ΥΓΕΙΑ

Πώς να καθαρίζετε σωστά το σπίτι για όσο βρίσκεστε σε καραντίνα

Photo by Heather Ford on Unsplash

Αυτές οι μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Γι’ αυτό και έχει σημασία να ακολουθούμε αποκλειστικά και μόνο όσα συμβουλεύουν οι επιστήμονες για να μην επιδεινώσουμε περισσότερο την κατάσταση.

Το πρώτο βήμα, να παραμείνουμε στα σπίτια μας, είναι πλέον δεδομένο για όσους μπορούν να υποστηρίξουν την εργασία τους από το σπίτι. Ακόμα όμως και όσο βρισκόμαστε μέσα σε αυτό πρέπει να τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής ώστε να προφυλάξουμε περισσότερα εμάς και τους γύρω μας.

Δείτε παρακάτω με ποιους τρόπους μπορείτε να καθαρίσετε σωστά το σπίτι σκοτώνοντας όλες τις εστίες μικροβίων που αναπτύσσονται μέσα σε αυτό:

1) Καθαρίστε και απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες όπως για παράδειγμα τον πάγκο της κουζίνας, τα τραπέζια με τις καρέκλες, τα πόμολα, τους διακόπτες φώτων και φυσικά και τα τηλεχειριστήρια τα οποία αγγίζονται συχνότερα και συσσωρεύουν βρωμιά στα κενά μεταξύ των κουμπιών τους.

2) Στο υπνοδωμάτιο / μπάνιο που προορίζεται για έναν άρρωστο άτομο: σκεφτείτε να μειώσετε τη συχνότητα καθαρισμού σε όσο χρειάζεται (π.χ., λερωμένα αντικείμενα και επιφάνειες), για να αποφύγετε την άσκοπη επαφή με τον άρρωστο.

3) Αν παρουσιάζετε συμπτώματα φροντίστε να είστε απομονωμένοι στο σπίτι χωρίς να συναντήσετε κανέναν και να καθαρίζετε οτιδήποτε αγγίζετε. Επίσης πρέπει ειδικά στην περίπτωση σας να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας έχει δώσει ο γιατρός σας.

Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε:

Επιφάνειες

Photo by Daiga Ellaby on Unsplash

-Προτού ξεκινήσετε φορέστε γάντια μιας χρήσης, τα οποία και θα πετάτε αμέσως μετά τη χρήση τους.

-Εάν οι επιφάνειες είναι βρώμικες, πρέπει να καθαρίζονται με απορρυπαντικό ή σαπούνι και νερό πριν από την απολύμανση.

-Για την απολύμανση, χρησιμοποιήστε χλωρίνη και αλκοολούχα διαλύματα με τουλάχιστον 70% αλκοόλ.

-Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν δεν είναι ληγμένο.

-Προσοχή! Μην αναμειγνύετε ποτέ χλώριο με αμμωνία ή οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό διότι δεν θα είναι αποτελεσματικό.

-Για τη σωστή αραίωση του διαβάστε τις προτεινόμενες δοσολογίες της συσκευασίας.

-Σε μαλακές και πορώδεις επιφάνειες, όπως δάπεδο με μοκέτα, χαλιά και κουρτίνες, αφαιρέστε την ορατή βρωμιά εάν υπάρχει και καθαρίστε με τα ανάλογα καθαριστικά που είναι κατάλληλα για χρήση πάνω σε αυτά.

Ρούχα, πετσέτες, σεντόνια και άλλα αντικείμενα που πηγαίνουν στα ρούχα

Photo by Dan Gold on Unsplash

-Φορέστε γάντια μιας χρήσης όταν πιάνετε βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο και στη συνέχεια πετάξτε τα.

-Εάν δεν χρησιμοποιείτε γάντια για να μαζέψετε τα άπλυτα, φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας αργότερα.

-Εάν είναι δυνατό, μην τινάζετε τα ρούχα που είναι για πλύσιμο για να περιορίσετε τη διασπορά του ιού μέσω του αέρα.

Υγιεινή χειρών και άλλα προληπτικά μέτρα

Photo by Curology on Unsplash

-Τα μέλη του κάθε σπιτιού πρέπει συχνά να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα. Χρειάζεται σχολαστικό σαπούνισμα ανάμεσα στα δάχτυλα και στα νύχια. Στη συνέχεια προτείνεται η επάλειψη τους με αλκοολούχο αντισηπτικό.

-Η υγιεινή των χεριών είναι η πιο βασική κατά τη διάρκεια της εργασίας ενώ το ίδιο σημαντικό είναι να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα με άπλυτα χέρια.