ΥΓΕΙΑ

Πόσο εύκολα μπορεί κανείς να γίνει παχύσαρκος;

παχυσαρκία
Photo by Whitney Wright on Unsplash

Ο λόγος που η παχυσαρκία θεωρείται ασθένεια, είναι επειδή το άτομο που πάσχει από αυτή έχει υπερβολικό σωματικό βάρος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και από άλλες πολύ σοβαρές ασθένειες και πολλά προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα μόνο το ίδιο το φαγητό που οδηγεί σε αυτή, καθώς το δυσάρεστο αποτέλεσμα προκύπτει σε συνδυασμό και με το χρόνιο στρες, την έλλειψη ύπνου και την κληρονομική προδιάθεση.

Παρόλο που το fitness και ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι δύο παγκόσμιες τάσεις με «δυνατούς» εκπροσώπους στα social media, η παχυσαρκία συνεχίζει να υφίσταται σημειώνοντας εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά. Αυτήν τη στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ο ένας στους 650 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως είναι παχύσαρκος.

Ανησυχία προκαλούν και τα νούμερα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Παχυσαρκίας που προβλέπουν ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών παγκοσμίως θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια από 150 εκατομμύρια που είναι σήμερα.

Η παχυσαρκία είναι ένα πολύπλοκο ιατρικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε:

Δείτε παρακάτω πώς μπορεί να αναπτυχθεί:

Ορισμένα πρότυπα κατανάλωσης μπορεί πραγματικά να αλλάξουν τα σήματα νεύρων στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό

Η αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία είναι σίγουρα το αποτέλεσμα της κατανάλωσης πάρα πολλών θερμίδων σε σύγκριση με όσες «καίει» ο μεταβολισμός. Επίσης είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πρότυπα φαγητού μπορούν να προκαλέσουν φυσικές αλλαγές σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, γεγονός που καθιστά δύσκολο το χάσιμο βάρους.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2013 στο «British Journal of Nutrition» διαπίστωσε ότι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος, μπορεί να επιβαρύνουν και να βλάψουν ορισμένα από τα εγκεφαλικά νεύρα που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό.

Αυτή η υπερφόρτωση εμποδίζει τα ορμονικά σήματα που βοηθούν το σώμα να αισθανθεί πόσο έχετε φάει να φτάσουν στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να δρα ο εγκέφαλος σαν να πεινάει το σώμα απελευθερώνοντας σήματα που σας λένε να τρώτε περισσότερο.

Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι να τρώτε υγιεινά τρόφιμα που είναι χαμηλότερα σε θερμιδική πυκνότητα, συμπεριλαμβανομένων πέντε μερίδων φρέσκων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, όπως προτείνουν οι ειδικοί.

Photo by Lisa Fotios from Pexels

Το ότι δεν κινείστε αρκετά μπορεί να σημαίνει ότι καίτε λιγότερες θερμίδες από ό, τι πρέπει

Ο καθιστικός τρόπος ζωής, ή όταν δεν ασκείτε αρκετή σωματική δραστηριότητα, είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στην επιδημία της παχυσαρκίας.  Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιατρική Σχολή του Harvard οι ασκήσεις αντοχής και τα βάρη δημιουργούν μυϊκή μάζα. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχετε τόσο περισσότερη ενέργεια δηλαδή θερμίδες θα καίτε.

Τρόπος  ζωής και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην παχυσαρκία

Εκτός από τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας υπάρχουν άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το βάρος σας.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να φέρει και η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών.

Έλλειψη ύπνου

Ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας, προκαλώντας αύξηση βάρους, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2017 στο περιοδικό «Obesity Reviews».

Άγχος

Το άγχος ανοίγει την όρεξη σε πολλά άτομα με αποτέλεσμα να τρώνε παραπάνω από όσο πρέπει. Όταν η κατάσταση του άγχους κρατά χρόνια μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών κορτιζόλης και ινσουλίνης, αποθηκεύοντας τις θερμίδες ως λίπος.

Mικρόβια στο έντερο

Τα καλά και τα κακά βακτήρια που ζουν στο πεπτικό σας σύστημα μπορεί επίσης να παίξουν ρόλο στην παχυσαρκία, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό «Cellular and Molecular Life Sciences.

Κληρονομικότητα

Ο τρόπος με τον οποίο η γενετική μπορεί να επηρεάσει την παχυσαρκία είναι περίπλοκος. Οι άνθρωποι γεννιούνται με κάποια προδιάθεση να αντιμετωπίσουν τα τρόφιμα και το σωματικό βάρος. Παρόλο που οι μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα γονίδια μπορούν να κάνουν ένα άτομο πιο ευάλωτο στο να γίνει παχύσαρκο, το να έχει κάποιος αυτή τη γενετική προδιάθεση δεν σημαίνει αναπόφευκτα ότι θα έχετε προβλήματα με το βάρος. Ο τρόπος είναι να προσέχει τη διατροφή του ακόμα περισσότερο όπως και να επιδιώκει καθημερινή αθλητική δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να ξεχωρίσετε την ημικρανία από έναν απλό πονοκέφαλο

Πώς μπορείτε να εντοπίσετε την αιτία ενός πονοκεφάλου

Οι 5 αιτίες χρόνιου πονοκέφαλου και πώς να τις αποτρέψετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση