#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

O κανόνας των 7+1 για την υγεία της καρδιάς

Photo by Nathan Cowley from Pexels

Μία ενθαρρυντική έρευνα έδειξε ότι το 80% των καρδιοπαθειών μπορεί να προβλεφθεί, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA). Οι κύριοι λόγοι που οδηγούν σε αυτές τις παθήσεις, συνδέονται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής του καθενός.

Αν δεν έχει τύχει να γνωρίζετε τον κανόνα της «AHA», «Τα απλά 7 της ζωής», τότε ήρθε η στιγμή να τον γνωρίσετε, για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

1. Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 60%. Επίσης βλάπτει σοβαρά την καρδιαγγειακή υγεία. Αν και είναι πολύ νωρίς για τις μακροχρόνιες μελέτες να δείξουν τα πλήρη αποτελέσματα, οι προκαταρκτικές ανέφεραν μόνο αρνητικά στοιχεία .

2.Βελτιώστε τη διατροφή σας

Photo by cottonbro from Pexels

Η δεύτερη συμβουλή από το «Simple 7», είναι αρκετά γενική, όμως οι ειδικοί αναφέρουν πιο συγκεκριμένα, ότι τρόφιμα όπως οι φακές, η quinoa, τα φασόλια, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά , συνδέονται όλα με καλή καρδιαγγειακή υγεία. Αν όλα αυτά σας παραπέμπουν στη μεσογειακή διατροφή, τότε καλά καταλάβατε. Εκτός του ότι αναδείχθηκε ως η καλύτερη για φέτος είναι ανέκαθεν αυτή που συνιστούν οι καρδιολόγοι.

3. Γυμναστείτε
Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφεραν περισσότερες από 300 επιστημονικές μελέτες , οι σωματικά ενεργοί άνθρωποι έχουν μέχρι και 50% πιο μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή καρδιακής ανακοπής. Προφανώς, αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο να συμβεί εν μέσω του lockdown, όμως υπάρχει και η εναλλακτική να γυμναστείτε μέσα στο σπίτι, με τη βοήθεια διάφορων εφαρμογών και video από γυμναστές που εξηγούν βήμα προς βήμα την κάθε άσκηση.

4. Διατηρήστε υγιές το βάρος σας

Έχει αποδειχθεί ότι η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη . Δύο βασικοί τρόποι για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος είναι να δώσετε προσοχή στην ποσότητα της μερίδας. Επίσης, καλό είναι να μην τρώτε υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, διότι μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, νάτριο και άλλα συστατικά που βλάπτουν την υγεία της καρδιάς.

5. Διαχειριστείτε την αρτηριακή πίεση
Ο πιο σημαντικός τρόπος για να διαχειριστείτε την αρτηριακή πίεση, είναι να αποφεύγετε το πολύ αλάτι. Ειδικά σε συσκευασμένα τρόφιμα, το νάτριο μπορεί να είναι μια ύπουλη προσθήκη. Ακόμη και τα τρόφιμα που δεν έχουν αλμυρή γεύση όπως το ψωμί και η σάλτσα ζυμαρικών, μπορεί να έχουν  υψηλές ποσότητες νατρίου.

6. Ελέγξτε τη χοληστερόλη σας

Αν και τα τρόφιμα με υγιή λίπη, όπως τα καρύδια και τα αβοκάντο, είναι οφέλιμα για την υγεία της καρδιάς, τα τρόφιμα με υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, αυξάνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Εάν θέλετε να τη μειώσετε, καταναλώστε αρκετές φυτικές ίνες, θαλασσινά και γυμναστείτε μισή ώρα την ημέρα πέντε φορές την εβδομάδα.

7. Μειώστε το σάκχαρο

Ο νούμερο ένα παράγοντας της μακροζωίας, είναι διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες οδηγούν στην παχυσαρκία και η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, ο οποίος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Αντ ‘αυτού, προτιμήστε τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και πράσινα λαχανικά.

Bonus: Καλός ύπνος

Ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία της καρδιάς.Αν κοιμάστε λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα, αυξάνετε την αρτηριακή πίεση, η οποία οδηγεί σε αρρυθμίες και αύξηση του βάρους. Εκτός από την υγεία της καρδιά, ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία.