ΥΓΕΙΑ

Πώς να χάσετε βάρος με γυμναστική σύμφωνα με το σχήμα του σώματος σας

Photo by Olenka Kotyk on Unsplash

Η απώλεια βάρους, απαιτεί μία συλλογική προσπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι μόνο η διατροφή, ή μόνο η γυμναστική, δεν είναι αρκούν. Ακόμα και η ψυχική υγεία παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η κατάθλιψη και το άγχος, μπορεί να δράσουν αρνητικά, προσθέτοντας σας παραπανίσια κιλά.

Ένα από τα πιο βασικά που πρέπει να κάνετε για να μένει ενεργοποιημένος ο μεταβολισμός σας, είναι να αθλείστε. Ακόμα και το είδος της γυμναστικής που ακολουθείτε, μπορεί να επηρεάσει το πόσο εύκολα ή δύσκολα θα χάσετε τα παραπανίσια κιλά. Μία λύση να βρείτε ποιο σας ταιριάζει, είναι να δείτε τον σωματότυπο σας και να κάνετε ασκήσεις που εστιάζουν στο τοπικό πάχος και συγχρόχνως βοηθούν τον οργανισμός σας να κάνει πολλές καύσεις.

Δείτε παρακάτω ποιο είδος είναι ιδανικό σύμφωνα με τις αναλογίες σας:

1. Ορθογώνιο 

Ορθογώνιο, είναι το σχήμα του σώματος, που ώς συνήθως μοιάζει με μία ευθεία. Οι γυναίκες με αυτόν τον τύπο σώματος, προσπαθούν συχνά να δημιουργήσουν καμπύλες που δεν φαίνονται εκ του φυσικού τους. Οι προτιμότερες ασκήσεις για να το πετύχετε, είναι να εστιάσετε σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος που θέλετε να βελτιώσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε περισσότερο κοιλιακούς και αερόβια άσκηση, για να σμιλέψετε την περιοχή της κοιλιάς. Η επιμονή σε αυτό το σημείο σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή και μπόλικο νερό, θα φέρουν σύντομα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

2. Τρίγωνο (γνωστό και ως αχλάδι)

Το τρίγωνο είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους σώματος. Οι ώμοι και ο θώρακας είναι στενότερα από τους γοφούς και τα άνω άκρα, τείνουν να είναι λεπτότερα. Ως συνήθως το περισσότερο λίπος μοιράζεται μεταξύ των γοφών και των μηρών. Στην περίπτωση αυτή. το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να χάσετε πόντους, είναι η αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με ασκήσεις τόνωσης με λάστιχα και αντιστάσεις. Κάτι που επίσης μπορείτε να εκμεταλλευτείτε, είναι να γυμνάσετε περισσότερο τα ήδη πιο λεπτά χέρια, ώστε να δείχνουν ακόμα πιο σφριγηλά με τα αμάνικα ρούχα σας. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνετε και να μειώσετε σταδιακά το τοπικό πάχος αλλά και να αναδείξετε πολύ πιο γρήγορα, το δυνατό σας σημείο.

3. Ανεστραμμένο τρίγωνο (μήλο)

Σε αυτόν το σωματότυπο, οι ώμοι και ο θώρακας, είναι πιο ανοιχτοί από τη μέση και τους γλουτούς. Για να αναδείξετε τα δυνατά σας σημεία, το μυστικό είναι να προσέξετε τη στάση του σώματος σας.  Αυτό σημαίνει ότι αν καμπουριάζετε, ή δεν στέκεστε σωστά δεν τονίζετε τα ωραιότερα σημεία του κορμιού σας και ακόμα χειρότερα, υπάρχει κίνδυνος, για ορθοπεδικά προβλήματα. Σε περίπτωση που στοχεύετε και σε απώλεια κιλών, πρέπει να συνδυάσετε την αερόβια γυμναστική με ορθοσωμικές ασκήσεις και βάρη, που θα σας βοηθήσουν να έχετε σωστή στάση στο σώμα.

4. Κλεψύδρα

Πρόκειται για τον πιο επιθυμητός τύπος σώματος,καθώς οι γλουτοί και η και ο θώρακας, βρίσκονται σε πλήρη ισορροπία. Τα σώματα κλεψύδρα έχουν γενικά τις καλύτερες αναλογίες. Οι ιδανικές ασκήσεις για εσάς, είναι αυτές για όλο το σώμα, αφού θα πρέπει να ισορροπούν μεταξύ όλων των περιοχών για να διατηρούνται οι αναλογίες. Η αερόβια άσκηση και οι κυκλικές ασκήσεις, είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να επιλέξετε, σε περίπτωση που ανήκετε σε αυτή την κατηγορία.

Αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε ακριβώς σε ποια κατηγορία ανήκετε, ένας τρόπος για να διαπιστώσετε ποια άσκηση είναι κατάλληλη για εσάς, είναι να βρείτε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σας και να εστιάσετε σε αυτά. Έτσι θα καταφέρετε να αναδείξετε γρήγορα τα ήδη πιο λεπτά μέρη του σώματος και να δουλέψετε πιο στοχευμένα εκεί που συγκεντρώνεται το τοπικό πάχος. Η αερόβια άσκηση είναι πάντα χρήσιμη γιατί “ξυπνάει” τον μεταβολισμό. Μην παραλείπετε να πίνετε πολύ νερό, διότι είναι απαραίτητο.