ΥΓΕΙΑ

Πώς η καλή καρδιακή λειτουργία απομακρύνει τον κίνδυνο άνοιας

Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

Όλοι γνωρίζουμε πως όταν έχουμε μία υγιή καρδιά, διατρέχουμε λιγότερους κινδύνους και για άλλες παθήσεις ή ασθένειες. Το θετικό είναι πως όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνονται όλο και περισσότερα οφέλη. Μία πρόσφατη μελέτη, έδειξε ότι η πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων μειώνει παράλληλα και τις πιθανότητες για Alzheimer.

Oι ερευνητές, εξέτασαν σχεδόν 1.600 άτομα, σε μέσο όρο ηλικίας τα 79,5 έτη. Οι συμμετέχοντες, παρακολουθήθηκαν για 21 χρόνια. Από την αρχή, εκτίμησαν σε κάθε έναν από αυτούς τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, ενώ στην πορεία, οι συμμετέχοντες περνούσαν από ετήσιες εξετάσεις μνήμης και σκέψης.

Tα αυξανόμενα στοιχεία υποστηρίζουν μια ισχυρή και πιθανή αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD) και των παραγόντων κινδύνου της, με συχνότητα γνωστικής μείωσης και νόσου του Alzheimer. Άτομα με υποκλινική CVD διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. Αρκετοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου είναι επίσης παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως υπέρταση, υψηλή LDL χοληστερόλη, χαμηλή HDL χοληστερόλη και ιδιαίτερα ο διαβήτης. Η μέτρια αλκοόλη φαίνεται να προστατεύει τόσο την CVD όσο και την άνοια. Αντιθέτως, οι φλεγμονώδεις δείκτες προβλέπουν καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά όχι άνοια, παρά τη βιολογική λογική για έναν τέτοιο δεσμό. Η σημαντική αλληλεπικάλυψη των παραγόντων κινδύνου δείχνει νέες οδούς έρευνας και πρόληψης.

 Τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σημείωσαν επίσης σημαντική ψυχική (γνωστική) μείωση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των δεικτών της νόσου του Alzheimer. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό, υποδηλώνει ότι η παρακολούθηση και ο έλεγχος των καρδιακών παθήσεων μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες για τη γνωστική υγεία αργότερα στη ζωή.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο “Journal of the American College of Cardiology”.

Photo by Marcelo Leal on Unsplash

Ο συγγραφέας της μελέτης Weili Xu της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Tianjin της Κίνας δήλωσε: «Δεδομένης της προοδευτικής αύξησης του αριθμού των περιστατικών άνοιας παγκοσμίως, τα ευρήματά μας έχουν κλινική και δημόσια υγεία».

Η άνοια επηρέασε 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως το 2017. Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι το σενάριο που κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος προβλέπει ότι θα επηρεάσει 82 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2030.

Το γεγονός ότι η άνοια δεν έχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία, κάνει ακόμα πιο αναγκαίο τον εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου. Ο λόγος είναι ότι αυτοί μπορούν να τροποποιηθούν έγκαιρα και να οδηγήσουν σε ένα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

“Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης προτείνουν ένα χρήσιμο εργαλείο για την εκτίμηση του κινδύνου άνοιας και υποστήριξη συστάσεων, για την επιθετική διαχείριση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στη μέση ζωή”, έγραψε ο δρ Costantino Iadecola σε συνοδευτικό άρθρο. Ο ίδιος, είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας του Εγκεφάλου και του Νου, του Feil Family, στο Weill Cornell Medicine, στη Νέα Υόρκη.

Ορισμένες μελέτες που προηγήθηκαν, έχουν συνδέσει τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων, με μικρότερους όγκους συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η λευκή ύλη, η γκρίζα ύλη και ο ιππόκαμπος, αλλά τα ευρήματα ήταν ασυνεπή.