ΥΓΕΙΑ

Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετική αντίληψη για την υγεία τους

Photo by Yanapi Senaud on Unsplash

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι άντρες την υγεία τους σε σχέση με τις γυναίκες είναι όπως φαίνεται αρκετά διαφορετικός.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μία μελέτη της κλινικής «Mayo» που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Health Behavior», διερεύνησε τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τη δική τους υγεία. Αυτό που προέκυψε είναι ότι η σταθερότητα στην τήρηση υγιεινών συνηθειών επηρεάζεται από το φύλο.

Οι άνδρες σημείωσαν υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να παραμένουν σωματικά δραστήριοι, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία έλαβε μέρος σε έρευνα 2.784 χρηστών στο «Κέντρο Υγιεινής Ζωής’ του «Mayo Clinic Dan Abraham». Οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν συγκρίσιμα επίπεδα σταθερότητας ώστε να διατηρούν μια υγιεινή διατροφή.

Τα ευρήματά δείχνουν ότι η τήρηση των υγιεινών συνηθειών επηρεάζεται από το φύλο και επίσης εξαρτάται από τη συγκεκριμένη συνήθεια που αξιολογείται. Για παράδειγμα σωματική δραστηριότητα έναντι διατροφής.

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τους παράγοντες που σχετίζονται με το φύλο, οι ερευνητές διένειμαν έρευνες σε 11.427 χρήστες του κέντρου ευεξίας, εκ των οποίων τα 2.784 άτομα απάντησαν παραθέτοντας πλήρη στοιχεία. Από τους ερωτηθέντες, το 68% ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία τους ήταν 49 ετών.

Η έρευνα έθεσε ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της υγείας των χρηστών και την επιλογή υγειονομικών συνθηκών. Επιπλέον στο ερωτηματολόγιο υπήρχαν ερωτήσεις σχετικές με την σταθερότητα που δείχνουν τα δύο φύλα στην τήρηση υγιεινών συνηθειών, ποια είναι τα επίπεδα άγχους και γενικές για τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη οι άνδρες όπως και οι γυναίκες σημείωσαν συγκρίσιμα επίπεδα στρες και δήλωσαν υπέρ ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Οι περισσότεροι άνδρες ανέφεραν ότι είχαν υπέρταση, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και ότι ήταν επιρρεπείς στο κάπνισμα σε σχέση με τις γυναίκες. Παρ ‘όλα αυτά, δεν υπήρξε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων στην αντίληψη της προσωπικής υγείας.

Το εύρημα αυτό εξέπληξε τους ερευνητές καθώς δεν περίμεναν ότι οι άνδρες θα δήλωναν πως αισθάνονται το ίδιο υγιείς με τις γυναίκες, παρά το γεγονός ότι έχουν περισσότερα ιατρικά προβλήματα από αυτές.

Οι γυναίκες είχαν χαμηλότερα αυτοαναφερόμενα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και λιγότερη αυτοπεποίθηση ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν τη δραστηριότητα αυτή.

Photo by Meghan Holmes on Unsplash

Η διαφορά αυτή μπορεί να έχει πολιτιστικές ρίζες επειδή το φύλο έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την αυτο-αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα για σωματική δραστηριότητα. Η μελέτη δείχνει ότι η αυτο-αποτελεσματικότητα εξαρτάται αποκλειστικά από τη συγκεκριμένη περίπτωση και δεν μπορεί να γενικευθεί ως χαρακτηριστικό γνώρισμα που σχετίζεται με το φύλο. Η κατανόηση των διαφορών που έχουν τα δύο φύλα μεταξύ των ενηλίκων που εργάζονται μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών ευεξίας των εργαζομένων.

Επιπλέον η μελέτη φανερώνει ότι αν και υπάρχουν διαθέσιμα κέντρα ευεξίας για τους εργαζομένους σε ολόκληρη τη χώρα, οι υπηρεσίες που παρέχουν συνήθως δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς. Για να βελτιωθεί η χρήση τους με στόχο την ευεξία και την έμμεση μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης, προτείνεται να ενσωματωθούν τα νέα ειδικά στοιχεία για το φύλο στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των κέντρων αυτών.