ΥΓΕΙΑ

Η κορυφαία αιτία που προκαλεί κόπωση στις γυναίκες

photo by christopher-campbell on Unsplash

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα εντερικά παράσιτα αποτελούν την συνηθέστερη αιτία που προκαλεί κόπωση στις γυναίκες, φτάνοντας μάλιστα το ποσοστό του 80%.

Αυτό σημαίνει ότι οι 8 στις 10 αντιμετωπίζουν τα εξής συμπτώματα:

Κόπωση

Αϋπνία

Κνησμός γύρω από την περιοχή του πρωκτού

πεπτικά προβλήματα, όπως διάρροια, φούσκωμα και καούρες, εμετό, ναυτία

ομίχλη εγκεφάλου

δερματικά εξανθήματα

Οι γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι αυτές άνω των 50 ετών. Ο λόγος οφείλεται στο γεγονός ότι με την ηλικία, μειώνεται η παραγωγή οξέος στο στομάχι, το οποίο δρα ενάντια στην προσβολή του από διάφορους «εισοβολείς», όπως τα παράσιτα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί, προέρχονται κυρίως από τρόφιμα και νερό, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Άλλες πηγές έκθεσης είναι οι δραστηριότητες στην έρημο, τα κατοικίδια ζώα και τα ταξίδια.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν μπορούν εύκολα να διαγνωσθούν. Γι’ αυτό και συμβουλεύουν να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σας κάνει μία παρασιτολογική εξέταση κοπράνων, αν διαπιστώσετε ότι είστε συχνά εξαντλημένες και παρουσιάσετε δύο ή περισσότερα συμπτώματα από τα παραπάνω.

Photo by Yarden on Unsplash

Τα παράσιτα, ως συνήθως προκαλούνται από:

Junk food

Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Υψηλή πίεση στο αίμα

Κατάθλιψη

Μολυσμένες ωμές τροφές

Άπλυτα χέρια την ώρα του φαγητού ή μετά τη χρήση της τουαλέτας

Κακή διατροφή

Πάτημα με γυμνό πόδι σε μολυσμένη περιοχή

Αντίθετα, η υγιεινή διατροφή, μπορεί να δράσει θετικά στην καταπολέμηση τους. Το γεγονός αυτό υποστηρίζει και μία μελέτη από την Κίνα, σύμφωνα με την οποία, το 75% των ανθρώπων που έτρωγαν το ένα τέταρτο ενός φλιτζανιού σπόρων κολοκύθας, εξάλειψαν τους μικροοργανισμούς αυτούς μέσα σε μία μόλις μέρα. Τα «εύσημα» κερδίζουν τα οξέα που βρίσκονται μέσα στους σπόρους, τα οποία βοηθούν στο να αποβληθούν από τον οργανισμό. Μία ακόμα μελέτη στο περιοδικό «Phytomedicine», διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού τρεις φορές τη μέρα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων, δρα εξίσου αποτελεσματικά σε αυτή τη μόλυνση του εντέρου.

Κάτι που μπορεί ακόμα να φανεί χρήσιμο ως μέσο πρόληψης και θεραπείας, είναι τα προβιοτικά, καθώς έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν μέχρι και το 78% των παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο.

Οι γιατροί συνιστούν να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας και τα τρόφιμα πριν τα μαγειρέψετε και ειδικά όσα πρόκειται να φάτε ωμά και να ακολουθείτε όσο το δυνατό περισσότερο μπορείτε μία υγιεινή διατροφή. Προτιμήστε τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά και καταναλώστε αρκετό ανανά και σκόρδο. Επίσης χρειάζεται να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερά την ημέρα. Σε περίπτωση που ταξιδεύετε, συστήνεται να βράζετε πρώτα το νερό, πριν το καταναλώσετε, για να βεβαιωθείτε ότι έχουν καταστραφεί όλοι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μέσα σε αυτό.