ΥΓΕΙΑ

Η ομάδα αίματος που σημείωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά ασθενών του κορονοϊού

Photo by CDC on Unsplash

Απ΄ό,τι φαίνεται η ομάδα αίματος του καθενός μπορεί να μας κάνει ευάλωτους ή πιο ανθεκτικούς απέναντι στον κορονοίό. Σύμφωνα με του Κινέζους επιστήμονες οι άνθρωποι που έχουν ομάδα αίματος 0 διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από αυτόν σε σχέση με εκείνους που έχουν τύπο Α.

Σύμφωνα με δημοσίευση του ΑΠΕ, η μελέτη αυτή εξέτασε ασθενείς στην Γουχάν και στη Σεντσέν, πόλεις που βρίσκονται στο επίκεντρο του κορονοϊού. Ο γενικός πληθυσμός της Κίνας έχει στο μεγαλύτερο ποσοστό του ομάδα αίματος 0 σε σχέση με την ομάδα Α με ποσοστό 34% για την πρώτη και 32% για τη δεύτερη.

Από τους ασθενείς όμως που νόσησαν από τον covid-19, το 26% ανήκε στην ομάδα 0 και το 38% στην ομάδα Α. Τα υπόλοιπα ποσοστά για τους ασθενείς με άλλες ομάδες αίματος είναι 26,5% για τη Β και 10% για την ΑΒ. Σε αυτές τις ομάδες δεν παρατηρείται μεγάλη διαφορά στους ασθενείς αφού τα ποσοστά όσων νόσησαν κυμαίνονται πολύ κοντά σε αυτά του γενικού πληθυσμού.

Αυτό που τονίζει η μελέτη είναι η διαφορά των ομάδων αίματος 0 και Α στα ποσοστά των ασθενών. Εκείνοι που ανήκουν στην Α έχουν κατά 20% πιο αυξημένες πιθανότητες να κολλήσουν τον κορονοίό, ενώ αντιστρόφως όσοι ανήκουν στην ομάδα 0 εμφανίζουν 33% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο.

Τα δυσάρεστα νέα για εκείνους που έχουν ομάδα αίματος Α δεν σταματούν εδώ, καθώς οι Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ομάδα Α έχει μεγαλύτερη πιθανότητα θνησιμότητας.

Η έρευνα πραγματοποίησε την ανάλυση στοιχείων από τρία νοσοκομεία και 2.173 ασθενείς από τους οποίους πέθαναν οι 206. Τα στοιχεία αυτά συγκρίθηκαν με 3.694 άτομα που ήταν αρνητικά στον ιό δίνοντας τα παραπάνω αποτελέσματα.

Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν κάνει προδημοσίευση και όχι επίσημη επιστημονική δημοσίευση καθώς δεν μπορούν ακόμα να αποδείξουν τα ευρήματα τους.

Παρόλα αυτά συνιστούν για τα Α με ομάδα αίματος Α να ενισχύσουν την ατομική τους προστασία απέναντι σε μία πιθανή λοίμωξη από τον κορονοϊό. Προτείνουν επίσης να ελέγχεται η ομάδα αίματος τόσο των ασθενών όσο και των θεραπόντων ιατρών και νοσηλευτών ώστε να ελέγχεται καλύτερα ο κίνδυνος. Επιπλέον σύμφωνα με τους ίδιους υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν πιο επιθετική θεραπεία σε περίπτωση που κολλήσουν τον SARS-COV-2

Η μελέτη αυτή ήταν λογικό να ξεσηκώσει αντιδράσεις. Μία άλλη μερίδα Κινέζων επιστημόνων διαφώνησε με την έκταση της δημοσιότητας που έλαβε η μελέτη καθώς πιστεύουν ότι ενισχύεται με τον τρόπο αυτό η ανασφάλεια και το αίσθημα του φόβου.

Με τη σειρά τους έκαναν παράκληση στους πολίτες να μην πανικοβληθούν διότι δεν σημαίνει ότι όποιος έχει ομάδα αίματος 0 είναι ασφαλής και όποιος έχει Α κινδυνεύει να πεθάνει.

Τόνισαν ότι η μελέτη θα έπρεπε να «κυκλοφορήσει» μόνο στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας.
Αυτή δεν είναι η πρώτη επιστημονική μελέτη που επιχειρεί να συσχετίσει τις ομάδες αίματος με τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις. Στο παρελθόν υπήρξε μελέτη που υποστήριζε ότι τα άτομα με ομάδα Α έχουν 24% πιο αυξημένες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα σε σχέση με όσους ανήκουν στην 0 και την ΑΒ.