ΥΓΕΙΑ

Πρόσληψη μαγνησίου: Ίσως αυτή να είναι η λύση στο πρόβλημα της αϋπνίας

Photo by Alexandra Gorn on Unsplash

Οι αϋπνίες είναι μία ακόμα διαταραχή του ύπνου, που μπορεί να οφείλεται τόσο σε σωματικούς όσο και σε ψυχολογικούς παράγοντες. Η αντιμετώπιση τους, γίνεται με φυσικούς τρόπους αλλά και με τη χορήγηση φαρμάκων, ειδικά σε κλινικές περιπτώσεις.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τον οργανισμό και την καλή υγεία, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην τον παραμελείτε. Αν έχετε παρατηρήσει ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα και δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, πριν απευθυνθείτε στον γιατρό για να σας χορηγήσει φάρμακα, σκεφτείτε πρώτα μήπως έχετε έλλειψη μαγνησίου.

Μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων αυτού του μετάλλου, που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα σωματικών διεργασιών και διαταραχών του ύπνου.
Αν ανησυχείτε ότι δεν παίρνετε αρκετό μαγνήσιο, είναι προτιμότερο να αλλάξετε τη διατροφή σας, από το να πάρετε συμπληρώματα.

Το μέταλλο αυτό, συναντάται σε φυτικές και σε ζωικές τροφές, ενώ τα νεφρά περιορίζουν την απέκκριση του στα ούρα. Έτσι οι υγιείς άνθρωποι, είναι σπάνιο να παρουσιάσουν έλλειψη σε αυτό.

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι μερικές από τις πιο πλούσιες πηγές μαγνησίου. Αμέσως μετά ακολουθούν τα ψάρια, το κοτόπουλο και το βοδινό κρέας. Τα άτομα στα οποία ως συνήθως παρατηρείται ανεπάρκεια, είναι οι ηλικιωμένοι, όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ή από γαστρεντερικές και ψυχικές παθήσεις, αλλά και εκείνοι που αντιμετωπίζουν θέμα με τον αλκοολισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς, η ανεπάρκεια μαγνησίου, έχει συσχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα στρες, άγχους και δυσκολίας στη χαλάρωση, τα οποία είναι βασικά συστατικά για τον καλό ύπνο τη νύχτα.

Μια μελέτη που έγινε σε 10 άτομα για σχεδόν 20 χρόνια, διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου, βοήθησε όσους είχαν το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών να κοιμηθούν περισσότερο.
Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου ή επιθυμείτε να πάρετε συμπληρώματα από το φαρμακείο, συμβουλευτείτε πρώτα με το γιατρό σας. Ο λόγος είναι επειδή το μαγνήσιο μπορεί να αλληλεπιδράσει άσχημα με άλλα φάρμακα και η λήψη υπερβολικών ποσοτήτων με τη μορφή συμπληρωμάτων, ίσως να προκαλέσει κράμπες στο στομάχι, διάρροια και ναυτία.

Μία καλή λύση είναι να κάνετε με φυσικό τρόπο την πρόσληψη του, τρώγοντας περισσότερα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η σωστή διατροφή είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και πρόληψης ενάντια σε διάφορες παθήσεις και ασθένειες