ΥΓΕΙΑ

Προβιοτικά: 8 βασικά οφέλη για την υγεία

Photo by Christopher Campbell on Unsplash

Τα προβιοτικά, είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι μπορούν να καταναλωθούν μέσω τροφίμων και συμπληρωμάτων. Ολοένα και περισσότερες μελέτες, δείχνουν ότι η ισορροπία ή η ανισορροπία των βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα, συνδέεται είτε με την καλή υγεία ή με αρκετές ασθένειες. Τα προβιοτικά, κρατούν σταθερά τα επίπεδα των βακτηρίων στο έντερο και είναι αναμφισβήτητα απαραίτητα για τον οργανισμό, καθώς προσφέρουν μία σειρά από οφέλη. Σε αυτά περιλαμβάνονται η απώλεια βάρους, η υγεία του πεπτικού συστήματος, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και άλλα πολλά.

Δείτε παρακάτω 8 λόγους, για τους οποίους η πρόσληψη τους είναι τόσο σημαντική:

Τα προβιοτικά, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα των «καλών» βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα

Το όφελος αυτό, προκύπτει από την ικανότητα που έχουν, να ανανεώνουν τη φυσική τους ισορροπία. Όταν αυτή διαταράσσεται, σημαίνει ότι βρίσκονται περισσότερα «κακά» βακτήρια, παρά «καλά».

Οι συνέπειες αυτού, μπορούν προκαλέσουν δυσπεψία, αλλεργίες, ψυχικές νόσους και παχυσαρκία.  Η πρόσληψη προβιοτικών γίνεται κυρίως από τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ή με τη μορφή συμπληρωμάτων, τα οποία θα βρείτε στα φαρμακεία.

Αποτρέπουν και θεραπεύουν τη διάρροια

Ως γνωστόν, τα προβιοτικά μειώνουν τα συμπτώματα της διάρροιας και ελαττώνουν την ένταση της, ανεξάρτητα από την αιτία που την προκαλεί. Σύμφωνα με μελέτες, είναι πιο αποδοτικά όταν αυτή προκαλείται από τη λήψη αντιβιοτικών, τα οποία διαταράσσουν την ισορροπία των καλών και κακών βακτηρίων στο έντερο. Διαπιστώθηκε ότι μπορεί να την ελαττώσει κατά 42% .

Τα συμπληρώματα προβιοτικών μπορούν να βοηθήσουν σε ψυχοσωματικά προβλήματα 

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών, δείχνει ότι η υγεία του εντέρου συνδέεται και με την ψυχική. Η λήψη προβιοτικών, συμβάλει στον περιορισμό ορισμένων συμπτωμάτων, που προμηνύουν ορισμένες ψυχικές διαταραχές όπως, κατάθλιψη, άγχος, στρες και απώλεια μνήμης.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Προωθούν την υγεία της καρδιάς

Τα προβιοτικά, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Αυτό κατά συνέπεια οδηγεί και σε μία καλύτερη πέψη. Για να είναι αποτελεσματικά, καλό θα ήταν να λαμβάνονται σε μορφή συμπληρωμάτων για οχτώ εβδομάδες. Ειδάλλως το όφελος θα είναι μέτριο.

Ελαττώνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων ορισμένων τύπων αλλεργίας και εκζέματος

Μία συγκεκριμένη μελέτη, βρήκε ότι τα συμπτώματα του εκζέματος σε ενήλικες, μειώθηκαν με την κατανάλωση γάλατος, ενισχυμένο με προβιοτικά.

Μία άλλη που πραγματοποιήθηκε σε εγκύους που κάνουν λήψη μέσω τροφής ή συμπληρωμάτων, έδειξε ότι υπάρχει κατά 82% μικρότερο ρίσκο για το μωρό, να παρουσιάσει έκζεμα μέχρι τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του.

Ρυθμίζουν ορισμένες πεπτικές διαταραχές

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ υποφέρουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn. Ορισμένοι τύποι προβιοτικών από τα στελέχη Bifidobacterium και Lactobacillus, έχουν βελτιωμένα συμπτώματα σε άτομα με ήπια ελκώδη κολίτιδα. Ωστόσο, φαίνεται να έχουν μικρή επίδραση σε αυτά της νόσου του Crohn. Ωστόσο, μπορεί να έχουν οφέλη για άλλες διαταραχές του εντέρου. Πρώιμη έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσουν στα συμπτώματα του συνδρόμου του  ευερέθιστου εντέρου. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής εντεροκολίτιδας κατά 50%. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση στο έντερο, η οποία μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρα και εμφανίζεται σε πρόωρα βρέφη.

Βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώσουν τα «κακά» βακτήρια του εντέρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη προστασία από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και λίπους από την κοιλιά

Υπάρχουν ενδείξεις, ότι μπορούν να βοηθήσουν να χάσετε λίπος από την κοιλιά. Ο λόγος είναι ότι συνδέονται με την καλύτερη πέψη. Άρα κάνετε λιγότερη κατακράτηση υγρών και δεν μπλοκάρει ο μεταβολισμός σας. Επίσης προκαλούν σύντομα κορεσμό, επομένως θα σας είναι πιο εύκολο να μειώσετε την καθημερινή σας πρόσληψη θερμίδων.