ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατευτείτε από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

κορονοϊός και μετάλλαξη
Photo by Anna Shvets from Pexels

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, αναδείχθηκαν σε ένα πρόβλημα που πήρε επικίνδυνες διαστάσεις. Πολλά έχουν ειπωθεί, καθώς οι αρμόδιοι, από τους πολιτικούς μέχρι τους επιστήμονες και τους καθηγητές έχουν διαφορετικές απόψεις και τοποθετήσεις. ‘Αλλοι υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια δεν τις καλύπτουν, ενώ κάποιοι επισημαίνουν το αντίθετο.

Όπως μεταλλάσσονται όλοι οι ιοί για να επιβιώσουν, έτσι και ο κορονοϊός. Έτσι προέκυψαν το «αγγλικό» στέλεχος, το «νοτιοαφρικανικό» και το «βραζιλιάνικο». Τροποποιούν τη μορφή τους άρα συμπεριφέρονται και διαφορετικά. Όσο όμως και αν διαφωνούν οι αρμόδιοι για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάεις, όλοι συμφωνούν ότι ναι μεν είναι πιο μεταδοτικά τα νέα στελέχη, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνα ως προς τη θνησιμότητα.

Επομένως δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεται με τρομοκρατία το πρόβλημα, αλλά με σύνεση και ψυχραιμία. Για να υπάρξει αποτελεσματική προστασία, χρειάζεται να εστιάσουμε στο θέμα της μεταδοτικότητας και σε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να παραμείνουμε ασφαλείς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν οι εξής λύσεις για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού:

1: Δώστε προσοχή στον τύπο μάσκας προσώπου που χρησιμοποιείτε 

Ο κορονοϊός μεταδίδεται με σταγονίδια και μολύνει το αναπνευστικό σύστημα. Επομένως είναι πολύ βασική η χρήση μάσκας. Επιλέξτε μάσκες με διπλό ύφασμα που να εφάπτουν καλά και να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα. Αν χρησιμοποιείτε μιας χρήσεως πετάξτε την μόλις επιστρέψετε πίσω στο σπίτι. Αν είναι υφασμάτινη φριντίστε να την πλένετε καθημερινά και μην την ψεκάζετε με απολυμαντικό σπρέι γιατί θα εισπνέετε χημικά.

2. Τηρήστε τις κοινωνικές αποστάσεις

Ακριβώς επειδή οι μεταλλάξεις του κορονοϊου είναι πιο μεταδοτικές, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κοινωνικές αποστάσεις.  Μπορεί κάποιος να έχει μολυνθεί και να μην το γνωρίζει επειδή δεν παρουσίαζει συμπτώματα ή επειδή δεν τα έχει εμφανίσει ακόμα.

3. Αποφύγετε το δυνατό περισσότερο σημεία με πολύ κόσμο και αερίστε καλά τους εσωτερικούς χώρους

Αν μπορείτε να αποφύγετε τις συναθροίσεις θα αυξήσετε τις πιθανότητες να μη μολυνθείτε. Ακόμα και η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι επικίνδυνη. Βεβαιωθείτε ότι τηρείται στο εσωτερικό των καταστημάτων αυτών ο μέγιστος αριθμός ατόμων. Αν δεν είστε σίγουροι, επιλέξτε να πάτε σε ένα άλλο. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αερίζετε καλά το σπίτι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας του.

Να θυμάστε ότι η νούμερο ένα προτεραιότητα σας, είναι να μη μολυνθείτε, ακόμα και αν δεν πρόκειται για τη μετάλλαξη του ιού. Το γεγονός ότι μεταλλάσσεται υποδηλώνει ότι εξασθενεί και προσπαθεί να επιβιώσει. Επομένως, ίσως αυτή να είναι και η αρχή του τέλους της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο καθαρές είναι οι μάσκες που φοράμε;

94% αποτελεσματικότητα ενάντια στον κορονοϊό έχει το εμβόλιο της Μoderna

Κορονοϊός: Νέο φάρμακο θεράπευσε 29 από τους 30 στο πρώτο στάδιο δοκιμών

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση