ΥΓΕΙΑ

Τι ακριβώς είναι ο ξηρός βήχας και πότε πρέπει να σας ανησυχεί;

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Τα συμπτώματα του κορονοϊού όπως είναι γνωστό, μοιάζουν αρκετά με αυτά της γρίπης. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν ότι έχουν κολλήσει επειδή εμφανίζουν ορισμένα από αυτά. Ο ξηρός βήχας είναι το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα που είναι κοινό και στα δύο. Πώς όμως θα μπορέσει κάποιος να καταλάβει αν είναι θετικός στον ιό; Αυτό που συμβουλεύουν γενικά οι γιατροί, είναι να είμαστε ψύχραιμοι και να παρατηρούμε τη συνολική κατάσταση της υγείας μας.

Τι είναι ακριβώς σημαίνει ο ξηρός βήχας;

Σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια για να ταξινομηθεί ένας ξηρός βήχας και ένας υγρός βήχας. Γενικά όμως θεωρούν αυτόν που δεν συνοδεύεται από φλέγμα ή βλέννα. Εάν παράγετε τακτικά φλέγμα όταν βήχετε, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε έναν βρογχικό βήχα.

Οι παράγοντες που μπορούν να τον προκαλέσουν είναι αρκετοί.  Για παράδειγμα, εάν πάσχετε από αλλεργίες και βρεθείτε για αρκετή ώρα μέσα σε έναν κλειστό χώρο με ξηρό κλίμα, τότε είναι πολύ πιθανό να αρχίσετε να βήχετε από κάποια στιγμή και μετά. Επίσης, οποιοσδήποτε ερεθισμός στον λαιμό σας, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), το άσθμα και το κάπνισμα είναι μερικές συνηθισμένες αιτίες.

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Τι αίσθηση έχει ένας ξηρός βήχας;

Σε γενικές γραμμές, μοιάζει με οποιοδήποτε βήχα χωρίς φλέγμα και υπάρχει περίπτωση να νιώσετε σαν να έχετε ξηρότητα, ζάλη ή σφίξιμο στο στήθος.

Αν επιμένει θα νιώθετε ενόχληση στους πνεύμονες. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι ξηρόβηχες που αποτελούν σύμπτωμα του κορονοϊού, είναι ένας πολύ βαθύς, χαμηλός βήχας από το κάτω μέρος των πνευμόνων

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για έναν ξηρό βήχα ως σημάδι του κοροναϊού;

Εάν αναπτύξετε ένα ξηρό βήχα, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για κάποια αλλεργία, όπως αυτή την άνοιξης, ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Εκεί που μάλλον θα πρέπει να ανησυχήσετε ότι έχετε προσβληθεί από τον κορονοϊό, είναι αν παράλληλα έχετε και κάποια άλλα από τα συμπτώματα του. Μια πρόσφατη έκθεση από τον ΠΟΥ αναφέρει ότι ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων εκτός από τα τρία βασικά που απαριθμούνται από το Κέντρα Διάγνωσης Ασθενειών, όπως:

Κούραση

Ρήγος

Η παραγωγή πτυέλων

Πονόλαιμος

Μυϊκός πόνος

Πονοκέφαλοι

Ναυτία, έμετος, διάρροια (όχι τόσο συχνά)

Οποιοσδήποτε βήχας συνδέεται με πυρετό πάνω από 38° C κινεί τις υποψίες για κορονοϊό. Σε αυτή την περίπτωση, καλέστε το γιατρό σας και μην πάτε στο νοσοκομείο, γιατί σε περίπτωση που δεν έχετε κάτι, είναι πολύ πιθανό να τον κολλήσετε. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραμείνετε στο σπίτι και να παρακολουθείτε την εξέλιξη της υγείας σας, φροντίζοντας παράλληλα τη διατροφή σας.