ΥΓΕΙΑ

Μελέτη απέδειξε ότι τα αμύγδαλα έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες

Photo by NordWood Themes on Unsplash

Όλοι γνωρίζουν ότι τα αμύγδαλα είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό. Μερικά από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα τους είναι ότι αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, φυτικών ινών, πρωτεΐνης, καλίου και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Επιπλέον χρησιμοποιούνται αρκετά στις χορτοφαγικές και vegan διατροφές, ενώ μία νέα έρευνα αποκαλύπτει επίσης τις πιθανές αντιγηραντικές ιδιότητες που έχουν για το δέρμα.

Μια μελέτη που διεξήχθη στο «University of California-Davis (USA)» ανάλυσε το δέρμα γυναικών μετά την εμμηνόπαυση χρησιμοποιώντας απεικόνιση υψηλής ανάλυσης. Οι μελετητές εντόπισαν μείωση στο πλάτος και το βάθος των ρυτίδων σε εκείνες τις γυναίκες που κατανάλωναν αμύγδαλα ως καθημερινό σνακ.

Αυτά τα ευρήματα προσθέτουν μια ακόμα οφέλιμη πτυχή στο ήδη εκτεταμένο προφίλ υγείας του καρπού. Τα αμύγδαλα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β (ριβοφλαβίνη και νιασίνη) και ψευδάργυρο, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς δέρματος και είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε την αντιοξειδωτική θρεπτική ουσία που μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα και χρησιμοποιείται συχνά στο δέρμα με διάφορα προϊόντα υγείας.

Η νέα πιλοτική μελέτη διαπίστωσε ότι ένα καθημερινό σνακ αμυγδάλων που αντικαθιστά ένα προηγούμενο, βελτίωσε την όψη των ρυτίδων σε γυναίκες που βρίσκονταν μετά την εμμηνόπαυση. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το «Almond Board» της California και είναι το πρώτο του είδους που εξετάζει τα αποτελέσματα των αμυγδάλων στην υγεία του δέρματος.

Σε αυτήν τη μελέτη διάρκειας 16 εβδομάδων, 28 υγιείς γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με τύπο δέρματος «Fitzpatrick» τύπου 1 ή 2 (που χαρακτηρίζονται από αυξημένη τάση να καίγονται με έκθεση στον ήλιο) τοποθετήθηκαν τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες.

Στην ομάδα παρέμβασης, οι γυναίκες κατανάλωναν αμύγδαλα ως σνακ, το οποίο αντιστοιχούσε στο 20% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων ή σε 340 θερμίδες ανά ημέρα κατά μέσο όρο (περίπου δύο μερίδες 30 γραμμαρίων).

 

 

Photo by Roberta Sorge on Unsplash

 

Η ομάδα ελέγχου έτρωγε ένα σνακ χωρίς αμύγδαλα, το οποίο επίσης αντιπροσώπευε το 20 τοις εκατό των θερμίδων: μια μπάρα δημητριακών ή granola. Εκτός από αυτά τα σνακ, οι συμμετέχουσες στη μελέτη ακολουθούσαν τη συνηθισμένη τους διατροφή και δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς ή προϊόντα που να τους περιλαμβάνουν.

Οι αξιολογήσεις στο δέρμα τους έγιναν στην αρχή της μελέτης και επαναλαμβάνοντας κάθε τέσσερις μέχρι και την δέκατη έκτη εβδομάδα. Σε κάθε μία από αυτές, οι ρυτίδες προσώπου αξιολογήθηκαν με τη χρήση υψηλής ευκρίνειας απεικόνισης προσώπου και επικυρωμένης 3D μοντελοποίησης και μέτρησης προσώπου.

Χρησιμοποιήθηκαν κάμερες υψηλής ανάλυσης που επιτρέπουν την 3D ανακατασκευή οποιωνδήποτε ρυτίδων, έτσι ώστε να μπορούν να χαρτογραφηθούν ως προς το πλάτος και το βάθος.

Στο τέλος της μελέτης των 16 εβδομάδων, η ανάλυση της φωτογραφικής εικόνας των γυναικών, έδειξε στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις για τους συμμετέχουσες στην ομάδα που έτρωγαν σνακ αμυγδάλου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Το πλάτος των ρυτίδων μειώθηκε κατά 10 τοις εκατό και το βάθος κατά 9%.

Στα αποτελέσματα της μελέτης αναφέρεται ότι τα τρόφιμα ως μέσο προώθησης της υγείας του δέρματος παρουσιάζουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για όσους αναζητούν επιλογές για υγιή γήρανση.
Είναι επίσης ένας αυξανόμενος τομέας επιστημονικής έρευνας. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε και παράγουν απαραίτητα λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες.
Πλέον μπορεί να αρχίσουν να θεωρούνται ως τρόφιμο για να συμπεριληφθούν ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για τη γήρανση, ειδικά για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση».