ΥΓΕΙΑ

Πώς να αποφύγετε τους ερεθισμούς στο δέρμα από τη χρήση μάσκας προσώπου

Φωτογραφία από τον χρήστη Anna Shvets στο Pexels

Το πρόβλημα με χειρουργικές μάσκες προσώπου και N95, τις οποίες φορούν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, είναι ότι είναι όλες είναι κατασκευασμένες από πλαστικό τύπου πολυμερούς, ένα υλικό το οποίο δεν είναι φιλικό προς το δέρμα. Πριν από την πανδημία, οι γιατροί συνήθως φορούσαν μάσκα για μερικές ώρες, όσο κρατούσε το χειρουργείο, αλλά τώρα οι εργαζόμενοι τις φορούν για ολόκληρη τη βάρδια των 10 έως 12 ωρών.

Πλέον η χρήση μάσκας, είναι υποχρεωτική για όλους και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρατηρήσουμε κοκκινίλες στο δέρμα, που θυμίζουν σημάδια ακμής. Αυτό προκαλείται από την τριβή, σε συνδυασμό με τον ιδρώτα και την κακή ποιότητα του υλικού. Βασικά, αφήνουν το δέρμα ευάλωτο σε φλεγμονή φλεγμονή γι ‘αυτό είναι απαραίτητο να το προστατεύσετε.

Photo by Ani Kolleshi on Unsplash

Αυτό προτείνουν οι ειδικοί:

1. Φορέστε μια προστατευτική κρέμα για ατοπικό δέρμα: Το πιο σημαντικό πράγμα για τη διατήρηση του δέρματος προστατευμένου από τις μάσκες, είναι μια ενυδατική κρέμα που να προστατεύει το δέρμα. Προτιμήστε αυτές με τις πιο καταπραϋντικές και θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς και την ουσία διμεθικόνη, η οποία «κάθεται» στην επιφάνεια του δέρματος, για να μειώσει το τρίψιμο και τον ερεθισμό. Προσπαθήστε να φοράτε μια κρέμα προστασίας κάτω από τη μάσκα και εφαρμόστε τη ξανά στο πρόσωπο με καθαρά χέρια, όσο πιο συχνά μπορείτε.

2. Εφαρμόστε ελαφρύ μακιγιάζ (ή παραλείψτε το εντελώς): Ενώ η ενυδάτωση είναι το κλειδί, το μακιγιάζ δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Η πούδρες και τα foundation φράζουν τους πόρους και σε συνδυασμό με τη μάσκα, το δέρμα επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο αυξάνοντας τις πιθανότητες να γεμίσει ερεθισμούς και κοκκινίλες.

3. Αναδόμηση: Μόλις τελειώσει η ημέρα και βγάλετε τη μάσκα, είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο για την αναδόμηση του δέρματος. Πάντα να φροντίζετε να πλένετε το πρόσωπό σας με ένα ήπιο καθαριστικό μετά την αφαίρεση της μάσκας. Στη συνέχεια εφαρμόστε στην επιδερμίδα ένα καταπραϋντικό και χαλαρωτικό serum για αναδόμηση.

Οι πρώτοι υπάλληλοι υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορούν να φορούν διαφορετικό τύπο μάσκας προσώπου – που είναι πιο φιλική προς το δέρμα – λόγω προφυλάξεων για την υγεία. Αλλά για το ευρύ κοινό, οι γιατροί συνιστούν ένα βαμβακερό ύφασμα διπλής στρώσης για να λιγότερο ερεθισμό.

Διαφορετικά, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για την προστασία του.