ΥΓΕΙΑ

Πώς επηρεάζει η ημικρανία την ψυχολογία

Όσοι πάσχουν από ημικρανία γνωρίζουν ότι έχουν κάτι παραπάνω από έναν απλό πονοκέφαλο και πολύ συχνά γίνονται δέκτες των επιπτώσεων της επηρεάζοντας την ψυχική τους υγεία. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχίες, αφού δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν οι ημικρανίες. Οι περισσότεροι που πάσχουν από αυτές τυχαίνει να αγνοούν ή να απορρίπτουν τα συμπτώματα, άρα και να μην λαμβάνουν ποτέ μία ολοκληρωμένη διάγνωση.

Τι είναι η ημικρανία;
Ημικρανία, είναι ένας παλλόμενος πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού που είναι επίμονος. Ο πόνος τυπικά περιγράφεται από μέτριος έως σοβαρός. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ορισμένα συμπτώματα όπως το αίσθημα ναυτίας, αδιαθεσία και αυξημένη ευαισθησία στο φως ή τον ήχο. Η ημικρανία επηρεάζει τριπλάσια τις γυναίκες απ’ ότι τους άντρες καθώς αφορά τη μία στις πέντε και έναν στους δεκαπέντε άντρες. Επίσης οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η φύση της είναι συχνά κληρονομική. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα 2/3 των ασθενών με ημικρανία έχουν συγγενείς που εξίσου υποφέρουν από αυτήν. Μάλιστα η πιθανότητα να πάσχει ένα παιδί από ημικρανία είναι 50% εάν επηρεάζεται από αυτή ο ένας γονιός και 70% όταν πλήττονται και οι δύο.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη ημικρανίας:
Ημικρανία με αύρα: Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια πριν από την ημικρανία, όπως οι λάμψεις φωτός.
Ημικρανία χωρίς αύρα: Αυτό είναι το χειρότερο είδος ημικρανίας που μπορεί τα τύχει και αυτό γιατί «έρχεται» απροειδοποίητα.
Η αύρα της ημικρανίας χωρίς την κεφαλαλγία (σιωπηλή ημικρανία): Σε αυτήν την περίπτωση εμφανίζεται μια αύρα ή άλλα συμπτώματα ημικρανίας, αλλά δεν αναπτύσσεται ο πραγματικός πόνος.

Εάν υποφέρετε από ημικρανίες και θέλετε να μάθετε περισσότερα, δείτε τις 5 επιπτώσεις που μπορεί να έχετε στην ψυχική σας υγεία:

1. Κατάθλιψη
Εάν υποφέρετε συχνά από ημικρανίες, τότε έχετε διπλάσιο κίνδυνο να πάθετε κατάθλιψη σε σχέση με κάποιον που δεν πάσχει από αυτές. Ομοίως, εάν έχετε χρόνιες ημικρανίες που εμφανίζονται αρκετές φορές το μήνα, ο κίνδυνος αυτός διπλασιάζεται ξανά. Η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και των ημικρανιών είναι ιδιαίτερα ισχυρή και αυτό γιατί οι άνθρωποι με ημικρανίες μπορεί να αισθάνονται αβοήθητοι, λυπημένοι και αποκομμένοι από όλα όσα τους προσφέρουν ευχαρίστηση εξαιτίας του τρομερού πόνου. Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο η διαδικασία αυτή να γίνει αντίστροφα. Δηλαδή άτομα που έχουν κατάθλιψη μπορεί να αρχίσουν να ταλαιπωρούνται από οδυνηρές ημικρανίες. Οι ασθενείς με κατάθλιψη είναι επίσης τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν ημικρανία.

2. Άγχος
Περίπου το 50% με 60% όσων πάσχουν από ημικρανίες μπορεί να αναπτύσσουν άγχος. Σύμφωνα πάντα με μελέτες τα άτομα με χρόνιες ημικρανίες είναι πιο πιθανό να έχουν άγχος παρά κατάθλιψη. Όπως ισχύει για την κατάθλιψη το ίδιο συμβαίνει και με το άγχος. Η ημικρανία προκαλεί το άγχος αλλά και το άγχος μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης ημικρανίας, το άτομο αναρωτιέται πόσο καιρό θα διαρκέσει και πότε θα αρχίσει να δρα το φάρμακο, μετατρέποντας την ανησυχία του σε άγχος. Ακόμη και όταν ο ασθενής δεν έχει εκείνη τη στιγμή ημικρανία, αρχίζει να ανησυχεί για το πότε θα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επόμενη. Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς που έχουν άγχος γενικά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ημικρανίες και αντίστροφα. Εάν ο ασθενής πάσχει από κατάθλιψη και άγχος, μπορεί να χρειαστεί να πάρει ξεχωριστή φαρμακευτική αγωγή για να θεραπεύσει μεμονωμένα την κάθε κατάσταση.

3. Αυξημένη κόπωση
Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν χρόνιες ημικρανίες αισθάνονται επίσης κουρασμένοι. Αυτό το επίπεδο κόπωσης μπορεί να διαρκέσει πολύ και δεν θεραπεύεται πάντα με έναν καλό ύπνο. Όσο διαρκεί η κόπωση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία, καθώς αρχίζετε να αισθάνεστε ολοένα και περισσότερο υποτονικοί και λιγότερο συγκεντρωμένοι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη ή να προστεθεί στα συμπτώματα της προϋπάρχουσας κατάθλιψης. Επιπλέον, η θολή όραση θεωρείται μία ακόμα παρενέργεια της κόπωσης.

4. Αλλαγές στη διάθεσή σας
Οι ημικρανίες αναπτύσσονται συχνά σε διαφορετικά στάδια στον καθένα. Το πρώτο πράγμα όμως που επηρεάζεται είναι η αλλαγή στη διάθεσή πριν καν αρχίσει ο πόνος. Οι αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, στη συμπεριφορά και στην όρεξη μπορεί να συμβούν αρκετές ώρες ή ακόμα και ημέρες πριν από μια επίθεση ημικρανίας. Στη συνέχεια, εμφανίζεται το πραγματικό στάδιο κεφαλαλγίας, όπου οι ασθενείς βιώνουν τον παλλόμενο πόνο. Μετά ακολουθεί το στάδιο της ανάλυσης. Οι ασθενείς είναι πιθανό να παρουσιάσουν αλλαγές στη διάθεσή τους που μπορεί να διαρκέσουν λίγες μέρες.

5. Κακή μνήμη
Μια οξεία συγχυτική ημικρανία (ACM) είναι ένας σπάνιος τύπος ημικρανίας που επηρεάζει κυρίως τους εφήβους και τα παιδιά. Όταν αντιμετωπίζετε μια οξεία προσβολή ημικρανίας, ένα από τα κύρια συμπτώματα είναι η απώλεια μνήμης. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αποπροσανατολισμό, θολή όραση και εξασθένιση ομιλίας. Αν και αυτή η απώλεια μνήμης είναι μόνο προσωρινή, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι χρόνιες ημικρανίες μπορούν να επηρεάσουν μόνιμα τη μνήμη. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να αποτελεί θέμα έρευνας.
Μερικές φορές δεν μετρά ο ίδιος ο πόνος τόσο όσο οι επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία. Οι ημικρανίες έχουν τρόπους αντιμετώπισης αρκεί κανείς να προλάβει να λάβει μία ορθή διάγνωση από ειδικό γιατρό.