ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος σε πρώιμο στάδιο ανιχνεύεται με εξετάσεις αίματος

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Exeter, μπορεί να έχει ανακαλύψει έναν νέο βιοδείκτη πρώιμου, σταδίου για έναν αριθμό διαφορετικών καρκίνων. Η έρευνα διαπίστωσε ότι άτομα με ασυνήθιστα μικρά ερυθρά αιμοσφαίρια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο, από εκείνα με φυσιολογικά αποτελέσματα αίματος.

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Η μικροκυττάρωση, είναι μια ιατρική κατάσταση στην οποία ένας ασθενής εμφανίζει ασυνήθιστα μικρά ερυθρά αιμοσφαίρια και η οποία μπορεί να προκληθεί από διάφορους υποκείμενους παράγοντες, όπως αναιμία ή έλλειψη σιδήρου. Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε συνδέσεις μεταξύ της μικροκυττάρωσης και των καρκίνων, όπως του παχέος εντέρου ή των νεφρών. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά, εάν η κατάσταση του αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας ευρύς βιοδείκτης για μια ποικιλία καρκίνων.

Η εξέταση περισσότερων από 100.000 ανώνυμων ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφει τη μελέτη που φιλοξένησε περίπου 12.000 αρχεία ασθενών με μικροκυττάρωση. Συνολικά, το 4% των ασθενών διαγνώστηκαν με καρκίνο, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό συγκρίνεται με μόνο το 2% των ασθενών που δεν την έχουν αλλά εμφάνισαν καρκίνο κατά την ίδια περίοδο παρακολούθησης.

Εξετάζοντας τους άνδρες ειδικότερα, ο κίνδυνος ήταν ελαφρώς υψηλότερος, με αύξηση 6,2% και ειδικά στου παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του λεμφώματος, των νεφρών και του στομάχου, οι οποίοι συσχετίστηκαν κυρίως με τη μικροκυττάρωση. Εκεί που δεν βρέθηκε καμία σύνδεση, ήταν με αυτόν του μαστού.

«Η έρευνα που στοχεύει στη διάγνωση του καρκίνου νωρίτερα είναι τόσο σημαντική για τη μείωση του βάρους αυτής της καταστροφικής νόσου», λέει ο φοιτητής ιατρικής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Rhian Hopkins. «Ο προσδιορισμός των δεικτών κινδύνου, όπως η μικροκυττάρωση, που σχετίζονται με ένα εύρος των καρκίνων, μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Ο Will Hamilton, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα των φοιτητών του Hopkins, προτείνει ότι το εύρημα προσφέρει στους γιατρούς μια νέα ένδειξη, που θα μπορούσε να βοηθήσει στο οπλοστάσιο των διαγνωστικών εργαλείων. Η μικροκυττάρωση, είναι σχετικά απλή στην ανίχνευση μέσω τυπικών εξετάσεων αίματος και σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα ασθενών, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη καρκίνου σε πρώιμα στάδια.

«Τα μικρά ερυθρά κύτταρα έχουν από καιρό αναγνωριστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι είναι μια πολύ ευρύτερη ένδειξη, προειδοποιώντας τον γιατρό για τη μικρή πιθανότητα ενός από πολλούς πιθανούς καρκίνους», λέει ο Hamilton.