ΥΓΕΙΑ

Τα απρόσμενα πλεονεκτήματα που έχει το 20λεπτο περπάτημα

Photo by Tyler Nix on Unsplash

Η ακραία γυμναστική δεν είναι κατάλληλη για όλους καθώς η υψηλής έντασης προπόνηση για κάποιον ο οποίος δεν γυμνάζεται συχνά μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στα γόνατα και τη μέση.

Επίσης υπάρχει και μία ακόμα μερίδα ανθρώπων που δεν συμπαθούν την έντονη γυμναστική και προτιμούν πιο ήπιους τρόπους να διατηρούνται σε φόρμα. Το νέο κίνημα που οι ειδικοί ονόμασαν «λειτουργικό fitness», λέγεται ότι βοηθά στο να έχει κανείς δυνατό οργανισμό και να ανταπεξέρχεται χωρίς δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρει τη σωματική αδράνεια ως τον τέταρτο κύριο παράγοντα κινδύνου για γενικές ασθένειες και πρόωρου θανάτου παγκοσμίως. Για το λόγο αυτό επισημαίνονται τα πλεονεκτήματα που έχει το καθημερινό περπάτημα για το σώμα και τη ψυχολογία.

Σύμφωνα με το «λειτουργικό fitness» τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επηρεάζουν αποκλειστικά το θέμα του αδυνατίσματος και πώς να αποβάλλετε κιλά, αλλά «κυκλώνει» πολλά περισσότερα σχετικά με την υγεία:

 

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

 

Διάθεση – Υγεία

Μια δραστηριότητα όπως το περπάτημα αυξάνει απαλά την κυκλοφορία του αίματος, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης και ενδορφινών στον οργανισμό. Τα υψηλότερα επίπεδα αυτών των ορμονών αυξάνουν τη διάθεση και την ενέργεια, γι ‘αυτό πάντα αισθάνεστε καλύτερα μετά από μια βόλτα.

Σύμφωνα με το «NHS UK», το περπάτημα μειώνει επίσης σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας, καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού αλλά και κατάθλιψης.

Επιπλέον πολλοί γιατροί συνιστούν το περπάτημα για την καταπολέμηση της γήρανσης και του πόνου των αρθρώσεων.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι όλες οι παραπάνω θετικές αλλαγές δεν παρατηρήθηκαν ούτε σε μαραθωνοδρόμους ούτε σε άτομα που σηκώνουν πολλά βάρη στο γυμναστήριο. Οι αλλαγές ήταν εμφανείς σε άτομα που περπατούν τουλάχιστον για είκοσι λεπτά τη μέρα.

Σαφή οφέλη

Για όσους έχουν νέες οικογένειες, καλό είναι να γνωρίζουν ότι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει ένας περίπατατος για τα μικρά παιδιά είναι ότι τους βοηθάει να αναπτύξουν μακρινή όραση. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μία κινεζική μελέτη περίπου 1.000 παιδιά σχολικής ηλικίας.

Ο dr Mingguang-He του Πανεπιστημίου «Sun Yat-sen» στο Guangzhou διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είχαν ένα διάλειμμα 40 λεπτών υπαίθριων δραστηριοτήτων καθημερινά είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας από τους συμμαθητές τους που δεν βγήκαν καθόλου από τις αίθουσες τους.

Ο χρόνος που περνάνε έξω φαίνεται να είναι ευεργετικός, επειδή εστιάζουν σε αντικείμενα σε μεγάλη απόσταση ενισχύοντας έτσι του μύες των ματιών. Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Essex έδειξε ότι μόλις πέντε λεπτά εξωτερικού παιχνιδιού («πράσινη άσκηση») βελτιώνει την πνευματική ευεξία και την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού.

Τοπικό πάχος

Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα σε συνδυασμό με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, σύντομα θα οδηγήσει σε ένα μικρότερο νούμερο στα ρούχα και μια πιο λεπτή μέση.

Είκοσι μόνο λεπτά! Τόσα χρειάζεστε καθημερινά για να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού, τη διάθεση σας και τη σιλουέτα σας.