ΥΓΕΙΑ

Πόσο καλά λειτουργεί ο μεταβολισμός σας; Τα 3 αιματολογικά test που πρέπει να κάνετε

Εάν υπάρχει ένας καθοριστικός παράγοντας της συνολικής ευημερίας και της μακροζωίας, τότε αυτός είναι ο υγιής μεταβολισμός.

Κάποια στιγμή, αξίζει τον κόπο να θέσετε την υγεία του σε προτεραιότητα. Γιατροί και διατροφολόγοι αναφέρουν ότι, όλοι πρέπει να βεβαιωθούμε ότι βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Γι’ αυτό και συνιστούν τρεις σημαντικές εξετάσεις αίματος, που μπορούν να προσδιορίσουν τη μεταβολική σας υγεία plus έναν εύκολο τρόπο να το εξετάσετε στο σπίτι:

1. Αναλογία HDL προς τριγλυκερίδια

Ελέγξτε την αναλογία τριγλυκεριδίων προς HDL. Μετρά την HDL («καλή») χοληστερόλη, την LDL («κακή») χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σας. Σημασία έχει να δώσετε προσοχής στην «καλή» χοληστερόλη στο σώμα σας: Εάν ο αριθμός τους είναι δυόμιση φορές μεγαλύτερος από το HDL, αυτό αποτελεί μια ένδειξη ότι δεν λειτουργεί σωστά. Η ιδανική αναλογία είναι 1: 1 (ή ακόμα περισσότερο HDL από τα τριγλυκερίδια) για βέλτιστη μεταβολική υγεία. Το ίδιο υποστηρίζουν οι καρδιολόγοι καθώς τονίζουν ότι ένας από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων είναι η καλή αναλογία HDL προς τριγλυκερίδια. Επομένως, το HDL σας πρέπει να είναι υψηλότερο από ή ίσο με τα τριγλυκερίδια.”

2. Επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα

Αυτή εξετάζει τους ηλεκτρολύτες σας (νάτριο, ασβέστιο και κάλιο) και τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών σας. Παρ ‘όλα αυτά, οι ειδικοί θεωρούν αυτό το τεστ ως ύψιστης σημασίας για την αξιολόγηση της μεταβολικής υγείας. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα, είναι σταθερά πάνω από 90 mg / dL, το μέσο σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να είναι στο προδιαβητικό εύρος.

Photo by Maxwell Nelson on Unsplash

3. Πίεση αίματος

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλότερη από 125/75 σε σταθερή βάση, θα μπορούσατε να έχετε ένα ήπιο ή σοβαρότερο μεταβολικό πρόβλημα.Προσθέστε το στη λίστα των εξετάσεων που θα ζητήσετε κατά τον έλεγχο ρουτίνας.

Απλά φροντίστε να αναφέρετε τις προηγούμενες μετρήσεις σας, ειδικά αν ήταν υψηλές στους δύο τελευταίους.

Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξετε τη μεταβολική σας υγεία στο σπίτι (χωρίς εξετάσεις αίματος).

Όλα εξαρτώνται από την υγεία του σωματικού λίπους.

Τι σημαίνει αυτό: Αφού το σώμα καίει όλες τις θερμίδες που έχετε φάει κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, θα πρέπει να είναι σε θέση να καίει το σωματικό λίπος για καύσιμο (αντί του φαγητού). Όταν το σώμα σας δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό, τότε παραμένει αποθηκευμένο μέσα σε αυτό και γίνεται «τοξικό».

Για να αντιληφθείτε αν όντως ισχύει, ένα βασικό πράγμα που πρέπει να προσέξετε, είναι το πώς αισθάνεστε την ώρα που περνά, χωρίς να φάτε τίποτα. Αρχίζετε να αισθάνεστε πεινασμένοι ή έχετε εγκεφαλική ομίχλη;

Εάν ναι, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι ο μεταβολισμός σας δεν καίει το σωματικό λίπος σας τόσο αποτελεσματικά (αυτός είναι και ο λόγος που νιώθετε πάντα πεινασμένοι ). Ακόμα κι αν έχετε σωματικό λίπος για να κάψετε ως καύσιμο, το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση, κάνοντας το στομάχι σας να γουργουρίζει αμέσως μετά το πρωινό σας γεύμα.

Φυσικά, οι προαναφερθείσες εξετάσεις αίματος θα είναι σε θέση να προσφέρουν πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την υγεία σας. Ποτέ όμως μην αγνοείτε τη διαίσθησή σας. Ένα από τα πιο σημαντικά σημάδια, είναι ακριβώς το πώς αισθάνεστε.