ΥΓΕΙΑ

Είναι πιθανή μία εγκυμοσύνη στην περίπτωση ενδομητρίωσης;

Photo by freestocks on Unsplash

Η ενδομητρίωση, είναι μια συχνά οδυνηρή διαταραχή, στην οποία ιστός παρόμοιος με τον ιστό που συνήθως βρίσκεται στο εσωτερικό της μήτρας σας (το ενδομήτριο}, μεγαλώνει έξω από αυτή. Η ενδομητρίωση, συνήθως περιλαμβάνει τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και τον ιστό που καλύπτει τη λεκάνη σας. Σπάνια, ο ιστός του ενδομητρίου μπορεί να εξαπλωθεί πέρα ​​από τα πυελικά όργανα.

Με την ενδομητρίωση, ο ιστός του ενδομητρίου, πυκνώνει, διαλύεται και αιμορραγεί, με κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο. Αλλά επειδή δεν έχει τρόπο να βγει από το σώμα σας, παγιδεύεται. Όταν συμπεριλάβει τις ωοθήκες, μπορεί να σχηματιστούν κύστες.

Η περίπτωση της, μπορεί να προκαλέσει πόνο, μερικές φορές σοβαρό, ειδικά κατά τη διάρκεια των περιόδων. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν προβλήματα γονιμότητας.

Ευτυχώς όμως, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

Πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν τη δυνατότητα να μείνουν έγκυες παρά το γεγονός ότι μπορεί να κάνει την εγκυμοσύνη πιο δύσκολη. Έως και το 50% των γυναικών που πάσχουν από αυτή, ενδεχομένως να έχουν πρόβλημα να συλλάβουν.

Σε ήπια μορφή ενδομητρίωσης, υπάρχει θεραπεία που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μωρό.

Photo by Klara Kulikova on Unsplash

Αξιολογήστε τη γονιμότητα σας

Εάν έχετε προσπαθήσει να μείνετε έγκυος, ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τα επόμενα βήματα. Πρώτον, θα έχετε μια αξιολόγηση που καθορίζει εάν υπάρχει κάτι εκτός από την ενδομητρίωση, που επηρεάζει τη γονιμότητά σας. Άλλοι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Προβλήματα με την παραγωγή και την απελευθέρωση ενός ωαρίου (ωορρηξία)

Ανωμαλίες της μήτρας

Ανωμαλίες του τραχήλου της μήτρας

Ανωμαλίες σπέρματος στους άνδρες

Συντηρητική χειρουργική επέμβαση

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διαχείριση της ενδομητρίωσης, όπως οι ορμόνες, δεν βελτιώνουν απαραίτητα τη γονιμότητα. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση για να:

Διευκολύνει τον πόνο

Κατανοήστε πόσο προχωρημένη είναι η ενδομητρίωση σας

Αντιμετωπίστε την ενδομητρίωση ή τον ουλώδη ιστό για να βελτιώσετε τη γονιμότητα

Θεραπεία υπογονιμότητας

Εάν η συντηρητική χειρουργική επέμβαση δεν λειτουργήσει ή έχετε σοβαρή ενδομητρίωση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία γονιμότητας. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:

Ενδομήτρια γονιμοποίηση (IUI). Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί έναν μακρύ, στενό σωλήνα για την εισαγωγή συλλεγέντος σπέρματος μέσα στη μήτρα. Μερικές φορές, οι γιατροί εκτελούν IUI μετά από μια σειρά φαρμάκων, που διεγείρουν την ωορρηξία. Αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.

Θεραπεία με φάρμακα που διεγείρουν την παραγωγή ωαρίων. Όταν συνδυάζεται με IUI , μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της στειρότητας που σχετίζεται με την ενδομητρίωση.

Ιη vitro γονιμοποίηση (IVF). Σε αυτή τη διαδικασία, ένας γιατρός ανακτά δείγματα ωαρίων και σπέρματος από το ζευγάρι. Στη συνέχεια, τα δείγματα ενώνονται σε εργαστήριο, όπου σχηματίζουν το έμβρυο. Στη συνέχεια εμφυτεύεται μέσα στη μήτρα.

Εάν έχετε ενδομητρίωση και θέλετε να αποκτήσετε μωρό, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας. Πολλές φορές η πλειοψηφία τους, συμβουλεύουν τις γυναίκες με ενδομητρίωση να μην καθυστερήσουν τις προσπάθειες για σύλληψη, γιατί η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.