ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορεί η απάθεια να καταλήξει σε άνοια;

πηγή: pexels

Η σοβαρή απάθεια σε ηλικιωμένους είναι ένα πρώιμο σημάδι άνοιας. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με την υποστήριξη του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση, προσφέρει τώρα μία από τις πρώτες διαχρονικές μελέτες που δείχνουν ότι η απάθεια θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο ορατό σύμπτωμα γνωστικής πτώσης.

«Η απάθεια μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική για τα μέλη της οικογένειας, όταν οι άνθρωποι δεν θέλουν πλέον να συναντηθούν με την οικογένεια ή τους φίλους τους ή δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για αυτό που απολαμβάνουν», λέει η Μέρεντιθ Μποκ, συγγραφέας της νέας μελέτης. «Απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά είναι πιθανό ότι αυτά είναι σημάδια ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και θα μπορούσαν να επωφεληθούν από πρώιμες παρεμβάσεις και προσπάθειες για τη μείωση άλλων παραγόντων κινδύνου».

Η έρευνα παρακολούθησε πάνω από 2.000 περιπτώσεις ατόμων ηλικίας 70 ετών, για εννέα χρόνια. Κανένα από αυτά δεν είχε διαγνωσθεί κλινικά με άνοια στην αρχή της μελέτης, ενώ μετά την αρχική αξιολόγηση, ταξινομήθηκαν σε ομάδες χαμηλής, μέτριας ή σοβαρής απάθειας.

Photo by LinkedIn Sales Navigator from Pexels

Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα στην ομάδα σοβαρής απάθειας, είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από αυτά της ομάδας χαμηλής απάθειας.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology , οι ερευνητές υποθέτουν ότι η απάθεια είναι μια ξεχωριστή ένδειξη των πρώτων σταδίων του νευροεκφυλισμού.

Πρόσφατη έρευνα συνέδεσε αποτελεσματικά την κατάθλιψη με την έναρξη της άνοιας, καθώς είναι στην πραγματικότητα ένα πρώιμο κλινικό σημάδι γνωστικής πτώσης. Ωστόσο, η διάκριση της απάθειας από την κατάθλιψη, έχει αποδειχθεί πολύτιμη για την εύρεση πιο αποτελεσματικών τρόπων ανίχνευσης νευροεκφυλισμού στα πρώτα στάδια της.

«Ενώ η κατάθλιψη έχει μελετηθεί εκτενέστερα ως προγνωστικός παράγοντας της άνοιας, η μελέτη μας οδηγεί στην έρευνα, που δείχνει ότι η απάθεια αξίζει επίσης προσοχή ως ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας της νόσου», λέει η Μποκ και προσθέτει: «Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι η απάθεια μπορεί να είναι ένα πολύ πρώιμο σημάδι άνοιας και μπορεί να αξιολογηθεί με ένα σύντομο ερωτηματολόγιο».

Στο τέλος, η νέα μελέτη επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα να μάθουμε για τη νευροβιολογία της απάθειας, αλλά αυτή η αυξανόμενη κατανόηση της σχέσης μεταξύ απάθειας και άνοιας, προσφέρει στους κλινικούς ιατρούς νέους τρόπους για να εντοπίσουν ασθενείς σε κίνδυνο, πριν εμφανιστούν τα μεγάλα συμπτώματα.

Η απάθεια μπορεί επίσης να είναι ένας χρήσιμος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την πρόσληψη ατόμων για πιθανές κλινικές δοκιμές που σχετίζονται με την άνοια.

Διαβάστε επίσης:

Κατερίνα Σαμαρά: Η Ελληνίδα ενδοκρινολόγος που ανοίγει τον δρόμο για την πρόληψη της άνοιας

Παγκόσμια ημέρα της νόσου Αλτσχάιμερ: Από την αλλοίωση του εγκεφάλου στη μεταβολή ολόκληρης της προσωπικότητας

Με ποιον τρόπο η άσκηση προστατεύει από την άνοια

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση