ΥΓΕΙΑ

Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα με τους πνεύμονες

Φωτογραφία από τον χρήστη Kat Jayne στο Pexels

Οι πνεύμονες είναι τα κύρια όργανα που βλάπτει ο κορονοϊός, όμως μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες που διαταράσσουν την ομαλή τους λειτουργία. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε αρκετά παρατηρητικοί με το σώμα μας, ώστε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε πότε αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν μερικά  σημάδια, είναι αρκετά εύκολο να παραλειφθούν, αλλά αν δώσετε προσοχή, μπορεί να εύκολα να πετύχετε την πρόληψη από πολλές ασθένειες.

Δείτε μερικά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι χρειάζεστε περισσότερο καθαρό αέρα και ένα tip στο τέλος για το τι μπορείτε να κάνετε για την υγεία των πνευμόνων.

1. Πόνος στην πλάτη και στον ώμο

Αν και αναφέρεται ως σπάνιο σύμπτωμα , ο πόνος στην πλάτη, στον ώμο ή ακόμα και ο πόνος στο στήθος μπορεί να υποδηλώνει την αρχή του καρκίνου του πνεύμονα που, αν ανιχνευθεί στα αρχικά στάδια, είναι πολύ πιθανό να θεραπευτεί. Εάν αυτός ο πόνος είναι ισχυρότερος και διαρκεί περισσότερο από τον συνηθισμένο πόνο στην πλάτη, ή εάν τον αντιμετωπίζετε συχνά, η μετάβαση στο γιατρό μπορεί να είναι καλή ιδέα.

2. Βήχας

Ο βήχας μπορεί να είναι ενδεικτικός για κάτι απλό, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα χρόνιων παθήσεων, εξ ου και η σημασία του να γνωρίζουμε πώς να διακρίνουμε διαφορετικούς τύπους βήχα. Ο οξύς βήχας μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα, ειδικά εάν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα όπως με αίμα.

3. Δύσπνοια

Η δύσπνοια προκαλείται συχνότερα από καρδιακές ή πνευμονικές καταστάσεις , όπως άσθμα ή αλλεργίες. Εάν το αντιμετωπίζετε, είναι καλή ιδέα να αλλάξετε το περιβάλλον σας και να προσπαθήσετε να βγείτε από την πόλη για λίγο ή να δοκιμάσετε μια πιο αποτελεσματική ρουτίνα προπόνησης. Φροντίστε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή πολύ συχνά.

4. Κίτρινα μάτια και δέρμα (ίκτερος)

Αυτή μπορεί να είναι μια μη αντιληπτή κατάσταση, αλλά είναι πολύ σημαντική, διότι είναι ένας σαφής δείκτης ηπατικών προβλημάτων,που μπορεί να προκληθούν από καρκίνο του πνεύμονα. Ο ίκτερος κάνει το δέρμα σας κίτρινο. Επηρεάζει επίσης το άσπρο μέρος του ματιού σας, μετατρέποντάς το ανοιχτό κίτρινο και σε οξείες ασθένειες, σκούρο κίτρινο.

5. Έλλειψη ενέργειας

Όλοι αισθάνονται κουρασμένοι ανά διαστήματα και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Η στέρηση ύπνου ή το άγχος, μπορεί να είναι οι αιτίες της κούρασης σας, αλλά εάν αισθάνεστε ασυνήθιστα κουρασμένοι πολύ συχνά, ο βήχας σας δεν εξαφανίζεται και έχετε απώλεια όρεξης, μπορεί να έχετε μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση.

TIP: Συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για βέλτιστη υγεία των πνευμόνων

– Η διακοπή του καπνίσματος και η προσαρμογή της διατροφής σας είναι οι πιο προφανείς συνήθειες που μπορείτε να ελέγξετε για να βεβαιωθείτε ότι έχετε υγιείς πνεύμονες. Εάν ζείτε με χρόνια πάθηση, δοκιμάστε να προσθέσετε στη διατροφή σας, πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα.

– Μην περιμένετε μέχρι να αναγκαστείτε να ασκηθείτε. Αναλάβετε πρωτοβουλία και αποκαταστήστε τους πνεύμονές σας κάνοντάς τους πιο ενεργούς. Εάν έχετε χρόνια ασθένεια, δεν χρειάζεται να αποθαρρύνεστε. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας πριν αλλάξετε τη ρουτίνα σας, αλλά λάβετε υπόψη ότι είναι δυνατόν για άτομα με άσθμα, να τρέξουν ακόμη και μαραθώνιοι.

– Παρόλο που το άσθμα δεν έχει ακόμη σαφή αιτία, γνωρίζουμε ότι τα ακάρεα σκόνης και άλλα μικρόβια που ζουν στη σκόνη, μπορούν να επιδεινώσουν αυτές τις συνθήκες όταν φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Επομένως, είναι σημαντικό να βάζετε συχνά ηλεκτρική σκούπα και να επενδύσετε σε μια καλής ποιότητας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φυσικά προϊόντα και να αποφύγετε τα αρώματα και τα αερολύματα.

Τα παραπάνω συμπτώματα δεν αποτελούν διάγνωση. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε αν διαπιστώσετε ότι κάποιο από αυτά επιμένει, είναι απαραίτητο να καλέσετε τον γιατρό σας ώστε να έχετε τη σωστή καθοδήγηση. Το ζήτημα είναι να παρατηρείτε καλά το σώμα σας, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε τυχόν αλλαγές. Η πρόληψη στην υγεία είναι το παν.