ΥΓΕΙΑ

Πώς να αντιμετωπίσετε κινδύνους στην εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εργασία κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης δεν είναι απαγορευτική, καθώς πολλές γυναίκες συνεχίζουν να είναι παραγωγικές μέχρι και τον μήνα που θα αποσυρθούν για να προετοιμαστούν για τη γέννα. Μέχρι όμως τότε μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με μερικές προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν. Αν είστε έγκυος και εργάζεστε δείτε τι μπορείτε να κάνετε και τι να αποφύγετε στον εργασιακό σας χώρο για να είστε παραγωγικές και κυρίως υγιείς και ασφαλείς.

Αντιμετωπίστε τη ναυτία και τον εμετό
Για να αντιμετωπίσετε τις ναυτίες κατά την εργασία αποφύγετε τις αιτίες που τις προκαλούν. Για παράδειγμα αν συνηθίζατε να πίνετε τον καφέ σας με γάλα πριν την εγκυμοσύνη ή αν η μυρωδιά των τροφίμων που αναθερμαίνονταν στον φούρνο μικροκυμάτων σας άνοιγε την όρεξη, μπορεί τώρα να σας προκαλεί ναυτία. Για να αντισταθμίσετε την αίσθηση της πείνας και της λιγούρας μπορείτε να έχετε μαζί σας κρακεράκια ή άλλα ελαφριά τρόφιμα που να μην χρειάζονται ζέσταμα. Το τσάι τζίντζερ μπορεί να σας δώσει extra βοήθεια για να αποφύγετε αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση.

Αντιμετώπιση της κούρασης
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αισθάνεσθε περισσότερο κουρασμένες καθώς το σώμα σας αυξάνει τις λειτουργίες του για να ανταπεξέλθει. Στον χώρο όμως της εργασίας είναι απίθανο να αναζητήσετε λίγες στιγμές ξεκούρασης. Παρόλα αυτά υπάρχει τρόπος να μειώσετε την κόπωση καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο και πρωτεΐνες. Η κόπωση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της αναιμίας από έλλειψη σιδήρου, αλλά η ρύθμιση της διατροφής σας μπορεί να σας βοηθήσει. Προτιμήστε κυρίως όσπρια που περιέχουν σίδηρο, σπανάκι, δημητριακά ολικής άλεσης, κόκκινο κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.

Κάντε συχνά μικρά διαλείμματα: Αν σηκώνεστε από το γραφείο για λίγα λεπτά και κινείστε θα αισθανθείτε καλύτερα. Επίσης στα ολιγόλεπτα διαλείμματα επιλέξτε να σταθείτε σε χώρους που δεν έχουν δυνατό φωτισμό για να ξεκουράσετε το βλέμμα σας.

Πιείτε πολλά υγρά: Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μεγάλο μπουκάλι με νερό που θα καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της μέρας στο γραφείο. Είναι σημαντικό να έχετε καλά ενυδατωμένο τον οργανισμό σας.

Περιορίστε τις δραστηριότητες: Κάντε ένα μικρό βήμα πίσω σε ό,τι έχει να κάνει με τις δραστηριότητες εκτός γραφείου. Μην σπαταλάτε πολύ χρόνο και ενέργεια για τα ψώνια ή τις δουλειές του σπιτιού.

Συνεχίστε τη ρουτίνα γυμναστικής σας: Η γυμναστική μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που σας απασχολεί στο τέλος μιας μεγάλης μέρας, όμως καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι η σωματική άσκηση συμβάλει στην αύξηση του ενεργειακού σας επιπέδου ειδικά αν κάθεστε σε ένα γραφείο όλη την ημέρα. Κάντε μια βόλτα μετά από δουλειά ή συμμετέχετε σε προγεννητική τάξη γυμναστικής, αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Πηγαίνετε νωρίς για ύπνο: Θέστε στόχο να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ. Για περισσότερη άνεση, τοποθετήστε μαξιλάρια ανάμεσα στα πόδια σας και κάτω από την κοιλιά σας.

Η άνεση μετράει: Προτιμήστε να κάθεστε σε ρυθμιζόμενη καρέκλα με καλή υποστήριξη στη μέση, ώστε να διευκολύνετε τον εαυτό σας κατά τις ώρες που εργάζεστε. Εάν η καρέκλα σας δεν είναι ρυθμιζόμενη μπορείτε να τοποθετήσετε μαξιλάρια στο κάθισμα ή στην πλάτη.

Ξεκουράστε τα πόδια σας: Εάν πρέπει να παραμείνετε όρθιες για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να αποφύγετε το πρήξιμο επιλέξτε χαμηλά άνετα παπούτσια και ανασηκώστε τα εναλλάξ σε ένα υποπόδιο ή χαμηλό σκαμπό όταν αισθάνεστε ότι κουράζεστε.

Προσέξτε τις κινήσεις σας: Ακόμη και αν σκύψετε για να σηκώνετε κάτι ελαφρύ, υπάρχει κίνδυνος να πονέσει η μέση σας. Ο σωστός τρόπος για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμό είναι να λυγίσετε τα γόνατα σας και όχι την πλάτη σας.

Ελέγξτε το άγχος σας: Το άγχος στη δουλειά είναι βλαβερό για εσάς και το έμβρυο. Δείτε πώς μπορείτε να το ελέγξετε:

Προγραμματίστε τη μέρα σας: Κάντε καθημερινές λίστες με τις υποχρεώσεις που έχετε και βάλτε προτεραιότητα στις εργασίες σας αξιολογώντας τες από την πιο σημαντική μέχρι και την πιο εύκολη.

Μιλήστε: Μοιραστείτε τις σκέψεις σας και τους προβληματισμούς σας με ένα υποστηρικτικό συνεργάτη, φίλο ή αγαπημένο σας πρόσωπο.

Χαλαρώστε: Οι πρακτικές και τεχνικές χαλάρωσης, όπως η αργή αναπνοή ή οι φανταστικές σκέψεις σε ένα ήρεμο μέρος βοηθούν. Δοκιμάστε μια προγεννητική τάξη yoga, σε περίπτωση που σας το συνιστά ο γυναικολόγος σας.

Λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις: Ορισμένες συνθήκες εργασίας ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – ειδικά εάν είστε σε υψηλό κίνδυνο πρόωρου τοκετού – συμπεριλαμβανομένων των εξής:
Έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες
Παρατεταμένη ορθοστασία
Ανύψωση ή μεταφορά βαριών αντικειμένων
Υπερβολικός θόρυβος
Βαριές δονήσεις από μεγάλες μηχανές
Ακραίες θερμοκρασίες

Εάν ανησυχείτε για οποιοδήποτε από αυτά τα θέματα συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Συζητώντας μαζί του θα έχετε τη δυνατότητα να αποφασίσετε εάν πρέπει να λάβετε ειδικές προφυλάξεις ή να τροποποιήσετε τα καθήκοντά σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.