ΥΓΕΙΑ

Οι κατάλληλοι τρόποι για να προστατευτείτε από κολπίτιδα

Photo by Icons8 Team on Unsplash

Οι κολπίτιδες, είναι από τις πιο συχνές μολύνσεις, που προσβάλουν τις περισσότερες γυναίκες, για τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Τα συμπτώματα εμφανίζονται με ερυθρότητα στον κόλπο, κνησμό, τσούξιμο και κιτρινωπές ή πρασινωπές εκκρίσεις. Η θεραπεία τους γίνεται με διάφορες αγωγές, από αλοιφές μέχρι και αντιβιώσεις και αντιμετωπιζεται σχετικά εύκολα.

Η μυκητίαση, είναι επίσης γνωστή ως καντιντίαση και συμβαίνει όταν υπάρχει υπερανάπτυξη του μύκητα, candida albicans.

Μεγαλύτερη ευαισθησία στη λοίμωξη, εμφανίζουν οι γυναίκες με διαβήτη, οι έγκυες, όσες βιώνουν έντονο στρες ή έχουν λάβει πολλά αντιβιοτικά και αντισυλληπτικά χάπια. Αυτό συμβαίνει επειδή στις παραπάνω περιπτώσεις διαταράσσονται τα καλά βακτήρια που ζουν στον κόλπο, αφήνοντας τον εκτεθειμένο σε βλαβερούς μικροοργανισμούς.

Συμπτώματα κολπικής μυκητίασης

– Κνησμός στην κολπική περιοχή

– Άοσμο, παχύ και κιτρινωπό κόλπο

– Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική επαφή

– Κολπικός πόνος και πόνος

– Ερυθρότητα και πρήξιμο του αιδοίου

– Εάν παρατηρήσετε κολπική μυρωδιά ή μυρωδιά, πρασινωπό-κιτρινωπό κόλπο, φροντίστε να επισκεφθείτε έναν γιατρό για αυτά μπορεί να είναι σημάδια σοβαρών κολπικών λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια ή παράσιτο.

Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

Θεραπεία για κολπική μόλυνση
Μια μυκητίαση μπορεί να ξεπεραστεί από μόνη της. Συχνά, οι κολπικές μολύνσεις από μύκητες, μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιμυκητιασικές κρέμες. Χρησιμοποιήστε τα το πολύ για επτά ημέρες. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιμένουν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πιο πιθανό είναι να σας συνταγογραφήσουν φάρμακα που χορηγούνται δια του στόματος ή κολπικά δισκία που ανακουφίζουν από την αίσθηση του καψίματος.  Ωστόσο τα χάπια, δεν συνιστώνται για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική μετά από δύο εβδομάδες και είναι πολύ πιθανό να δοθεί αγωγή και στον σύντροφο σας για την πρόληψη της επανεμφάνισης της.

Επιπλέον, μια σωστή εξέταση, θα επιτρέψει στον γιατρό να αποκλείσει σοβαρές ιατρικές αιτίες όπως τραχηλική λοίμωξη, σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια ή ανεξέλεγκτο διαβήτη.

Οι γυναικολόγοι δίνουν τις ακόλουθες 7 συμβουλές, για την πρόληψη της κολπικής μυκητίασης:

Φορέστε βαμβακερά εσώρουχα

Η candida ευδοκιμεί καλύτερα σε ένα υγρό περιβάλλον. Tο βαμβάκι απορροφά την υγρασία και τον ιδρώτα, επομένως βοηθά στην αποφυγή μιας μόλυνσης.

Φροντίστε την προσωπική σας υγιεινή

Βεβαιωθείτε ότι σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω, αφού επισκεφθείτε το μπάνιο, για να αποτρέψετε τα βακτήρια από τον πρωκτό να ταξιδέψουν στον κόλπο.

Αποφύγετε τα σφιχτά τζιν και παντελόνια

Είναι καλό να μην φοράτε τόσο στενά ρούχα για να παραμένετε στεγνές.

Σκουπιστείτε καλά μετά το ντους

Είναι σημαντικό να μην έχετε περιττή υγρασία στον κόλπο. Αλλάξτε τα ιδρωμένα ρούχα ή το βρεγμένο μαγιό σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Οι μύκητες αναπτύσσονται κυρίως στην υγρασία.

Αποφύγετε τα αρωματικά σπρέι αποσμητικών και τα κολπικά μαντηλάκια

Αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ευαίσθητη ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο και να προκαλέσουν μυκητίαση.

Χαλαρώστε και μειώστε το άγχος

Ορισμένες μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ του χρόνιου στρες και των κολπικών λοιμώξεων. Το άγχος προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μολύνσεων. Η άσκηση, ο διαλογισμός και ο επαρκής ύπνος, μπορούν να σας βοηθήσουν.

Προβιοτικά 

Τα προβιοτικά (Lactobacillus) και τα πρεβιοτικά (ολιγοσακχαρίτες, πολυσακχαρίτες),  χορηγούνται δια του στόματος ή κολπικά και επαναφέρουν στον κόλπο τη φυσιολογική του χλωρίδα. Οι γυναικολόγοι τα συστήνουν, ειδικά σε όσες είναι επιρρεπείς στις μολύνσεις και λαμβάνουν αντιβιώσεις.

Εάν εμφανίσετε επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν γιατρό για μια σωστή διάγνωση.