser Permanente στο Seattle.

Είναι ασφαλές το κινέζικο φαγητό;

Δεν υπάρχει λόγος να αποφύγετε να αγοράζετε κινέζικο φαγητό ή μπύρα από οποιοδήποτε άλλο κατάστημα. Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι είναι επίσης ασφαλές να λαμβάνετε πακέτα και επιστολές από χώρες με hotspots για τον κορονοϊό

Ο ιός είναι απίθανο να επιβιώσει για αρκετό καιρό σε αυτές τις επιφάνειες.

Μπορεί όμως να επιβιώσει σε επιφάνειες, όπως λαβές θυρών, κύπελλα, κινητά τηλέφωνα και χρήματα για ημέρες, πιθανώς, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να καθαρίζουμε τακτικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό.

Πρέπει να είστε σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο μέσα σε δύο μέτρα για 15 λεπτά ή περισσότερο να διατρέχετε κίνδυνο, σύμφωνα με τις συμβουλές της δημόσιας υγείας της Αγγλίας.