ΥΓΕΙΑ

Ποιοι λόγοι οδηγούν στην παχυσαρκία

Η παχυσαρκία προκαλείται από την επανειλημμένη κατανάλωση πολύ περισσότερων θερμίδων από ό, τι καίτε καθώς εξ ορισμού είναι η κατάσταση του υπερβολικού σωματικού λίπους με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαροί κίνδυνοι για πολλές ασθένειες και προβλήματα υγείας.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει την παχυσαρκία. Το χρόνιο στρες, η έλλειψη ύπνου και η προδιάθεση είναι εξίσου σημαντικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι τρώνε πολύ και υιοθετούν ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής. Παρόλο που το fitness και ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι δύο παγκόσμιες τάσεις με «δυνατούς» εκπροσώπους στα social media από celebrities μέχρι άτομα που έχουν μεγάλη απήχηση στο Instagram, η παχυσαρκία συνεχίζει να υφίσταται σημειώνοντας εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά. Αυτήν τη στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ο ένας στους 650 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως είναι παχύσαρκος. Ανησυχία προκαλούν και τα νούμερα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Παχυσαρκίας που προβλέπουν ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών παγκοσμίως θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια από 150 εκατομμύρια που είναι σήμερα.
Η παχυσαρκία είναι ένα πολύπλοκο ιατρικό πρόβλημα γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τους διάφορους λόγους για τους οποίους μπορεί να έχετε ένα πρόβλημα βάρους, για να τον βοηθήσετε να αναπτύξει ένα πρόγραμμα θεραπείας που είναι κατάλληλο για εσάς. Στόχος του θα είναι να εντοπίσει την πραγματική αιτία που προκαλεί την αύξηση του βάρους ώστε να την καταπολεμήσει με την ανάλογη αγωγή.
Δείτε παρακάτω μερικούς από τους πολλούς παράγοντες που ωθούν στην παχυσαρκία και γιατί προκαλούν αύξηση βάρους.

 

Ορισμένα πρότυπα κατανάλωσης μπορεί πραγματικά να αλλάξουν τα σήματα νεύρων στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό
Η αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία είναι σίγουρα το αποτέλεσμα της κατανάλωσης πάρα πολλών θερμίδων σε σύγκριση με όσες «καίει» ο μεταβολισμός. Επίσης είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πρότυπα φαγητού μπορούν να προκαλέσουν φυσικές αλλαγές σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, γεγονός που καθιστά δύσκολο το χάσιμο βάρους. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2013 στο «British Journal of Nutrition» διαπίστωσε ότι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος μπορεί να επιβαρύνουν και να βλάψουν ορισμένα από τα εγκεφαλικά νεύρα που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό. Αυτή η υπερφόρτωση εμποδίζει τα ορμονικά σήματα που βοηθούν το σώμα να αισθανθεί πόσο έχετε φάει να φτάσουν στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να δρα ο εγκέφαλος σαν να πεινάει το σώμα απελευθερώνοντας σήματα που σας λένε να τρώτε περισσότερο. Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι να τρώτε υγιεινά τρόφιμα που είναι χαμηλότερα σε θερμιδική πυκνότητα, συμπεριλαμβανομένων πέντε μερίδων φρέσκων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, όπως προτείνουν οι ειδικοί.
Το ότι δεν κινείστε αρκετά μπορεί να σημαίνει ότι καίτε λιγότερες θερμίδες από ό, τι πρέπει
Ο καθιστικός τρόπος ζωής, ή όταν δεν ασκείτε αρκετή σωματική δραστηριότητα, είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στην επιδημία της παχυσαρκίας. Οι πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη είτε είναι τηλεόραση είτε smartphone αφαιρούν χρόνο που θα μπορούσε κανείς να αφιερώσει για να γυμναστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιατρική Σχολή του Harvard οι ασκήσεις αντοχής και τα βάρη δημιουργούν μυϊκή μάζα. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχετε τόσο περισσότερη ενέργεια δηλαδή θερμίδες θα καίτε. Οι τρέχουσες οδηγίες φυσικής δραστηριότητας από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS) συνιστούν στους ενήλικες να λαμβάνουν τουλάχιστον δυόμιση ώρες σωματικής άσκησης με μέτρια ένταση κάθε εβδομάδα και τονίζει ότι η άσκηση πέντε ωρών ή και παραπάνω κάθε εβδομάδα συνδέεται με ακόμα περισσότερα οφέλη.
Διαφορετικό lifestyle και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην παχυσαρκία
Εκτός από τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας υπάρχουν άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το βάρος σας.
Συνταγογραφούμενα φάρμακα: Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να φέρει και η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών.
Έλλειψη ύπνου: Ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας, προκαλώντας αύξηση βάρους, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2017 στο περιοδικό «Obesity Reviews».
Άγχος: Το άγχος ανοίγει την όρεξη σε πολλά άτομα με αποτέλεσμα να τρώνε παραπάνω από όσο πρέπει. Όταν η κατάσταση του άγχους κρατά χρόνια μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών κορτιζόλης και ινσουλίνης, αποθηκεύοντας τις θερμίδες ως λίπος.
Mικρόβια στο έντερο: Τα καλά και τα κακά βακτήρια που ζουν στο πεπτικό σας σύστημα μπορεί επίσης να παίξουν ρόλο στην παχυσαρκία, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2016 στο περιοδικό «Cellular and Molecular Life Sciences.

Μερικοί άνθρωποι έχουν προδιάθεση στην παχυσαρκία σε σχέση με άλλους
Ο τρόπος με τον οποίο η γενετική μπορεί να επηρεάσει την παχυσαρκία είναι περίπλοκος. Οι άνθρωποι γεννιούνται με κάποια προδιάθεση να αντιμετωπίσουν τα τρόφιμα και το σωματικό βάρος. Παρόλο που οι μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα γονίδια μπορούν να κάνουν ένα άτομο πιο ευάλωτο στο να γίνει παχύσαρκο, το να έχει κάποιος αυτή τη γενετική προδιάθεση δεν σημαίνει αναπόφευκτα ότι θα έχετε προβλήματα με το βάρος. Ο τρόπος είναι να προσέχει τη διατροφή του ακόμα περισσότερο όπως και να επιδιώκει καθημερινή αθλητική δραστηριότητα.
Όποια και αν είναι η αιτία που προκαλεί την παχυσαρκία οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι αποθαρρύνονται από το να χάσουν βάρος. Γι’ αυτό και χρειάζονται στήριξη σε επίπεδο πνευματικό και σωματικό. Ακόμα και η απώλεια μόλις 5 έως 10 τοις εκατό του βάρους τους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία τους.