ΥΓΕΙΑ

Τα πρόωρα σημάδια της εγκυμοσύνης που δεν πρέπει να παραλείψετε

Photo by Derick McKinney on Unsplash

Η ανίχνευση της εγκυμοσύνης από τις πρώτες κιόλας μέρες της σύλληψης, είναι λίγο δύσκολη. Ο μόνο σίγουρος τρόπος για να βεβαιωθείτε, είναι να κάνετε το τεστ και στη συνέχεια να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να κάνετε την β-χοριακή εξέταση.

Αν δεν έχετε σιγουρέψει ότι χρειάζεται να το κάνετε, προσπαθήστε να δείτε τι προσπαθεί να σας “πει” το ίδιο σας το σώμα, με τα παρακάτω συμπτώματα, τα οποία σας προειδοποιούν, ότι σύντομα θα βιώσετε τη χαρά της μητρότητας:

1. Συμπτώματα περιόδου

Τα πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης, μιμούνται τα συμπτώματα της περιόδου. Εμφανίζονται με φουκώματα, πρηξίματα και πόνο στο στήθος. Αυτά ως συνήθως παρατηρούνται την τέταρτη με έκτη εβδομάδα της σύλληψης.

2. Αυξημένη θερμοκρασία σώματος

Η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, είναι μια άλλη μικρή ένδειξη. Εάν αισθάνεστε ότι ζεσταίνεστε περισσότερο από το συνηθισμένο, αν για παράδειγμα ξυπνάτε με ιδρώτα, τότε αυτό θεωρήστε το ως ένα ακόμα σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται περίπου την έκτη εβδομάδα.

3. Πόνοι στο σώμα (όχι μόνο μετά το γυμναστήριο)

Κάπου ανάμεσα στους πονοκεφάλους και τις κράμπες, μπορεί να νομίζετε ότι περιμένετε να αδιαθετήσετε. Θα μπορούσε όμως και να σημαίνει, ότι η μήτρα αρχίζει να διαμορφώνεται έτσι ώστε να υπάρχει χώρος να αναπτυχθεί το έμβρυο.  Αυτό ίσως να το αισθανθείτε από την πρώτη έως και την τέταρτη εβδομάδα.

4. Μπερδεύετε τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης με αυτά της περιόδου

Πολλές φορές, ένα γονιμοποιημένο ωάριο, βρίσκει χώρο στη μήτρα. Η διαδικασία αυτή, είναι γνωστή, ως αιμορραγία εμφύτευσης και είναι εύκολο να παρερμηνευτεί ως περίοδος.

Μερικά σημεία παραπάνω είναι:

– αλλαγή στο χρώμα του αίματος (μπορεί να είναι καφέ, ροζ ή κόκκινο)

– ελαφριά αιμορραγία (αισθητή μόνο όταν σκουπίζετε)

– πιθανός πόνος (και πάλι, ακούγεται σαν περίοδος)

– μικρότερος χρόνος αιμορραγίας (συνήθως μόνο 3 ημέρες)

Το σύμπτωμα αυτό αδυνατεί να εντοπίσει το 75% των γυναικών. Αν όμως ανήκετε στο υπόλοιπο 25%, τότε καλό θα ήταν να διακόψετε αμέσως κάθε είδους κατάχρηση και να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης πριν επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Αυτό ίσως καταφέρετε να το αντιληφθείτε, από την πρώτη μέχρι και την τέταρτη εβδομάδα.

5. Υπνηλία

Η υψηλή θερμοκρασία του σώματος σε συνδυασμό με μια “πολυάσχολη” μήτρα, σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερη υπνηλία ή κούραση από το συνηθισμένο. Το σύμπτωμα αυτό, εμφανίζεται την τέταρτη και την πέμπτη εβδομάδα.

6. Ταχυκαρδία

Η καρδιά σας πρέπει να στείλει επιπλέον οξυγόνο στη μήτρα, οπότε αυτό την κάνει να χτυπά λίγο πιο γρήγορα. Πιθανότατα να βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, από την όγδοη μέχρι και τη δέκατη εβδομάδα.

7. Αλλαγή στο στήθος

Το στήθος αυξάνεται και μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγή στις θηλές. Ως συυνήθως γίνονται πιο σκούρες στο χρώμα και μεγαλύτερες σε μέγεθος. Την αλλαγή αυτή να την περιμένετε περίπου στην ενδέκατη εβδομάδα.

8. Ναυτίες

Μέχρι να κλείσετε το πρώτο τρίμηνο, είναι πιθανό να υποφέρετε από συχνές αδιαθεσίες. Χάρη σε μερικές ορμόνες που ονομάζονται προγεστερόνη και ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), η ναυτία μπορεί να ξεκινήσει σχεδόν αμέσως. Περίπου το 80% των γυναικών, περνούν αυτό το σύμπτωμα. Για να το μετριάσετε, μπορείτε να γευθείτε λίγο αλάτι μόλις ξυπνήσετε το πρωί. Επίσης χρειάζεστε να μένετε ενυδατωμένες. Επομένως καλό θα ήταν να πίνετε άφθονο νερό. Το σύμπτωμα αυτό γίνεται πιο έντονο, από την τέταρτη έως την έκτη εβδομάδα.

9. Αλλαγή στη διάθεση

Τα αυξανόμενα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε λίγο πιο ευαίσθητες από το συνηθισμένο (ενδεχομένως ευερέθιστες, αντιδραστικές, ακόμη και να εμφανίσετε κατάθλιψη. Ίσως να παρατηρήσετε διαφορά την έκτη εβδομάδα

10. Συχνοουρία

Όταν είστε έγκυος, το σώμα σας αντλεί περισσότερο αίμα από το συνηθισμένο, κάνοντας τα νεφρά σας να επεξεργάζονται περισσότερο υγρό. Επίσης, οι αλλαγές ορμονών μπορούν να επηρεάσουν και την ουροδόχο κύστη. Αν τα προσθέσετε όλα αυτά μαζί, μπορεί να σημαίνει ότι θα επισκέπτεστε αρκετά συχνά το μπάνιο, ενώ είναι πολύ πιθανό να έρχεστε αντιμέτωπες και με διάρροιες. Αυτό συμβαίνει από την τέταρτη έως την έκτη εβδομάδα.

11. Ευαισθησία στις μυρωδιές

Έρευνες δείχνουν, ότι οι έγκυες γυναίκες είναι ευαίσθητες στις μυρωδιές. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να ανεχτείτε αρώματα, που μέχρι προηγουμένως δεν σας ενοχλούσαν. Αυτό μπορεί επίσης να σας αποτρέψει να θέλετε να φάτε ορισμένα τρόφιμα, λόγω της έντονης μυρωδιάς τους. Η αλλαγή με τη μυρωδιά και τις γεύσεις παρατηρείται γενικά στο πρώτο τρίμηνο.

12. Λαμπερό δέρμα

Αυτή η λάμψη της εγκυμοσύνης δεν είναι μύθος. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει, είναι ότι, έχετε μεγαλύτερη λιπαρότητα, η οποία οφείλεται σε υψηλότερα επίπεδα ορμονών και αυξημένο όγκο αίματος, που ωθούν περισσότερο αίμα στα αγγεία σας.

Εάν γύρω από την δωδέκατη εβδομάδα, μετά την τελευταία σας περίοδο,  παρατηρήσετε περισσότερη λάμψη στο δέρμα από το συνηθισμένο, μπορεί να ευθύνεται η εγκυμοσύνη.