ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Προειδοποιεί ότι ο κορονοϊός μπορεί να μείνει ενεργός για άλλα πέντε χρόνια

Φωτογραφία από τον χρήστη Retha Ferguson στο Pexels

 

Η επικεφαλής επιστήμονας της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Soumya Swaminathan, δήλωσε στο ψηφιακό συνέδριο του Global Boardroom της FT, ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμα και πέντε χρόνια για να τεθεί υπο έλεγχο η πανδημία. Σύμφωνα με την ίδια, οι σημαντικοί παράγοντες εξαρτώνται από το αν ωριμάζει ο ιός, τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζονται στις κοινότητες και η ανάπτυξη εμβολίου. Είπε ότι ένα εμβόλιο «φαίνεται προς το παρόν η καλύτερη διέξοδος», αλλά υπήρχαν «εάν και εφόσον» για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, καθώς και για την παραγωγή και τη δίκαιη διανομή του.

Ερωτηθείς για τα σχόλια κατά τη διάρκεια της τριμηνιαίας ενημέρωσης του ΠΟΥ από τη Γενεύη, ο δρ Mike Ryan, ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία του οργανισμού, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πότε θα εξαφανιστεί η ασθένεια.

Ωστόσο, εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων κλειδώματος χωρίς την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων επιτήρησης προσθέτοντας:«Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν το ξεκλείδωμα του lockdown, έχει λειτουργήσει μετρώντας τα πτώματα στο νεκροτομείο. Έχουμε έναν νέο ιό που εισέρχεται στον ανθρώπινο πληθυσμό για πρώτη φορά και ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα τον εξαλείψουμε».

Η Soumya, ανέφερε επίσης ότι αυτό που έχει γίνει ξεκάθαρο, είναι το γεγονός ότι ι ο σημερινός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί είναι στην πραγματικότητα σχετικά χαμηλός: «Είναι σημαντικό να το θέσουμε στο τραπέζι, ότι αυτός ο ιός μπορεί να γίνει ένας ακόμη ενδημικός ιός στις κοινότητες μας και να μην απομακρυνθεί ποτέ. Ο HIV δεν έχει φύγει, έχουμε συμβιβαστεί με τον ιό και βρήκαμε τις θεραπείες και βρήκαμε τις μεθόδους πρόληψης και οι άνθρωποι δεν αισθάνονται τόσο φοβισμένοι όσο πριν και προσφέρουμε μακρά υγιή ζωή σε άτομα που πάσχουν από αυτόν».

Στη συνέχεια είπε ότι κανείς μπορεί να προβλέψει πότε ή εάν αυτή η ασθένεια θα εξαφανιστεί.

Τα τεστ αντισωμάτων φανέρωσαν ότι είναι 100% ακριβή σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη
Υπάρχει μια μεγάλη ελπίδα εάν βρεθεί ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο που να μπορεί να διανεμηθεί σε όλους όσους το χρειάζονται στον κόσμο, να γίνει πιθανή η εξάλειψη του ιού.

Αλλά επικαλούμενη μη εμβολιασμένους πληθυσμούς για ασθένειες όπως η ιλαρά, συνέχισε: «Συγχωρέστε με αν είμαι κυνική. Αλλά έχουμε μερικά απολύτως αποτελεσματικά εμβόλια σε αυτόν τον πλανήτη, που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά για ασθένειες, που θα μπορούσαμε να εξαλείψουμε. Δεν έχουμε τη θέληση, δεν έχουμε την αποφασιστικότητα να επενδύσουμε σε συστήματα υγείας για να το επιτύχουμε. Επομένως, η επιστήμη μπορεί να βρει το εμβόλιο, κάποιος πρόκειται να το κάνει και πρέπει να το φτιάξουμε έτσι, ώστε όλοι να μπορούν να πάρουν μια δόση και πρέπει να είμαστε σε θέση να το παραδώσουμε».

Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει και οι ίδιοι οι άνθρωποι να θέλουν να πάρουν αυτό το εμβόλιο, διότι κάθε ένα από αυτά τα βήματα είναι γεμάτο προκλήσεις. Ωστόσο θέλησε να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας [ως:«Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τον κόσμο. Η ιδέα ότι μια νέα ασθένεια θα μπορούσε να προκύψει, να προκαλέσει πανδημία αλλά και να αντιμετωπιστεί με ένα εμβόλιο που θα το δώσουμε σε όλους όσους το χρειάζονται για να σταματήσει αυτή η ασθένεια, αποτελεί έναν φάρο ελπίδας για το μέλλον του πλανήτη μας και τον τρόπο που φροντίζουμε τους πολίτες μας».

Εν τω μεταξύ, σε χώρες που επανέρχονται από το lockdown, ο δρ. Ryan προειδοποίησε ότι τα συστήματα επιτήρησης πρέπει να είναι σε ισχύ γιατί θα μπορούσε να είναι θέμα χρόνου για τον ιό να επανεμφανιστεί ξανά.

Δήλωσε: «Νομίζω ότι αυτό που φοβόμαστε όλοι, είναι ένας φαύλος κύκλος καταστροφής για τη δημόσια υγεία, ακολουθούμενος από οικονομική καταστροφή, από καταστροφή για τη δημόσια υγεία».