ΥΓΕΙΑ

Ποια σημάδια δείχνουν ότι το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά

Φωτογραφία από τον χρήστη Andrea Piacquadio στο Pexels

Το ήπαρ είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό όργανο που είναι υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Σήμερα, περίπου 5,5 εκατομμύρια Αμερικανοί, υποφέρουν από χρόνια ηπατική νόσο ή κίρρωση. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια ηπατικής βλάβης για προληπτικούς λόγους.

Αυτά είναι τα 8 σημάδια που υποδηλώνουν ότι μάλλον θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

1. Κίτρινο δέρμα και μάτια

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως ίκτερος και προκαλεί κίτρινη μελάγχρωση του δέρματος, στους βολβούς των ματιών και βλέννα. Το κίτρινο χρώμα εμφανίζεται λόγω της περίσσειας χολερυθρίνης που έχει κιτρινωπό-πορτοκαλί χρωστική ουσία, η οποία βρίσκεται στη χολή του ήπατος. Το υγιές ήπαρ, αποβάλλει εύκολα αυτή την ουσία. Αλλά αν έχει υποστεί σοβαρή ζημιά, τότε ίσως να παρατηρήσετε τις παραπάνω αλλαγές.

2. Μπορεί να αισθάνεστε κόπωση

Δεν είναι απλώς βασική κούραση αλλά κάτι περισσότερο. Η κόπωση χαρακτηρίζεται από ψυχική και σωματική έλλειψη ενέργειας. Δεν έχετε το κίνητρο να κάνετε τίποτα. Μερικές φορές μπορείτε να το νιώσετε μόνο το πρωί και δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Άλλες φορές μπορείτε να το νιώθετε όλη την ημέρα.

3. Μπορεί να έχετε οίδημα στην κοιλιά

Το φούσκωμα, μπορεί να είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλούν πόνο. Συμβαίνει όταν συγκρατείται υγρό στην κοιλιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να φουσκώσει τόσο πολύ σαν να είστε έγκυος. Ως συνέπεια της συσσώρευσης υγρού, μπορεί επίσης να έχετε πρησμένα πόδια και αστραγάλους.

Photo by Vladislav Muslakov on Unsplash

4. Μπορεί να έχετε έλλειψη όρεξης και απώλεια βάρους

Τέτοιες καταστάσεις μπορούν επίσης να συνδεθούν με κοιλιακό πρήξιμο. Όταν είστε πολύ φουσκωμένοι, δεν αισθάνεστε πραγματικά πείνα. Είναι πολύ δύσκολο να φάτε εξαιτίας του πόνου.

5. Μπορεί να παρατηρήσετε ευρυαγγεία στο δέρμα

Εάν παρατηρήσετε ευρυαγγεία, ψηλά στο στήθος, στα χέρια, τον λαιμό και το πρόσωπο, μπορεί να είναι ένδειξη ηπατικής νόσου.

6. Μπορεί να δείτε μώλωπες στο σώμα

Εάν έχετε ένα κατεστραμμένο ήπαρ, η παραγωγή πρωτεϊνών σταματά ή γίνεται πιο αργή. Προκαλεί κακή πήξη του αίματος . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άτομα με ηπατική βλάβη, αιμορραγούν ή εμφανίζουν μώλωπες πιο εύκολα από ένα υγιές άτομο.

7. Τα ούρα σας μπορεί να έχουν σκούρο χρώμα

Οι αποχρώσεις μπορεί να είναι διαφορετικές αλλά γενικά, το χρώμα των ούρων σας θα φαίνεται πιο σκούρο από το συνηθισμένο. Μπορεί να αντιμετωπίσετε ένα καφέ, σκούρο πορτοκαλί ή πορτοκαλί χρώμα. Συμβαίνει λόγω της ίδιας περίσσειας χολερυθρίνης στο ήπαρ που δεν μπορεί να την διαλύσει.

8. Μπορεί να αισθανθείτε φαγούρα.

Φυσικά, ο καθένας μπορεί να νιώθει φαγούρα μερικές φορές. Αλλά σε περιπτώσεις όπου το συκώτι έχει πρόβλημα, μπορεί να αντιμετωπίσετε έντονη φαγούρα στο δέρμα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας τοξινών, που δεν μπορεί πλέον να φιλτράρει το συκώτι.